Hlavní navigace

WiFi zdarma jako konkurenční výhoda

3. 1. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Znáte to, každého potěší, když může v kavárně nebo obchodním centru využívat WiFi zdarma. Někteří jedinci dokonce do restaurací, kde nemají WiFi, ani nechodí. WiFi zdarma se ale začíná objevovat i na místech, kde bychom to nečekali. Třeba na benzínkách.
Jan Handl

Ilustrace: Nenad Vitas

Bary, kavárny, restaurace, obchodní centra – to jsou místa, kde WiFi zdarma potěší. Místa, kde se tak nějak počítá s tím, že si návštěvník u kávy rád vyřídí e-maily nebo se koukne na zpravodajství.

WiFi zdama je příjemné a je jenom otázkou času, kdy ho začnou provozovat i poskytovatelé služeb, ke kterým se Internet zdarma zdánlivě nehodí. V USA se například jedna z firem provozující čerpací stanice rozhodla, že většinu ze svých 9000 benzínek v severní Americe vybaví WiFi zdarma (píší o tom například v The New York Times). Jde o marketingový tah, jehož cílem je „přinutit“ zákazníky, aby se na benzínce zdrželi déle, dali si kafíčko a připojili se k Internetu. Pro mnohé řidiče jde asi opravdu o službu, která má pro ně smysl. Marketingoví mágové správně rozpoznali, že každý ušetřený dolar potěší a může se tedy klidně stát, že právě zelené čerpací stanice budou mít více návštěvníků právě kvůli Internetu zdarma. WiFi zdarma pro své zákazníky plánují i menší provozovatelé.

Síť čerpacích stanic je v podstatě to samé jako síť kaváren (srovnání se Starbucks), píše se o takzvaném WiFi efektu. Zákazníci se prostě cítí fajn na místě, kde mají k dispozici Internet zdarma. Jistě vás napadne, že se na místech s Internetem zdarma (ať už je to kavárna nebo benzínka) budou stahovat výtečníci, kteří si za celý den dají jedno kafe a budou v klidu surfovat. Ano, to je jistě pravda, i tací jsou a budou. Nedají si ani jeden dortík, o hlavním jídle nebo plné nádrži benzínu ani nemluvě. Provozovatelé se tohoto jevu nebojí, naopak WiFi zdarma je to podle nich záležitost, která jejich zákazníky nadchne a bude pomáhat šířit dobré jméno značky. Kromě toho je zajímavá i možnost oslovovat uživatele Internetu zdarma lokální reklamou.

ebf 24 - tip duben

I u nás je možné sem tam narazit na benzínku, kde mají WiFi zdarma. To ostatně dokladuje i seznam zde na Lupě, ve kterém jsou uvedeny tři benzínky s Internetem zdarma. Možná se najdou i další, ale je to zatím zoufale málo. Kdyby se možná nějaká velká síť rozhodla, že WiFi zdarma pro zákazníky je dobrý nápad…

Nemusí jít jen o benzínky, co třeba takové kadeřnické salóny nebo čekárny u doktora? Kde byste uvítali WiFi zdarma vy?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).