Hlavní navigace

SkrzNaSkrz: www.KOUKAT.cz

16. 2. 2001
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

(Velmi) kontroverzní publicista Jiří X. Doležal vstoupil nedávno do internetového světa pomocí svého projektu www.nekoukat.cz. Jakýmsi přerodem trosek tohoto webu se posléze stala stránka www.koukat.cz. - kde se nachází materiály o drogách, Linuxu apod. Hodnotí Pavel Francírek z Xlandu a Zdeněk Šindelář z PinkNETu.

368

Pavel Francírek


Xland.cz
franci@xland.cz

Zdeněk Šindelář


Projekt PinkNET
zdenek.sindelar@pin­knet.cz
PŘÍSTUPNOST A RYCHLOST
Server sám o sobě je připojen na poměrně rychlou linku. Ale téměř 70kB velký obrázek se skoro nečitelným dopisem na úvodní stránce modemisty určitě nepotěší. Dobrá, zde nemám co vytknout.
POUŽITELNOST
Pro pravidelné čtenáře Reflexu a speciálně pro příznivce JXD určitě zajímavá možnost sledovat aktuální dění. Mám pocit, že nezbytnou podmínkou návštěvy těchto stránek je, aby člověk veděl, kdo je to J. X. Doležal a ještě lépe znal pozadí tohoto projektu (tj. bývalé nekoukat.cz). Jinak asi bude zmatený jako lesní včelička a bude mu nejspíš chvíli trvat, než zjistí, o co se vlastně jedná. Nějaké úvodní povídání a představení se by určitě nebylo od věci, pokud ovšem výše uvedený stav (tak, jak se jeví mně) není záměrem autorů.
GRAFIKA A DESIGN
Předpokládám, že pro návštěvníky tohoto serveru není grafika to hlavní. Proto určitě ocení, že kromě úvodní stránky je redukovaná na minimum a zbytečně nezpomaluje načítání textů. Na druhou stranu, ač příslušník 95% menšiny používající IE, nevyžaduji kódování CP1250. Ale i IE už umí ISO, jen mu stačí říct. … na první pohled budí značně smíšené dojmy. Na jedné straně převážně textové provedení, jako za starých dobrých časů začátků WWW (odmyslíme-li si nezbytné reklamní bannery), na straně druhé zkombinované s vyfintěným navigačním udělátkem ve Flashi, což dohromady působí mírně řečeno splácaně. Uživatel si naštěstí může zvolit i čistě HTML verzi navigace, která je podle mě podstatně přehlednější. Nelíbí se mi barevná kombinace některých stránek, bílá na černé se dobře čte na tabuli, ale ne na monitoru. Texty jezdící po obrazovce či animovaný Bart Simpson vystrkující zadek také dnes už příliš nezaujmou.
OBSAH
Nebyl by to JXD, kdyby obsah nebyl kontroverzní. Proto se dá jen těžko hodnotit. Nedalo by se vyhnout subjektivnímu hodnocení tématu a tak to raději nechám na každém. Ale určitě je zajímavý. Obsah webu bude zajímavý spíše pro užší okruh lidí – pro ty s podobným životním stylem a názory jako pan Doležal či aktivnější příznivce legalizace měkkých drog. Pro většinu ostatních bude koukat.cz zajímavé asi jen jednorázově. Ačkoli jsem ve svém životě pár jointů vykouřil, nenašel jsem nic převratného, co by mě přimělo k opakované návštěvě, i když některé publikované materiály jsem si se zájmem pročetl. Pro věrnější návštěvníky je k dispozici i diskusní fórum a chat, nechápu ovšem, proč na board lze psát rovnou a do chatu se člověk musí nejdřív registrovat – z tohoto důvodu jsem jej nevyzkoušel, takže nemůžu hodnotit.
ORIGINALITA
Serverů podobného ražení není mnoho. Na některé další najdete v sekci EXT. WEBY, ale není jich tam víc než dvě kupy. Jen jsem úplně nepochopil, co má společného Tux (tučnák – maskot Linuxu) s canabis weby :-) Za největší devizu projektu považuji právě osobu pana Doležala, jinak materiálů týkajících se marihuany a měkkých drog obecně najdete na Internetu celou řadu (například na Seznamu má marihuana celou vlastní podsekci) a mezi nimi i některé podstatně obsáhlejší. Na druhou stranu pozitivně hodnodtím, že web nepřináší jen „technický“ popis marihuany, ale pohled na tuto problematiku v širších souvislostech, především ze společenského či právního hlediska.
POZNÁMKA NA ZÁVĚR
Vzpomněl jsem si na ty ideální (nebo idealistické?) začátky webu před šesti sedmi roky, kdy byl obsah striktně povyšován nad vzhled a provedení. Web nastěstí není veřejnoprávní televize, takže vyváženost zde v žádném případě nečekejte :-) Jste-li zarytými odpůrci jakýchkoli drog, bězte se radši podívat někam jinam…
CELKOVÉ HODNOCENÍ
6/10 4/10

Líbí se vám www.KOUKAT.cz?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).