Hlavní navigace

EU chce po útocích v Bruselu víc dat od online firem a operátorů

24. 3. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Photosani / Shutterstock.com
Opakuje se to jako přes kopírák: po každém teroristickém útoku přichází snaha dát bezpečnostním složkám lepší přístup k údajům o lidech.

25.3. 9:50 – doplněny informace po jednání ministrů 

Čtvrteční mimořádná schůzka evropských ministrů odpovědných za bezpečnost má mimo jiné přinést jednu novinku: zástupci členských zemí po ní vyzvou k přijetí evropských zákonů, které by měly vládám umožnit jednodušeji získávat data od telekomunikačních operátorů a provozovatelů digitálních služeb. S odvoláním na pracovní návrh usnesení o tom informovaly Financial Times.

V návrhu se podle listu píše: „Jsme přesvědčeni, že je s vysokou prioritou zapotřebí … najít způsoby, jak by bylo možné rychleji a efektivněji získávat digitální důkazní materiály.“

Nové povinnosti by se podle materiálu měly týkat poskytovatelů služeb aktivních na území Evropy a opatření by měla vést „…k lepší spolupráci a přímému přístupu pro bezpečnostní složky.“ EU chce zároveň tlačit na to, aby s evropskými vyšetřovateli více spolupracovaly země Středního Východu.

Pracovní verze se samozřejmě může při jednání, kterého se za Českou republiku zúčastní ministr vnitra Milan Chovanec, ještě změnit. A obsahuje také klasická ujištění o tom, že nová opatření musí obsahovat záruky, že nebudou soukromá data obyvatel zneužívat.

Ještě více dat

Jde o tradiční vývoj, který se opakuje snad po každém teroristickém útoku: vlády volají po lepších možnostech sledování lidí. Právě ty podle nich mají zvýšit šance, že se podobné útoky nebudou opakovat.

Evropská unie se dosud snahám o posílení plošného přístupu k datům spíše bránila. Soudní dvůr EU například v roce 2014 zneplatnil evropskou směrnici o uchovávání údajů operátory (tzv. data retention). 

Řada států – včetně České republiky – však na základě vlastních zákonů s uchováváním údajů dále pokračuje. V některých zemích ale už soudy vystavily příliš obecnému plošnému ukládání dat stopku.

České ministerstvo vnitra se od loňského roku snaží data retention znovu přiostřit. V návrhu novely prováděcí vyhlášky 357/2012 Sb. požaduje, aby provozovatelé elektronických komunikací kromě IP adresy a portu, ze kterých bylo připojení uskutečněno, nově ukládali a poskytovali také cílovou IP adresu a číslo portu. Kdy by měla být novela schválena, zatím není jasné.

Aktualizace 25.3. 9:50 - Společné prohlášení, které ministři vydali po čtvrtečním zasedání, původní informace Financial Times potvrzuje. 

Tipy C

Podle bodu 6 jsou ministři přesvědčeni o potřebě: „…prioritně nalézt způsoby k zajištění a rychlejšímu a efektivnějšímu získávání digitálních důkazů zintenzivněním spolupráce se třetími zeměmi a poskytovateli služeb aktivními na evropském území s cílem posílit dodržování právních předpisů EU a členských států a přímé kontakty s donucovacími orgány.“ 

Jde o samozřejmě pořád hodně obecné prohlášení. Co bude konkrétně znamenat má má Rada EU projednávat na svém červnovém zasedání.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).