Hlavní navigace

Policie řeší hoax o imigrantech na Facebooku jako šíření poplašné zprávy

21. 7. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Isifa
Vymyšlená zpráva o krvavé lázni na jihočeské farmě oběhla sociální sítě a doputovala až na policejní stanici. Autorka tvrdí, že nešlo o úmysl.

Pustit si „fantazii na špacír“ může mít v době sociálních sítí zajímavé důsledky. Momentálně musí své vymyšlené posty na Facebooku vysvětlovat paní z Jižních Čech, která pustila do éteru vymyšlenou informaci o podřezání zvířat na farmě imigranty. 

„Žena (r.1968) z Dačicka dne 16. července, v podvečerních hodinách, zveřejnila na svém účtu sociální sítě ‚facebook‘ zprávu o tom, že v obci Lidéřovice skupina arabských "uprchlíků“ drobnému zemědělci bezdůvodně podřezala veškerá hospodářská zvířata. Dle tvrzení ženy přežil pouze kůň, který byl bezpečně zavřený. Dále žena na svém účtu na sociální síti ‚facebook‘ uvedla, že po policejní akci s termovizemi bylo 10 osob pochytáno a dalších asi 80 bylo dopadeno v okolí Starého Města pod Landštejnem, kde údajně i zabrali obydlený dům. Žena dále poukazovala na to, že sdělovací prostředky o této skutečnosti samozřejmě mlčí," vysvětluje situaci policie na svých stránkách s tím, že policisté z Dačic případ řeší jako podezření z šíření poplašné zprávy.

Post se lavinovitě šířil především po Facebooku a dodnes se případ objevuje v tematických diskusích jako argument. „Dne 17. července jsme zahájili úkony trestního řízení, neboť žena, jenž zveřejnila úmyslně tuto nepravdivou zprávu, může být podezřelá z přečinu šíření poplašné zprávy. Případ dačičtí policisté řeší v režimu zkráceného přípravného řízení,“ dodává zpráva Police ČR. 

„Zprávě jsem opravdu věřila, jednala jsem v dobré víře, nikoliv z rasistických nebo xenofobních důvodů. Nejsem pravičák ani extremista, ale jsem bohužel hloupá ženská, která uvěřila fámě. Kdybych se byla podrobně informovala hned, nerozpoutala bych hotovou bouři na internetu,“ napsala podle serveru iDNES autorka do redakcí tuzemských deníků hned poté, co ji kontaktovala policie.

UX DAy - tip 2

Může jít buď o upřímnou lítost, nebo o snahu vyhnout se trestu. Podle § 356 českého trestního zákoníku je totiž šíření poplašné zprávy úmyslným trestným činem – pokud tedy policie ženě neprokáže úmysl, v podstatě nic jí nehrozí. 

Hoaxy patří obecně na sociálních sítích k nejsdílenějším zprávám. Podle analýzy Josefa Šlerky na serveru Data Boutique se v Česku během jara nejvíce sdílely, lajkovaly a komentovaly články založené právě na nepříliš ověřených faktech. Z deseti článkových „komet“ jich celá šestice byla tématicky zaměřena na uprchlíky. „Podle mého mínění převažují zprávy živené hoaxy, polopravdami, strachem a nenávistí,“ tvrdí autor studie.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).