Hlavní navigace

BitTorrent Sync opravil záludnou chybu a vylepšil podporu iOS

4. 2. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Z nástroje BitTorrent Sync byl odstraněn problém, který uživatelům OS X komplikoval zapojení mobilního zařízení do synchronizačního procesu. Co je ještě nového?

BitTorrent Labs hlásí opravu nástroje BitTorrent Sync pro přímé sdílení a synchronizaci souborů mezi zařízeními pomocí P2P technologie bez cloudového úložiště. Utilita pro OS X obsahovala chybu, kvůli které se občas generovaly nekorektní QR kódy. Ty jsou přitom praktickou pomůckou pro zapojení mobilního zařízení do synchronizačního procesu.

Bez QR kódu je nutné manuálně opsat poměrně dlouhý klíč každé sdílené složky tvořený náhodnou změtí znaků. Někteří uživatelé OS X si však stěžovali, že klíč ukrytý v QR kódu neodpovídá klíči uvedenému v textové podobě. Chyba se vyskytovala náhodně, takže ne všichni uživatelé se s ní museli setkat. Navíc byla omezena pouze na platformu OS X.

O nástroji BitTorrent Sync jsme poprvé psali loni v létě. Od té doby služba pokročila do stádia betaverze a dočkala se několika novinek. Naposledy například vyšla nová verze mobilní aplikace pro platformu iOS řešící problémy s kompatibilitou s její sedmičkovou verzí. Uživatelské rozhraní je teď optimalizované také pro iPad a jeho větší displej než má iPhone nebo iPod Touch.

Vyslyšeny byly také nejčastější výtky uživatelů, které se objevily hned po vydání první verze mobilní platformy iOS loni v září. Mobilní BitTorrent Sync je tedy nově kompatibilní se systémovou funkcí Share, takže lze jeho prostřednictvím sdílet a synchronizovat data z aplikací třetích stran. Rovněž je možné synchronizovat fotky pořízené mobilním zařízením s iOS.

BRAND24

Další klíčovou novinkou z poslední doby je až dvakrát rychlejší přenos synchronizovaných dat mezi PC. V BitTorrent Labs nyní zvažují, kterým požadavkům uživatelů pro další rozvoj služby prioritně vyhovět. Figuruje mezi nimi například mobilní aplikace pro Windows Phone, uživatelsky přívětivější synchronizace pro Linux nebo rozšíření podpory NAS serverů.

Ty dnes běžně podporují dávkové stahování přes BitTorrent. Díky před časem uvedenému otevřenému API pro vývojáře nyní mohou výrobci NAS serverů zahrnout do jejich softwarové výbavy podporu služby BitTorrent Sync, aby NAS server fungoval svým způsobem jako lokální náhrada cloudového úložiště. To je sice možné již dnes, ale konfigurace není zrovna uživatelsky přívětivá a nefunguje vždy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).