Hlavní navigace

Hladové obrazovky

6. 2. 2006
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Zatímco kovaní technici se do politiky většinou nemíchají, politici do věcí technického charakteru hovoří více než rádi, aniž by jim rozuměli. Jedním z příkladů takového přístupu jsou plány na podporu továrny na obrazovky v Hranicích na Moravě. Blbost se totiž najde všude.
Vojtěch Bednář

Ilustrace: Nenad Vitas

LG Philips Hranice je společným podnikem dvou výrobců spotřební elektroniky. Vakuové obrazovky, které vyrábí, mají dvě základní použití. Do televizorů a do monitorů pro počítače. Pro výrobce v Hranicích je nejdůležitější to první, tedy televizory.

Daly by se vyjmenovat přibližně tři typy použití, kdy je klasická obrazovka některou z forem LCD displeje jen stěží nahraditelná. Její výměně mohou bránit specifické vlastnosti konkrétního zařízení nebo podmínky, ve kterých se toto zařízení provozuje. Vakuová obrazovka proto není ještě zcela mrtva a nějakou dobu ještě určitě nebude. Nicméně „velké“ obrazovky určené právě televizorům a monitorům, ty, které představují největší část produkce, do kategorie obtížně nahraditelných nepatří.

Zdokonalení výrobních procesů pro modernější typy displejů a nárůst objemu jejich výroby přinesly tolik očekávané snížení cen. Zatímco před pěti lety byl televizor s aktivním LCD panelem nebo plasmovým displejem o slušné velikosti fantastickou představou a náhražka monitoru u počítače pak hračkou pro nejmovitější, dnes nejde o nic vzácného. Pořídit si jej je možné za peníze, které nepředstavují zásadní problém pro průměrně vydělávajícího uživatele, a pro organizace při rozsáhlejší objednávce představují (po započítání skladovacích a manipulačních nákladů) dokonce nižší částku než srovnatelné CRT monitory. Přitom oproti nim nabízejí v podstatě pouze výhody. Těch několik nedostatků, jako je reakční doba a podobně, se dnes nachází na akceptovatelné úrovni i pro náročného uživatele.

BRAND24

V důsledku předchozího a v důsledku nástupu relativně dostupných LCD televizorů je zřejmé, že klasické vakuové obrazovky bez ohledu na svou současnou technickou vyspělost dohrály. Čím více se blíží reálná šance na moderní technologie multimediálního přenosu, třeba HDTV nebo VoD do domácích zařízení prostřednictvím IP sítě, tím menší je pravděpodobnost, že by mohlo dojít k renesanci běžných obrazovek. Přestože těch několik málo reálných použití CRT technologie i nadále zůstane, většina světa se prostě vydala jiným směrem. A zdá se, že tento směr jen tak něco nezvrátí.

Jestliže chceme z veřejných peněz postavit Jurský park a předvádět tam dávno vyhynulá zvířata, pak prosím, jen hranickou továrnu na obrazovky, které nikdo nechce a které nemají žádnou perspektivu, podporujme. Jistě, jde o pracovní místa. Ve středověku se také stavěly hladové zdi a morové sloupy, protože šlo o místa. Ale stavět hladové obrazovky za každou cenu je stupidita volající do nebes. Je mi úplně jedno, v jaké politické straně sedí ministr, který na tuto stupiditu přišel. Ale takovému rozhodnutí nemohu přihlížet. Dotyčný by měl na chvíli odhlédnout od svých volebních preferencí, které jeho stovky milionů posunou o tisícinu procenta, a přihlédnout k faktům. Přesně k tomu, že místo pomoci lidem a regionu staví skanzen, kde se budou vyrábět předměty, které nikdo nechce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).