Hlavní navigace

Kdo bude „řídit“ Internet? Američané vyzvali k hledání modelu bez USA

17. 3. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Isifa.com
Americký úřad NTIA oznámil, že se chce vzdát své dohledové role nad základními stavebními kameny Internetu – systémy DNS a přidělování IP adres. Kdo bude novým „správcem“ Internetu?

Americké úřady v pátek vykročily směrem k předání posledních zbytků svého dohledu nad technickým fungováním Internetu někomu jinému. O tom, kdo to bude, se v následujících měsících zcela jistě povedou velké debaty. Jedno se zdá být jisté: roli USA by neměl převzít žádný jiný konkrétní stát nebo mezistátní organizace.

Žádáme Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), aby svolal své členy k vypracování návrhu převzetí současné role NTIA při koordinaci DNS systému, napsal americký úřad National Telecommunications and Information Administration (NTIA) ve svém pátečním prohlášení.

ICANN obratem reagoval: první diskuse o novém modelu proběhnou už na jeho pravidelném zasedání 21.-27. března v Singapuru. Debata má být otevřená, přístupná všem zainteresovaným stranám a její výsledky se budou průběžně publikovat.

Jednu podmínku přechodu si ale NTIA stanovil předem: nepřijme takový návrh, který by jeho roli nahrazoval správou zajišťovanou některým státem nebo mezistátní organizací.

Kdo řídí internet 

Internet je dnes na klíčové technické úrovni spravován organizací ICANN, která je – zjednodušeně řečeno – zodpovědná zejména za správu top-level domén či přidělování IP adres, které jsou podstatné pro fungování celého DNS systému. ICANN je nezisková organizace sídlící v USA a správu internetu vykonává na základě smlouvy (PDF) s americkým úřadem National Telecommunications and Information Administration (NTIA), který spadá pod ministerstvo obchodu. Platnost smlouvy vyprší 30. září 2015. ICANN je financován zejména z poplatků od registrátorů a ze sponzorských příspěvků. Do jeho rozhodovacích procesů se může zapojit téměř jakákoli firma nebo organizace, které se internet týká. Spojené státy čelí tlaku, aby se dohledu nad „správou Internetu“ vzdaly, už řadu let. Po vypuknutí aféry kolem špehování internetových uživatelů agenturou NSA tlak ještě zesílil.  

Podporu tzv. multistakeholder modelu řízení (tedy řízení, na kterém se podílí více zainteresovaných stran) považuje za důležitou i ředitel správce české top-level domény CZ.NIC Ondřej Filip: Velmi vítám, že se NTIA velmi explicitně vyjádřila k tomu, že nechce, aby byl tento model nahrazen žádnou vládní či mezivládni organizací. Tím NTIA jasně odpovídá na snahy OSN, či spíše ITU o převzetí správy Internetu, říká.

Osobně by mi příliš nevadilo, kdyby roli NTIA převzaly po určitých interní orgány ICANNu. ICANN je sice formálně americká společnost operující podle kalifornského práva, nicméně toto je částečně způsobeno i požadavky NTIA vyplývajícími z IANA kontraktu. ICANN v současné době velmi intenzivně pracuje na své internacionalizaci, založil další dvě ústředí v Istanbulu a Singapuru a pracuje na podpoře tzv. engagement center po celém světě, dodává.

Kdo bude hlídat hlídače

Navržená změna ihned získala podporu ze strany velkých online firem – podpůrná stanoviska vydalo Yahoo, americký operátor AT&T nebo viceprezident Googlu Vint Cerf: Internet byl postaven tak, aby neměl hranice. Tento posun k jeho vícestranné správě přináší šanci k zachování jeho stability, otevřenosti a bezpečnosti, řekl v prohlášení citovaném například časopisem The Time.

Na vyjednání a přijetí nového modelu správy DNS má ICANN přibližně rok a půl, než vyprší platnost smlouvy, na jejímž základě systém spravuje. Výsledek přitom může podobu a fungování Internetu výrazně ovlivnit.

A ačkoli se současný model fungování ICANNu zdá být nejlepším možným, má také řadu kritiků. Je nepředstavitelné, aby se ICANN zodpovídal celému světu. Bylo by to stejné, jako by nebyl odpovědný vůbec nikomu, citoval deník Washington Post například Steva DelBianca, šéfa asociace NetChoice, která sdružuje velké internetové obchodníky.

Obavy nad tím, že ICANN v sobě soustředí stále větší moc a teď dokonce paradoxně rozhoduje sám o sobě – tedy o tom, kdo bude dohlížet nad jeho fungováním, vyjadřuje v zajímavém textu také Philip S. Corwin z washingtonské právní firmy Virtualaw.

BRAND24

Cituje také komentář organizace Internet Governance Project (IGP), která krok amerického úřadu přivítala, ale zároveň varuje: Pokud je v prohlášení NTIA falešný tón, je to předpoklad, že vytváření plánu pro přechod správy internetu by měl řídit sám ICANN. Jedním z klíčových principů IGP, který má širokou podporu, je myšlenka jasného oddělení funkcí pro správu root zóny od funkcí pro vytváření pravidel. První funkce je technická, druhá pak vysoce politická. Tyto dvě části musí zůstat oddělené. Jen tak zajistíme, že lidé s politickými záměry budou pro své cíle muset získat veřejnou podporu v otevřeném politickém procesu, a nebudou nám je moci diktovat díky tomu, že budou ovládat technickou část globálního doménového systému.

Je fascinující, jak se debata vlastně o ryze technických věcech mění v horké politické téma.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).