Hlavní navigace

Také máte doma staré mobilní telefony?

29. 5. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Britský výzkum ukázal, že lidé nepoužívané mobilní telefony nenechají recyklovat, ani je nevěnují na charitu. Prostě si je nechají doma ve skříni. Předpokládám, že u nás je to podobné, kdo může říci, že nemá doma nějaký ten zapomenutý mobil…
Jan Handl

Ilustrace: Nenad Vitas

Podle informací BBC mají lidé v doma zapomenutých mobilních telefonech dost peněz. Celých 68 procent Britů má doma jeden nebo více nepoužívaných mobilních telefonů. Co se počtu týče, tak je to více než 85 milionů přístrojů, což je číslo přesahující počet obyvatel, a to včetně kojenců. Telefony by přitom mohly být prodány (samozřejmě se jedná o ty fungující kousky, které by ještě mnozí využili), recyklovány (ve vyřazených mobilních telefonech se skrývá majlant) nebo věnovány na charitu.

V každém případě je doporučováno, aby se uživatel, než se telefonu jakýmkoliv způsobem zbaví, postaral o vymazání dat. Mnozí si neuvědomují, že by si asi nepřáli, aby si někdo prohlížel jejich data, a telefon prostě vyhazují do odpadkových košů. Bez vymazání dat. Ono vyhození mobilního telefonu do koše prý znamená plýtvání, i nefunkční telefon má díky použitým surovinám slušnou hodnotu. Jeden z britských operátorů prý při odevzdání starého telefonu zlevní osvícenému uživateli služby.

I u nás existují služby, které zrecyklují mobilní telefon a ještě jeho majiteli pošlou peníze na účet. A není to úplně malá částka, jde o stovky korun. Jelikož podobné firmy se musejí nějak živit a asi nevyplatí majiteli celou částku, kterou z telefonu získají, dá se odhadovat, že takový nepoužívaný mobilní telefon má zajímavou hodnotu. O možnosti jeho prodeje do bazaru ani nemluvě, máte mít zbytečný krám doma nebo tisícovku v peněžence? Bylo by zajímavé spočítat, kolik mají takto „uložených“ peněz Britové nebo i Češi. Asi by to byla pěkná sumička.

Pokud jste tedy ekologicky zaměření, tak popřemýšlejte o tom, co budete dělat se svým starým mobilním telefonem. Nedal by se ještě zpeněžit v bazaru? Poté by ho mohl někdo ještě dlouho používat. A když už ho nechcete svěřit bazaru, zkuste si najít službu, které telefon odborně rozebere a ještě z něho vydoluje suroviny a třeba vám ještě něco zaplatí. Elegantně se zbavit mobilního telefonu neznamená jenom uvažovat ekologicky, ale také ekonomicky. Několik stovek také určitě potěší.

UX DAy - tip 2

Na webu jaXmobilem, který kdysi spustil T-Mobile, se můžeme dočíst, že řadu materiálů a látek ze starých mobilů lze znovu použít. Kromě plastů se jedná především o vzácné kovy jako zlato, stříbro, palladium, měď, zinek či nikl. Jejich obsah v jediném přístroji je relativně malý, úhrnem však jde o impozantní množství.

Velkou ekologickou zátěž naopak představují akumulátory, jež musí být pečlivým a náročným procesem zlikvidovány, aby neškodily životnímu prostředí. Jistě můžete namítnout, že jde o PR společnosti, kterou kromě jiného živí prodej mobilních telefonů. Máte samozřejmě pravdu, ale výše uvedené informace jsou platné, ať už je někdo sepisoval s cílem vylákat ze zákazníků peníze nebo ne. Tématu manipulace s nepoužívanými mobilními telefony se věnuje i článek na serveru nazeleno.cz. Pamatujte, že mobilní telefon nemusí končit někde hluboko ve skříni nebo v koši…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).