Hlavní navigace

Webové kancelářské balíky, aneb sbohem desktope? (1/3)

6. 10. 2006
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: 29
Přesun desktopových aplikací na web je stále aktuálnější. Touto oblastí se zabývají malé začínající firmy i velcí internetoví hráči. Proto dnes existují desítky online aplikací s ambicemi nahradit stávající úspěšné programy, zejména MS Office. Podívejme se v našem seriálu, jaké možnosti existují. Je libo poznámkový blok či textový editor?

V článku Zahodíme harddisky? jsem se zabýval možnostmi a vyhlídkami tenkých klientů, ať už si pod tímto pojmem představíme cokoliv. Základní podmínkou pro rozvoj tenkých klientů je dostatečně rozsáhlá a kvalitní kolekce desktopových aplikací převedených na internet. Byť se to dnes může zdát nepředstavitelné, možná již nejsme tak daleko době, kdy bude tato podmínka naplněna.

Spousta lidí dnes tráví velkou část svého času u počítače na webu. Web se používá ke komunikaci, čtení zpráv, hraní her atd. Většina nově vzniklých segmentů služeb se prosazuje spíš prostřednictvím webu než v podobě desktopových aplikací. Příkladem mohou být slovníky, RSS čtečky, encyklopedie nebo třeba mapy. Všechny tyto typy služeb existují ve webových i desktopových verzích, přesto jsou vesměs úspěšnější ty webové. Existuje destopový Google Earth i webové Google Maps, a přestože je Google Earth jistě zajímavý a celkem oblíbený program, Google Maps používá daleko více lidí. Pro uživatele je jednodušší zadat do prohlížeče adresu službu než si stahovat nějaký program – zvláště pokud danou službu nevyužívá pravidelně. To samozřejmě neznamená, že by desktopové aplikace byly minulostí. Dá se však poměrně jasně určit seznam klíčových aplikací, jejichž přenesení na web by vytvořilo podmínky pro vznik toho, čemu se říká „WebOS“. Jde minimálně o poznámkový blok, textový editor, tabulkový procesor, program na tvorbu prezentací, emailový klient, kalendář a IM kecálek

Kromě toho by bylo zapotřebí použitelné úložiště veškerých dat – neoficiálně se objevují zprávy o připravovaných službách Windows Live Drive od Microsoftu a Gdrive od Googlu. Zvláště za zmínku stojí nedávný únik z Googlu. Z neobjasněných příčin se před nedávnem na adrese www.writely.com/in­dex.html objevila úvodní přihlašovací stránka služby nazvané „Platypus (Gdrive)“. Ačkoliv jsou o této službě známy pouze informace uvedené právě na této přihlašovací stránce (viz screenshot), rozhodně nejsou bez zajímavosti. Platypus je pravděpodobně označení služby interně testované zaměstnanci Googlu. Mohl by fungovat jako záložní disk, na kterém jsou zrcadlově uloženy soubory z vašeho počítače. Nezdá se však, že by tato služba měla být v dohledné době určena pro širší veřejnost. Na druhou stranu Gmail byl také nejprve delší dobu testován uvnitř Googlu, než se dostal ven.

Podívejme se nyní na vybrané zástupce v jednotlivých typech aplikací. Do výběru jsem zařadil služby Googlu, který pomalu dává dohromady nejucelenější „webový kancelářský balík“, a některé zajímavé služby, za kterými nestojí žádný velký hráč. Řadu jsem ovšem také vynechal. Nesnažil jsem se o podrobnou recenzi, ale spíše o inspirativní přehled.

Poznámkové bloky

Google Notebook

Google Notebook

Když Google v květnu přišel s touto službou, nechal internetové žurnalisty v rozpacích nad jejím účelem. Z počátku byl podezírán ze snahy proniknout na území sociálního záložkování, kterému vládne del.icio.us od Yahoo. Nakonec je však jasné, že Google Notebook je přesně to, za co jej Google vydává – internetová náhrada Poznámkového bloku obohacená o řadu vylepšení.

Základní schopností Google Notebooku je vytváření poznámek, k čemuž slouží ajaxový editor pro jednoduché formátování. Kde je jeho silná stránka a kde nechává Poznámkový blok daleko za zády, je sbírání podkladů pro různé projekty a výzkumy – ať už dáváte dohromady referát o DNA testech, organizujete výlet do Jižních Čech nebo si připravujete článek o webových kancelářských balících. Do svých poznámek totiž můžete velice jednoduše přetahovat útržky různých internetových stránek, jejich původ přitom zůstane zaznamenán a později jej tak můžete dohledat. Zachováno je přitom základní formátování, vložit můžete i obrázky. Vše se ještě zjednoduší, pokud si do svého prohlížeče (Firefox i Internet Explorer) stáhnete zvláštní rozšíření. Své poznámky můžete uchovávat soukromé, nebo je zveřejnit – v takovém případě se vytvoří veřejná statická stránka, jejíž adresu můžete sdílet, s kým chcete, případně lze poznámky sdílet pouze s omezeným okruhem pozvaných lidí, kteří získají také právo provádět vlastní úpravy.

Magnoto

Magnoto

Magnoto je také svého druhu poznámková služba, ale poněkud odlišná od Google Notebooku. K dispozici dostanete plochu jakési virtuální ledničky na kterou virtuálními magnety připevňujete své poznámky. Nemusíte se však spokojit pouze s textem – stejně přišpendlit můžete i obrázky a malé audio a video soubory. Je třeba říci, že zpracování uživatelského prostředí není úplně nejpřehlednější a práce s Magnotem je o trochu pomalejší, než by si člověk představoval. Nicméně princip Magnota jistě má svůj potenciál, přestože se nejedná o službu pro každého. Pro někoho naopak může představovat nejjednodušší způsob online publikace a komunikace, protože právě to je hlavním cílem Magnota. Každý uživatel má svou unikátní adresu login.magnoto.com, která je volně dostupná všem. Pokud bychom „ledničkování“ srovnali s blogováním, jedná se o zcela jiný způsob publikace – Magnoto není určeno na dlouhodobé psaní článků, ale prostě jako nástěnka, kam si můžete vlepit nejrůznější multimediální obsah a velice jednoduše jej prostorově uspořádat.

Textové editory

Writely

Writely

Tato služba je jednou z nejvýraznějších akvizicí Googlu letos. Jejím pohlcením dal v březnu jasně najevo, že má zájem vybudovat webový kancelářský balík a začít v další oblasti přímo konkurovat Microsoftu. V současné době právě probíhá začlenění Writely mezi ostatní služby Googlu – zahrnutí pod jednotný Google Account. V blízké době by se také Writely mělo přiblížit designově i funkčně další části „Google Office“ – Google Spreadsheets.

Na to, aby online textové editory mohly nahradit desktopové aplikace, však ještě musejí projít ohromným vývojem. Jisté zjednodušení jistě není na škodu – kdo se dokáže orientovat v té záplavě funkcí, které například Word nabízí? – nicméně Writely chybějí i některé zcela základní možnosti. Například vůbec neumí určit stránkování – celý text se zobrazuje jako jednolitý blok. S tím také souvisí chybějící zápatí, nemožnost vytvářet poznámky pod čarou apod. Řadě lidí může i to stačit, krátké a nekomplikované texty lze ve Writely psát poměrně pohodlně, umí dokonce i tvorbu tabulek.

Předností online textových editorů je zejména možnost společné práce na dokumentu s dalšími lidmi. To Writely zvládá, text může editovat i více lidí zároveň. Soubor také můžete jednoduše publikovat, a pak poslat jen odkaz na místo, kde si jej může každý prohlédnout. Dobře funguje také kompatibilita s klasickými textovými formáty. Na Writely můžete nahrát soubory ve formátu TXT, HTML, DOC, ODT, SXW a RTF včetně obrázků. Exportovat své texty můžete kromě uvedených formátů ještě do PDF. Můj pokusný text ve formátu ODT dokázalo Writely přečíst téměř bez problémů, snad až na to chybějící zápatí. Větší problém nebyl ani při zpětném exportu, přestože k jistým deformacím došlo. Pokud si chcete Writely prohlédnout bez registrace, podívejte se na několik screenshotů.

ajaxWrite

ajaxWrite

Zajímavým experimentem je ajaxWrite. Tento editor, který funguje pouze ve Firefoxu, se snaží co nejvíce přiblížit prostředí desktopových aplikací a poměrně se mu to daří. Aplikace je rychlá, design intuitivní, při importu souborů z disku jsem však měl problém s přečtením některých souborů. AjaxWrite by měl být schopen přečíst všechny základní typy formátů, nicméně některé konkrétní soubory mi otevřít zkrátka odmítl – jednalo se o ODT i DOC. Export fungoval do DOC, ODT, RTF a TXT. Nabízená možnost PDF skončila chybovou hláškou. AjaxWrite je pěknou demonstrací, ale praktické využití je téměř nulové. Migrace aplikací na web musí být spojena s nějakou přidanou hodnotou – možností společné editace a jednoduché publikace, jenže s ajaxWrite si své dokumenty na web ani neuložíte, funguje totiž pouze export a uložení na vašem počítači. Je škoda, že tvůrci nevěnovali tomuto projektu více úsilí, pokud by byl dotažen, mohlo by se jednat o jeden z nejlepších webových editorů.

ThinkFree Write

ThinkFree Write

ThinkFree je velice ambiciózní webový kancelářský balík postavený na Javě (menší editace lze provádět i v ajaxovém editoru). Java je také jeho hlavní předností i nevýhodou. Záporem je ne právě svižné načítání aplikace. Kladem je lepší funkcionalita. TrinkFree Write zvládá vše to, co mi u Writely chybí – stránkování, poznámky pod čarou a řadu dalšího. Uživatelské prostředí velice věrně kopíruje Word. To určitě usnadňuje přechod lidí na tuto službu, nicméně osobně se domnívám, že pouhé kopírovaní není správnou cestou. Webové aplikace by měly být schopné nabídnout něco nového a lepšího, podobně jako se Gmailu prostřednictvím redukce designu i funkcí podařilo vytvořit uživatelské prostředí, které řadě lidí vyhovuje více než desktopové programy.

Tvůrci ThinkFree tvrdí, že je více kompatibilní s MS Office než OpenOffice. Tuto skutečnost jsem, vzhledem k tomu že MS Office nepoužívám, neměl možnost ověřit. Zajímavé ovšem je, že ThinkFree Write dokáže pracovat pouze s dokumenty ve formátu DOC, RTF a TXT (a XML). Zaměření na uživatele MS Office tak je zjevné. Ukládání opět funguje v DOC, RTF, TXT, ale i PDF. Kromě toho je stejně jako u Writely možné publikovat texty online a sdílet a spoluvytvářet je s jinými lidmi.

BRAND24

Zoho Writer

Zoho Writer

Dalším nadějným webovým kancelářským balíkem je Zoho. Zoho je podle mého názoru nejlepším a nejkomplexnějším balíkem vůbec, přestože tlak Googlu je silný. Možnosti editace jsou klasické, stejně jako Writely neumí Zoho Writer stránkování. Zajímavá je možnost editace HTML zdrojového kódu textu, ačkoliv zrovna tuto schopnost asi příliš mnoho uživatelů neocení. Z dalších funkcí bych vybral ukládání šablon a přehlednou možnost porovnávání různých verzí dokumentů v historii změn. Práce s tabulkami a obrázky je samozřejmostí. Vkládat lze dokumenty ve formátech DOC, SXW, ODT, RTF a TXT, export je navíc možný do HTML a PDF. Texty lze opět sdílet či veřejně publikovat. Hlavní devizou Zoho je ale zejména příjemný zážitek z práce s ním, který se nedá vystihnout výčtem funkcí.

V příštím díle se podíváme na webové aplikace pokoušející se nahradit tabulkové procesory, programy na tvorbu prezentací a také na webmaily.

Budeme jednou používat všechny aplikace na webu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je bývalým redaktorem Lupa.cz, nyní pracuje jako konzultant v BCG. Vystudoval ekonomii a právo. Občas bloguje: jilm.cz a často tweetuje: @jilm.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).