Hlavní navigace

Webové kalendáře velké trojky

14. 9. 2007
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 29
Google, Yahoo a Microsoft spolu soupeří v řadě oblastí od vyhledávání přes online reklamu až po freemaily. Jednou z nich jsou ale i webové kalendáře. Podívali jsme se, co Google Calendar, Yahoo Calendar a kalendář z Windows Live Hotmailu nabízejí. Na první pohled se příliš neliší, ale zdání může klamat. Podívejte se na náš přehled.

Webové aplikace jsou stále větším tématem i lákadlem a jedním z průkopníků přesunu desktopových programů do webového prostoru jsou kalendáře. Kvalitní kalendář je v této hektické době pro řadu lidí takřka životní nutností a dřívější desktopová, či snad dokonce ještě papírová řešení přestávají stačit. Webové kalendáře mají tu výhodu, že jsou dostupné z každého počítače, který má přístup na Internet. Můžete tak mít svůj kalendář po ruce doma i v práci a také na cestách z displeje mobilního telefonu nebo kapesního počítače. Podívali jsme se, co zájemcům o webový kalendář nabízí velká internetová trojka GYM, tedy Google, Yahoo a Microsoft.

Google Calendar: k dokonalosti mnoho nechybí

K u nás nejznámějším webovým kalendářům bezpochyby patří Google Calendar, jenž zapadá do mozaiky služeb webové kanceláře, které Google momentálně nabízí. Hned při prvním seznámení může leckoho zklamat, že Calendar není jako jedna z mála služeb Googlu zatím lokalizován do češtiny. Pokud ale ovládáte angličtinu nebo některý z podporovaných jazyků alespoň orientačně, neměli byste mít s obsluhou služby žádný větší problém. Rozhraní je přehledné a intuitivní a určitě patří k těm kladnějším stránkám projektu.

Google Calendar

Každý uživatel může mít v rámci služby více kalendářů odlišených různou barvou, takže lze snadno odděleně udržovat osobní a pracovní záznamy. Jak u kancelářských služeb Googlu bývá dobrým zvykem, data (kalendáře) lze sdílet, a to buď s kýmkoliv nebo s vybraným okruhem uživatelů. Můžete tak snadno vytvářet například veřejně přístupný seznam akcí nebo si udržovat přehled v rámci rodiny. Je škoda, že Google Calendar nenabízí nějaký gadget pro snadné vložení mini-kalendáře na webové stránky.

Pokud už máte svůj kalendář v Outlooku, můžete jej importovat. Stejně tak lze údaje z kalendáře kdykoliv zpřístupnit ve formátu iCal nebo jako RSS kanál, a to buď veřejně, nebo jenom pro své osobní potřeby.

Google Calendar nabízí klasické režimy zobrazení kalendáře včetně denního, týdenního a měsíčního pohledu nebo zobrazení následujících sedmi dnů. Implicitní zobrazení po přihlášení si můžete samozřejmě nastavit. K tomu se nabízí ještě menší okénko s měsíčním kalendářem, ve kterém lze rychle listovat. Užitečné je také zobrazení agendy, kde se hezky přehledně zobrazí všechny události. Nové události lze rychle přidávat přes tlačítko Quick Add. Detailisté ale využijí spíše plnohodnotné volby Create Event. Při přidávání nových událostí do sdílených kalendářů můžete čas od času ocenit přepnutí konkrétní události jako neveřejné, takže se v rámci sdíleného kalendáře nezobrazí. Kalendář lze samozřejmě prohledávat. Hledat můžete buď ve svých záznamech nebo ve veřejných záznamech v rámci služby.

Na blížící se událost se lze nechat ve zvoleném čase upozornit formou pop-up okna, e-mailu nebo SMS zprávy. Podle nápovědy jsou podporována i čísla v sítích všech tří mobilních operátorů v České republice a odeslání textové zprávy je zdarma. Upozornit se můžete nechat více způsoby současně.

Za zmínku stojí mobilní verze služby, kterou lze pohodlně prohlížet i z titěrného displeje libovolného mobilního telefonu např. přes J2ME prohlížeč Opera Mini. Vytvořila se taková menší fáma, že z mobilní verze nelze přidávat nové události, což však není pravda. Události ovšem nelze editovat. Mobilní verze se samozřejmě možnostem té velké nemůže rovnat, ale jako takový nouzový přístup relativně dostačuje.

Kalendář na Windows Live jedině k e-mailu

Dřívější MSN Calendar zmizel do propadliště dějin a v současnosti nabízí Microsoft webový kalendář jen jako součást webmailového rozhraní služby Windows Live Hotmail. To má své výhody i nevýhody, ale spíše převládají nevýhody. Je škoda, že nelze nastavit, aby se ihned po přihlášení k Hotmailu zobrazil místo složky s doručenou poštou uživatelův kalendář. Pak by do jisté míry mohlo být propojení s poštou uživateli lhostejné.

Windows Live Hotmail

Rozhraní kalendáře Hotmailu se sice tváří moderně, ovšem pod líbivým kabátkem se skrývá webová aplikace starého střihu, takže se vyznačuje značnou neohrabaností a dnes už jen těžce tolerovatelným počtem reloadů prakticky při každém kliknutí. Důležité je ještě zmínit, že kalendář není lokalizován do češtiny, což je při jeho integraci do lokalizovaného Hotmailu přinejmenším zvláštní. Za zmínku stojí možnost dělení okna. Můžete si zobrazit nebo skrýt postranní panel s jednoduchým kalendářem pro listování, seznamem událostí a upozornění nebo s poznámkami. Plochu svého kalendáře lze rozdělit na polovinu a získaný prostor obsadit výpisem ze sdíleného kalendáře.

Celkové uživatelské pohodlí je ale i tak dost limitováno a je to velká škoda, protože po funkční stránce na tom kalendář Hotmailu tak špatně určitě není. Kalendář sice můžete v rámci jednoho účtu vytvořit jen jeden, ale zase do něj lze vkládat více různých typů záznamů, jako jsou schůzky, události nebo poznámky. Chybí ovšem obdoba tlačítka Quick Add, jaké má třeba Google Calendar. Kalendář od Microsoftu je spíše pro uživatele, kteří si potrpí na množství kolonek z Office Outlooku nebo Windows Mobile, což pro běžné uživatele má k uživatelské přívětivosti na hony daleko.

O pár řádku výše jsem naťukl možnosti sdílení kalendářů, které jsou opravdu bohaté. Můžete kalendář volně publikovat, takže k němu má přístup kdokoliv, kdo si jej najde, a nebo ke svému kalendáři můžete přizvat jen vybrané uživatele z kontaktů a je možné si i nastavit, které záznamy má daný uživatel vidět a které nikoliv. Microsoft myslel i na kooperaci s ostatními uživateli, takže si s využitím jeho kalendáře můžete sjednávat schůzky včetně rozesílání pozvánek.

Na blížící se schůzku nebo událost se lze nechat upozornit přes e-mail nebo službu MSN Alerts. Klasické upozornění přes SMS bohužel chybí. Překvapí i to, že Microsoft uživatelům nenabízí nějaký gadget třeba pro postranní panel pro Windows Vista, který by upozorňoval např. na blížící se schůzky.

Yahoo Calendar: zdání moderní aplikace klame

Yahoo podobně jako Google nabízí kalendář oddělený od e-mailu, ale s možností spolupráce. Navíc mezi e-mailem a kalendářem můžete jednoduše přepínat, ale integrace není ani zdaleka v takové míře jako na Hotmailu, takže lze od Yahoo používat pouze kalendář a e-mail ignorovat.

Yahoo Calendar

Kalendář od Yahoo nabízí poměrně moderně vyhlížející prostředí, ve kterém ovšem poblikává reklama. Naštěstí jí není tolik jako třeba v rozhraní Yahoo Mailu, takže ji lze snášet. Nenechte se ovšem zmást moderním vzhledem. Skrývá se pod ním zastaralá konstrukce, ve které opět prakticky každé kliknutí znamená zbytečně zdlouhavý reload stránky.

Rozvržení rozhraní je shodné jako v předchozích dvou případech: na levé straně malý náhledový kalendář pro rychlou navigaci a pravou část resp. většinu obrazovky zabírá velký kalendář. Ten můžete zobrazit v denním, týdenním, měsíčním a ročním pohledu nebo lze zobrazit jen seznam událostí a úkolů. Yahoo Calendar tedy úkoly a události odděluje. Na rozdíl od Hotmailu zde nechybí možnost rychlého přidání události. Oproti kalendáři od Googlu nemá pro tento účel Yahoo Calendar speciální tlačítko, ale rovnou malý formulář pod oknem s kalendářem. Nechybí ani prohledávání zadaných událostí. Pro úkoly však takové možnosti dostupné nejsou.

Upozornit se na blížící se událost můžete hned několika způsoby, a to e-mailem, zprávou v rámci Yahoo Messengeru nebo zprávou na mobilní telefon či pager, ale to se bohužel netýká uživatelů z České republiky. Je možné si také každý den nechat poslat aktuální list kalendáře na svou e-mailovou adresu. Kalendář lze pochopitelně i vytisknout.

Kalendář je možné v případě potřeby opět sdílet. Rozsah sdílení si můžete nastavit, a to od zobrazení přátelům po volnou přístupnost na webu. Zároveň lze nastavit, že vybraní uživatelé mohou záznamy v kalendáři editovat. Ke sdílenému kalendáři je přístup přes krátkou a snadno zapamatovatelnou adresu ve tvaru http://calendar­.yahoo.com/jme­no.

Není problém vyexportovat kalendář do formátu DBA nebo CSV, takže kalendář lze snadno vložit např. do Outlooku. Funguje to i obráceně, tudíž data z DBA a CSV souborů lze do kalendáře od Yahoo i naimportovat. Za zmínku stojí také nástroj Yahoo Autosync pro automatickou synchronizaci kalendářů na Yahoo Calendar a v Outlooku.

UX DAy - tip 2

Zajímavou funkcí je zobrazení aktuálního počasí v kalendáři. Z českých měst jsou k dispozici například Praha, Brno, Kladno, Ústí nad Labem, Liberec, Opava nebo Ostrava. Dohromady asi tři desítky. K dalším takovým nadstandardním funkcím pak patří i horoskop.

Který kalendář si vybrat?

Snahu nelze upřít Googlu, Yahoo ani Microsoftu, ale přesto má náš přehled celkem jasného vítěze: Google Calendar. Ocenit je nutné rychlé a intuitivní rozhraní, vysokou míru uživatelské přívětivosti, široké možnosti sdílení, kooperaci s dalšími uživateli, možnost vedení několika oddělených kalendářů, mobilní verzi nebo podporu upozornění přes SMS i pro české operátory. Přestože by se našla i negativa (např. chybějící česká lokalizace nebo omezenější mobilní verze), kalendáře od Microsoftu nebo Yahoo momentálně pro Google Calendar nejsou konkurencí.

Jaký používáte kalendář?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).