Hlavní navigace

Facebooku je jedno, proč nepoužíváte skutečné jméno. Musíte se přizpůsobit

6. 2. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Isifa
My jsme Facebook, vy budete asimilováni. Možnost volby samozřejmě existuje, nepoužívejte něco, co používat nemusíte. Ale, přeci jen…

Návrat striktního požadavku na používání skutečného jména na Facebooku už jsme popsali v Facebook znovu zavede povinnost používat skutečné jméno. A v průběhu tohoto týdne jste na Facebooku i dalších sociálních sítích skutečně mohli narazit na záplavu zprávy typu „zablokovali mi účet a přinutili mě použít skutečné jméno“.

Samozřejmě ani já už na Facebooku nejsem „Daniel Bradbury Dočekal“, prostřední Bradbury bylo někým nahlášeno a musel jsem ho odstranit. Což je vlastně potěšující, protože tam vydrželo mnoho dlouhých let a přežilo několik předchozích nahlášení. A co je na tom nejlepší, tomu, kdo je pracně nahlašoval, to zcela určitě udělalo radost. A mně taky.

V příznivých případech se Facebook spokojí s tím, že pouze odstraníte přidané prostřední jméno, ale pokud jste používali nějaké zcela jiné, budete situaci muset řešit zasláním kopie identifikačních dokladů. Facebook v Pravidlech velmi detailně popisuje, která jména jsou na něm povolená.

Je dobré vědět, že se není s kým dohadovat, na druhé straně stejně sedí nějaký nešťastný Ind z obřího operátorského centra a vůbec vám nerozumí. A pokud se dohadovat zkusíte, tak vám prostě osobní profil okamžitě překlopí na stránku („Mne rovnou konvertovali profil na stranku, dva dny sem je nutil to preklopit zpet,“ píše třeba Lukáš Nový). 

V horším případě prostě profil zůstane zablokovaný. Lukáš Nový se nakonec také nevyhnul zaslání dokladů: „Vysvetleni, ze me realne jmeno je popularni (zkuste si ho vygooglit) a na vsechny friend requesty nemam cas, tak pouzivam pseudonym, dostatecne nebylo, vubec to nevzali v potaz. Identifikacni doklad a zdarec, jinak ses bez uctu.“

BRAND24

Nezapomeňte, že Facebook se o vašem „falešném“ jméně sám dozvědět nemůže a při počtech jeho uživatelů je to všechno čistě automatizovaný proces. Spoléhá se samozřejmě na nahlášení, na nikdy nekončící ochotu vašich „přátel“ nahlašovat a škodit.

Je také dobré vědět, že po nahlášení budete mít zablokovaný účet, rozpadnou se všechny vazby na připojené aplikace, na Facebook se budete moci přihlásit (a budete to muset udělat znova, včetně případného potvrzení SMS/aplikací) a jediná možnost, jak získat zpět funkční účet, je, že použijete své skutečné jméno. Do té doby nebudete moci spravovat stránky. Po odemčení účtu vás čeká nutnost se znovu přihlásit všude, kde Facebooku používáte, a obnovit všechny vazby na aplikace, které váš účet používaly.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).