Hlavní navigace

Názor k článku Na Ulož.to se chystá další žaloba, tentokrát od knižních nakladatelů od vigob - Panebože, tady je to snůška hovadin. Díky těm,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 6. 2014 23:59

    vigob (neregistrovaný)

    Panebože, tady je to snůška hovadin. Díky těm, kteří neobhajují zlodějinu lidí, kteří dávají knihy ke stažení zdarma. Uvedl bych zde pár věcí:

    1) Obzvláště odborná literatura nevzniká pouhým nalitím textu a dvoudenní sazbou. Naše poslední kniha, kterou jsme vydali, se dávala dohromady jeden rok. Každý týden u nás byl autor, dodávaly se texty, stovky fotografií, které se musely nafotit atd. Naše náklady? Cca 400 tisíc korun. Nyní doufáme, že se kniha prodá a náklady se vrátí.

    2) Ano, máme zde e-booky, fajn. Myslíte, že je jednodušší dát knihu dohromady? Možná je jednodušší sazba a ušetří se 20 % za tisk. A další náklady nejsou? Vzpamatujte se prosím.

    3) Ještě jedna věc k e-bookům. Řešil jsem technické záležitosti ohledně sazby e-booků s Palmknihami. A víte, co mi řekli? Že na odbornou literaturu vlastně e-book není vhodný a proto se dává většinou jen jako PDF. Důvod? Hodně odborných knih má velké množství obrázků, vícesloupcovou sazbu a z toho e-book neudělám.

    Takže jedna věc je, když je kniha, která již není a vypršela autorská práva nakladatele a nedá se nikde sehnat. Ale pořád se tím porušují autorská práva samotného autora, který může knihu vydat např. u jiného nakladatele, který ho kvůli tomu může odmítnout, protože se bude bát, že se mu investice nevrátí.

    Je fascinující, že když někdo něco vyrobí, nikoho normálního nenapadne to sebrat, ale duševní práce se stále nebere jako práce. Nebo vy byste také vyhodili 400 tisíc a pak dali výsledek své práce všem bez nároku na nějaký honorář?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).