Hlavní navigace

S vařečkou na český Internet

2. 10. 2007
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 29
Internetové projekty začínají vytlačovat papírová média, na která jsme byli až doposud zvyklí; za webové verze měníme papírové kalendáře i poznámkové bloky, klasické knihy zase za e-knihy. Mají však nějaké výhody internetové kuchařky? Jaký rozsah služeb tyto často již zavedené weby nabízejí a stojí vůbec za vyzkoušení?

Kuchařka online – recepty.cz

Druhé nejobsáhlejší internetové stránky o vaření, co se počtu receptů týče (s počtem okolo 14.000). Na Internet vstoupily v roce 1998, je to tedy velmi dobře zaběhnutý server nabízející všechny služby, které bychom od těchto stránek čekali. Provozovatelem je známý portál Atlas. Propojení s mateřským serverem je zřejmé, neboť v levém menu najdete kromě žebříčku Top 10, také odkazy na další sekce serverové struktury (jsou to ty, které by měly zajímat obzvláště ženy: tedy zena.atlas.cz a pikant.atlas.cz, což by někdo mohl vnímat jako genderový předsudek, nicméně z pohledu reálné návštěvnosti, viz níže, je to optimální a logický krok). Samozřejmostí je přehledné podrobné vyhledávání podle druhu pokrmu, použitých surovin nebo autora. K receptům je možné se vyjádřit, což je pozitivní, pokud si nejste jisti, zda ten, který jste vybrali, bude ten pravý. K většině je totiž možné si přečíst několik komentářů od lidí, kteří ho vyzkoušeli. Tuto službu nabízí i mnoho jiných serverů, ale protože jejich historie nesahá tak hluboko, často se stává, že k většině receptů nenajdete ani jediný komentář. Shledávám to tedy jako veliké plus. Kromě receptů zde najdete články o vaření a gastronomii, Menu na týden, zajímavosti a slovník pojmů, který ovšem není příliš obsáhlý. Dalším užitečným oddělením, zvláště pro ty méně zkušené, jsou rady a tipy, bez kterých se sice obejdete, ale mohou vám pomoci předejít problémům nebo poradit, jak na to, aby vaše dílo bylo přesně podle vašich představ. Dále se můžete zapojit do diskuze.

Pro milovníky mobilních technologií je pak určitě příjemný i fakt, že recepty jsou přístupné také pro uživatele technologie WAP (stránky jsou součástí portálu Mobil juice společnosti Telefónica O2 ČR). Součástí serveru je i systém moje.recepty.cz – návštěvník si může po registraci vytvořit vlastní Kuchařku online se svými vlastními recepty. Tvůrci obsahu stránek jsou v podstatě jejich uživatelé, kteří mají právo vkládat recepty i články. Server navštěvují převážně ženy (70 %) středoškolského a vysokoškolského vzdělání. O jeho kvalitě svědčí nejen počet ocenění, které získal(Např. Dobrý web – ocenění časopisu Computer, Navrcholu – nejnavštěvovanější stránka ve své oblasti v letech 1998 – 2003), ale i poměrně vysoká návštěvnost, průměrně přes jedenáct tisíc návštěvníků za den.

Výhodou těchto stránek je i sympatický design a celkem přijatelné reklamy, které neruší. Zajímavá je ikonka statistiky od TopListu, která se zobrazuje na ideálním místě pro reklamu, což působí vzhledem k barevné konfiguraci stránek poměrně neobvykle.

recepty.cz

Labuznik.com

Další z populárních internetových kuchařek, nabízející více než 20.000 receptů české i zahraniční kuchyně pro více než 10.500 registro­vaných uživatelů a další neregistrované uživatele. Nabízí vcelku podrobné vyhledávání, o trošku lepší než recepty.cz, místo slovníku zde má poměrně obsáhlý seznam ingrediencí, které při vaření používáme, a to nejen těch neznámých. Můžeme se tedy dozvědět i zajímavosti o surovinách, se kterými přicházíme denně do styku. Další zajímavé služby mohou být např. chat nebo poměrně obsáhlé diskuze na různá témata týkající se jak vaření, tak i toho, co s ním souvisí. U receptů je samozřejmě také možnost přidat svůj komentář a je jich tam poměrně dost, takže pokud vás zajímají reakce těch, co už recept vyzkoušeli, nejsou na tom tyto stránky nijak špatně. Svým obsahem směle konkurují výše uvedeným, jejich přehlednost je už poněkud horší. Reklamy dle mého názoru trošku vyrušují při orientaci a stránky ani samy o sobě nejsou moc estetické, to spatřuji jako jejich velkou nevýhodu.

Registrovaní uživatelé mohou přidávat své recepty a vyjadřovat se k již uveřejněným. Návštěvnost těchto stránek je denně kolem sedmi tisíc uživatelů (dle statistiky na serveru Toplist.cz).

Server je také otevřen pro spolupráci se svými čtenáři na psaní článků i vkládání receptů (bez finančního ohodnocení, zatím). Zajímavá je také prezentace majitele serveru, který vystupuje jako Pepa. Jinak se jedná o zaběhnutý a známý server, který český Internet obohacuje již sedmým rokem.

Labužník

Vaření.cz

Další oblíbená stránka, která se sice nemůže pochlubit tak velkou databází receptů (asi 9000), zato obsahuje poměrně dost zajímavých článků, rady a tipy a „gastroslovník“, který je celkem obsáhlý. Každý měsíc přibývá více než 50 článků a 400 receptů. Ze všech serverů o vaření mi tento připadá nejsympatičtější, jak svým designem, tak celkovým obsahem, i když se dá říci, že je trošku nepřehledný. Jako ostatní stránku tohoto typu nabízí vyhledávání, které je ovšem v tomto případě mimořádně kvalitní. Recepty i články mohou přidávat sami uživatelé. Od května 2007 pak byla spuštěna nová služba, diskusní fórum, kam každý návštěvník může přispět svojí radou či vznést dotaz. Přispívat svými komentáři do diskuse mohou všichni registrovaní uživatelé.

Provozovatelem portálu je společnost MITON CZ, s.r.o., která působí na českém Internetu již od roku 2000 a je provozovatelem významných portálů (Stahuj.cz, Stable.cz, Turistik.cz, Vaření.cz a mnoho dalších). Server Vareni.cz figuruje na českém Internetu od října 2003. Návštěvnost stránek (monitorována pomocí měření Gemius – Netmonitor.cz) se v průměru pohybuje okolo sedmi tisíc uživatelů denně (se vzestupnou tendencí), 55 % z nich jsou ženy v produktivním vě­ku.

vaření.cz

ekucharka.cz

Další kuchařka na způsob již zmíněných, receptů ovšem nabízí méně, asi 2000. Ze služeb poskytuje jak ty pro servery tohoto typu „klasické“, tedy opět zde najdeme vyhledávání, tipy a triky a slovníček, tak i odkazy na restaurace a jiná stravovací zařízení v ČR. Tato služba je navíc ozvláštněna podrobným vyhledáváním, takže si podnik, který chcete navštívit, můžete vybrat například podle značky piva, kterou preferujete. Chybějí články. Recepty mohou přidávat uživatelé stránek, stejně jako se mohou vyjadřovat k již uveřejněným. Názory tam ale k většině receptů chybí, což této kuchařce bere dle mého názoru hlavní výhodu, kterou mají internetové kuchařky ve srovnání s papírovými. Průměrná denní návštěvnost je ovšem vzhledem ke kvalitě stránek vysoká, necelé tři tisíce uživatelů denně.

Provozovatelem je společnost PCland.cz, za stránky zodpovídá Tomáš Benhák. Je zde patrné ne zrovna etické chování provozovatele stránek, protože některé odkazy, které by se k tématu vaření tématicky hodily, jsou ve skutečnosti reklamní sdělení, která nejsou od stránek nijak oddělena (mají stejnou barvu, i podobný font).

eKuchařka.cz

Recepty-online.cz

Přehledný server nabízející recepty rozdělené do velkého množství kategorií. Nenabízí žádné speciální služby, snad jen oddělení s dietními recepty (např. pro bezlepkovou dietu) a nejoblíbenější recepty. Denně přibývá pět až deset nových receptů. Na stránkách je při zobrazení receptu v poměru k obsahu dost reklamy, která je zařazena mezi textem, a ten je v důsledku toho trochu nepřehledný. Portál nabízí přidání názorů k receptům, recepty samotné však lze přidávat pouze skrze redakci, neexistuje pro ně speciální formulář, jako je tomu na ostatních zmiňovaných webech. Celkově se tedy dá říci, že je to obsahově „papírová“ kuchařka s trošku lepším rejstříkem. Velkou předností těchto stránek je však jejich příjemný vzhled a snadná orientace.

Stránky navštíví v průměru 2000 uživatelů denně, návštěvnost celkově má ale stále rostoucí charakter. Provozovatelem serveru jsou Grafické práce Petr Beran.

recepty-online.cz

Vaření s Internetem? Proč ne

Budoucnost elektronických kuchařek je zřejmě světlá, neboť zcela zdarma (s reklamou) dostanete do rukou databázi desítek tisíc receptů, můžete se vyvarovat chyb svých předchůdců (jestliže je dají do diskuse) a začlenit se do jistého druhu komunitního serveru. Pokud jde o možnosti dalšího vývoje, kromě cesty navyšování informací bych viděla možnost přidání fotografií většího množství pokrmů (aby se lépe vybíralo). Omezení spočívá především v tom, že počítač se většinou jen těžko postaví na pracovní plochu kuchyňského koutu, a tak je nutné recepty trochu nepohodlně tisknout. Tento problém ale zřejmě vyřeší e-knihy, které se pro toto využití zdají být dobrým řešením.

Zajímavě se jeví také semikomunitní projekty či blogy, například můžeme uvést server Cuketka, který má denní návštěvnost vysoce přes 1500 (podle Toplistu). Nabízí kombinaci stránek o vaření a místa setkávání lidí, které toto téma zajímá či baví a kteří se často vracejí nejen kvůli receptům, recenzím kuchařek či nástrojů a přístrojů pro kuchyňské radovánky, ale i kvůli svým „známým“. Ač stránky nemají zcela jednoznačně přehlednou strukturu a jejich image se dá připodobnit spíše blogu (či právě proto), dokázaly oslovit nemalou část návštěvníků. Poslední poznámka o úspěšnosti již jen pod čarou; v anketě Křišťálová Lupa se v sekci blogy stejně jako vloni propracoval pan Cuketka mezi elitní pětici.

BRAND24

Internetové kuchařky trápí stejné problémy jako celý český Internet (nedostatek redaktorů, finančních zdrojů, někdy neschopnost použít technicky náročnější řešení), ale rozhodně se nedá říci, že by zaspaly dobu. Pro jejich další vývoj bude důležité nejen výše uvedené, ale také schopnost si čtenáře (čtenářku) udržet nějakými zajímavými službami, komunitním prostředím nebo třeba dobovými recepty či zahraničními specialitami.

Co dodat? Snad jen: „Dobrou chuť!“

Vaříte podle internetových kuchařek?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je studentkou PřF MU, oboru biofyzika. Zajímá se o tvůrčí činnost (výtvarnou počínaje a vařením konče), přírodu a umění.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).