Hlavní navigace

Názor k článku Ernst Mach a Internet od Monika - Článek je to zajímavý. Díky. Jen mě zaujala...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 5. 2008 19:17

    Monika (neregistrovaný)
    Článek je to zajímavý. Díky. Jen mě zaujala formulace „tato postava byla jednou z nejvýraznějších osobností novodobé české vědy“… Nejsem si jista, jestli si můžeme Macha takto snadno přivlastnit jen proto, že se narodil v Čechách a působil na Karlově-Ferdinandově univerzitě. Faktem totiž je, že všechna jeho díla jsou psána německy, Mach také německy přednášel.

    V akademickém roce 1872–1873 se Mach stal děkanem filozofické fakulty a sedm let nato (1879–1880) rektorem univerzity. Bylo to v období, kdy na škole vrcholily dlouholeté snahy o řešení národnostní otázky. Přirozený požadavek většiny české veřejnosti na plné zrovnoprávnění české a německé výuky byl přijatelným ústupkem i pro většinu německé části. Snahy změnit univerzitu na českou nebo naopak zachovat status quo chápaly obě strany jen jako krajní. Mach se klonil spíše k umírněnějšímu stanovisku. Z ekonomických důvodů však návrh rozdělit univerzitu na dvě školy nepodporoval: paralelní existenci českých i německých ústavů s knihovnami a dílnami považoval za příliš velký přepych. Nebyl ostatně jediný, kdo předvídal, že s dělením univerzity vzniknou finanční problémy. Plodné i neplodné diskuse skončily císařovým rozhodnutím, aby od zimního semestru 1882–1883 měla Praha jak c.k. Karlo-Ferdinandovu univerzitu německou, tak českou. V roce 1883–1884 byl Mach zvolen rektorem podruhé, tentokrát už na univerzitě pouze německé.
    (http://cs.wikipedia.org/wiki/Ernst_Mach)

    To bychom za chvilku také mohli říkat, že Albert Einstein je „jednou z nejvýraznějších osobností ČESKÉ vědy“. Ten přece taky pár let působil na pražské univerzitě. Anebo, že Franz Kafka je nejvýraznějším zjevem české předválečné literatury… :)))
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).