Hlavní navigace

Vítejte na nové Lupě

5. 12. 2005
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 29
Co jsme dlouho slibovali, došlo konečně naplnění. Kámen nezůstal na kameni a vy se nyní můžete procházet po nové Lupě, pečlivě vybroušené tak, aby vám jako čtenářům mohla přinášet opravdu co nejvíc. Než se do toho pustíte, přijde vám možná vhod menší seznámení s novinkami. A že jich opravdu není málo!

Předem je nutno říct, že tak rozsáhlými změnami ještě Lupa za dobu své téměř osmileté existence neprošla. Zatímco doposud její vývoj tvořil spíše sled menších úprav a vylepšení, tentokrát jsme vše vzali opravdu z gruntu. Z vnějšího pohledu je určitě nejpatrnější nový design, ovšem to není zdaleka všechno – „pod kapotou“ běží zcela nový redakční systém a na webu najdete kromě obvyklého obsahu i spoustu přidaných služeb: databáze nabídek, doménovou centrálu, síťové nástroje, čtenářské diskuse a blogy, adresář firem, slovník, … a mnoho dalšího.

Pojďme si tedy jednotlivé novinky, vylepšení a rysy nové Lupy představit jednu po druhé:

Nový design

Od počátku bylo jasné, že bez inovace designu by nová Lupa před svým publikem neobstála. Když jsme se rozhodovali pro nejvhodnější způsob jeho výběru, zvítězila myšlenka veřejné soutěže a ankety, v níž se k jednotlivým návrhům mohli vyjádřit samotní čtenáři. Konečná podoba nové Lupy je tak výsledkem spolupráce s vítězem ankety, grafickým studiem ART-PGN Ivany Bednářové. Ta kromě toho připravila i další grafické prvky serveru, což společně s nutnými úpravami zvoleného designu podle požadavků obsahové struktury vyústilo v elegantní výsledek, na který se právě díváte. Ačkoliv hodnocení designu je vždy do značné míry subjektivní proces, budete s námi nejspíš souhlasit, že jde o významný krok vpřed. Obsah na stránce konečně nemá pevnou šířku a také čitelnost i přístupnost by celkově měly být nejméně o stupeň lepší.

Přehlednější struktura s novými funkcemi

Za osm let existence se na Lupě nashromáždilo obrovské množství informací a jejich lepší utřídění a úprava struktury byly nezbytné. Kromě titulky jsou základem celého serveru takzvané moduly, neboli samostané sekce, sdružující obsah a služby z jednoho oboru. Jsou jimi Připojení k Internetu, Doménová centrála, Databáze WiFi hotspotů a Nástroje. V každém z nich naleznete obsah, spadající do příslušných rubrik spolu databázemi či nástroji (viz dále), modul Připojení se dále dělí na menší celky podle jednotlivých typů (ADSL, kabelová TV, mobilní připojení a dial-up).

Co se týče samotného obsahu, zůstává vše víceméně při starém: osou je původní komentované zpravodajství a analýzy z oblasti Internetu a telekomunikací se zvláštním zřetelem na problematiku poskytovatelů připojení, internetového obsahu, marketingu a e-commerce. Rubriky se rozšířily, mírně změnily v názvech a mohou se dělit o jeden článek (či zprávičku), takže lépe vystihnou jejich obsah. Zprávičky mají diskuse a vlastní RSS i pevné odkazy a zadávat je mohou nově i sami čtenáři. K článkům přibyly nálepky, které by vám měly zjednodušit orientaci ve starších článcích a nabídnout související obsah. Pomocí adresáře můžete přímým odkazem z textů rychle získat základní informace a kontakt na důležité instituce z oboru. U článků samozřejmě nechybí osvědčené ankety, související texty a názory. Důležitou součástí obsahu rovněž zůstávají tutoriály – výukové texty k vybrané problematice.

Blogy

Důležitou novinkou jsou čtenářské blogy. Mít blog na Lupě znamená velké a odborně zdatné publikum hned od začátku a také šanci získávat za blogování pravidelně honorář. Každý měsíc totiž vybereme 10 až 15 nejlepších příspěvků, které odměníme 250 korunami. Blog si může založit každý, avšak provoz blogu je podmíněn respektováním kodexu blogera. Všichni majitelé blogů přitom budou mít jedinečnou možnost zdarma využít všechny statistiky profesionální služby pro měření návštěvnosti Navrcholu.cz, které nabízí její nejlepší tarif Platinum.

Blogování na Lupě se hned od počátku rozhodlo propůjčit se své jméno několik známých osobností českého Internetu: František Fuka, Ladislav Bittner či Petr Šnajdr. Možná právě vy však všem ukážete, že v sobě máte stejný potenciál a vydobudete si stálé místo v žebříčku čtenosti a tím i na titulce Lupy – schopným jedincům jsme totiž ochotni dát poměrně dost místa.

Vylepšená doménová centrála

Doménová centrála nabízí mnoho užitečného pro přehledný a zasvěcený pohled na český trh s doménami: přehled aktuálních nabídek všech českých doménových registrátorů, přehled trhu podle počtu spravovaných domén registrátorůwebhosterů. Pokročilý WHOIS vám dovolí důkladně prověřit vybranou doménu a zjistit si vše například o jejím vlastníkovi, datu registrace a expirace apod. Pro české domény máte navíc k dispozici i reverzní WHOIS, tedy vyhledávání domén podle zadaného subjektu.

Databáze důležitých druhů připojení

Jedna z největších a nejnáročnějších součástí nové Lupy: podrobný přehled nabídek největších českých poskytovatelů ADSL, mobilního připojení, kabelové televize a dial-upu (modul WiFi zatím pokrývá jen hotspoty, brzy přibudou ještě tarifní programy). Tarify si můžete navzájem porovnávat, třídit a filtrovat podle různých kritérií – datového kreditu, měsíčního poplatku, nákladů na zřízení… Pod každým produktem navíc můžete diskutovat o svých zkušenostech a hlasovat, zda jste s ní spokojeni. Celý přehled samozřejmě budeme udržovat aktuální a dále vylepšovat, avšak už nyní vám nabízí více než slušné srovnání o možnostech připojení na českém Internetu.

Síťové nástroje

Jistě oceníte i užitečné a praktické nástroje pro diagnostiku připojení. Měření rychlosti připojení k Internetu (speedmeter) vám rychle a přehledně poví, jak výkonná je vaše přípojka a podá vám historii vašich měření. Test propustnosti sítě (traceroute a ping) vám zase poslouží ve chvíli, kdy chcete prověřit průchodnost trasy k zadanému cíli směrem od našeho serveru.

Nová diskusní fóra

Diskuse by měly sloužit k vaší vzájemné výměně zkušeností i k nacházení pomoci a kontaktů. Znáte-li diskusní fóra třeba z našeho bratrského webu Root.cz, určitě už víte, o co jde. Přesně to samé najdete nyní i na Lupě. Díky systému uživatelského hodnocení máte možnost filtrovat si příspěvky podle toho, jak kvalitními je shledali čtenáři před vámi. Diskuse se také zatřiďují do rubrik podobně jako zprávičky a články, takže jsou dobře tematicky odlišitelné.

Moje Lupa

Registrovaní uživatelé, kteří si zřídí účet v uživatelském systému některého ze serverů Internet Infa (Měšec, Root, Slunečnice, Navrcholu), Dobrý web, získají několik užitečných služeb navíc:

Hlídač vám umožní sledovat novinky a změny v jednotlivých rubrikách a tématech (nálepkách). Sledovat můžete rovněž klíčová slova v textech a jednotlivé autory. Na novinky budete upozorněni e-mailem.

postranní lištou do Mozilly můžete mít po ruce vždy aktuální přehled zpráviček a článků na Lupě. Lišta obsahuje i vyhledávací okénko. (Lišta je k dispozici i neregistrovaným uživatelům)

Newsletter vám bude každý den či týden zasílat přehled článků a zpráviček e-mailem.

Tipy C

Jak šla Lupa časem

Novinek a zlepšení je zkrátka na nové Lupě velká spousta. Pevně věříme a doufáme, že vám všechny padnou do ruky a přijdou vhod. Máte-li pocit, že vám starý design bude přeci jen chvíli chybět, vzpomeňte si, že změna je život a z dlouhodobého hlediska je téměř vždy přínosná. Ostatně, na staré časy rozhodně nezapomínáme ani my. Zde je malé připomenutí toho, jak šla Lupa v proměnách věků a vzhledů:

Lupa 1998 Lupa 2005
Vlevo Lupa.cz z roku 1998, vpravo totéž v roce 2005

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je ředitelem médií vydavatelství Internet Info. V letech 2005 – 2008 působil jako šéfredaktor serveru Lupa.cz. Vystudoval Fakultu informatiky MU a Fakultu sociálních věd UK. Online komunikaci se věnuje i na svém blogu www.alesmiklik.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).