Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Android Pay je v Česku. Zatím ho podporují mBank, J&T Banka a Moneta, přibude KB od Ondřej Caletka - Aplikace rozhodně nefunguje na jakémkoli Androidu 4.4+ s...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 11. 2017 10:54

    Ondřej Caletka

    Aplikace rozhodně nefunguje na jakémkoli Androidu 4.4+ s NFC. Na takovém Nexusu 5X a Androidem 8 Oreo stačí mít jen odemknutý bootloader (ani nemusí být upravený firmware telefonu) a aplikace se odmítne spustit. Je to dost absurdní situace, představte si, že by se takhle chovaly třeba aplikace pro Windows – „v systému je administrátorský účet, aplikace se proto nespustí.“

    Když jsem zkoušel přidat kartu mBank, bylo potřeba odsouhlasit podmínky, na jejichž přečtení je jen 25 minut a které v závěrečné části obsahují:

    8. Poplatky za používání Aplikace
    8.1.1. Za používání Aplikace si Banka účtuje poplatky v souladu s aktuálně platným Sazebníkem.
    8.1.2. Za transakce vykonané Tokenem si Banka účtuje poplatky v souladu s aktuálně platným Sazebníkem.
    8.1.3. Třetí strany jiné než Banka mohou účtovat poplatky za transakce uskutečněné pomocí Aplikace.

    Sazebník přitom o Android Pay nic nepíše.

  • 14. 11. 2017 19:47

    Meh (neregistrovaný)

    Zadarmo jen docasne, nez se Android Pay rozsiri a zapusti koreny, pak Google utahne srouby a obchody a zakaznici budou platit jako mourovati. Bankeri ne, ti budou stat ve fronte na pracaku a uvazovat, kde udelali chybu, ktera je dostala az tam.

  • 14. 11. 2017 11:42

    Vindis

    Ten sazebník by měli upravit, protože takto je to nejisté.
    Já to chápu tak, že "Aplikace" zastupuje kartu. Takže cokoli se provádí v aplikaci, tak platí stejný sazebník jako u dané karty.
    Je to asi zmínka o tom, aby si někdo nemyslel, že placení přes aplikaci je zdarma a podobně. Platí stejné ceny jako u karty.
    To jest 8.1.1 - poplatek za vedení karty/Aplikace 29 Kč/měsíc, případně 0 Kč pokud pokud jsou splněny podmínky.
    Bod 8.1.2 - poplatky za transakci platné pro danou kartu. Tam se vlastně stejně nic neplatí.
    Bod 8.1.3 - toto se týká zřejmě poplatků u Visa/MastarCard u zahraničních transakcí v cizí měně.

  • 19. 11. 2017 17:05

    Míra (neregistrovaný)

    Služba může zůstat stále "zadarmo" stejně jako ostatní služby od Googlu. Bude to jenom další služba za kterou zákazník tvrdě platí svými daty. Pokud by Google neměl v úmyslu z toho rejžovat, tak se tím vůbec nezabývá.
    Takže za mně jednoznačně: děkuji nechci.

    Určitě se objeví spousta řečí a odborníků co budou tvrdit jak je všechno anonymní, nikdo nikoho sledovat nebude apod.
    Důležité je necpat všechny informace do jedné firmy. Možná je to v dnešní době totálně "out" ale je to jediný rozumný způsob.
    Obchodník ví co si kupuju u něj ale nezná moje přijmy ani nákupy jinde.
    Banka zná moje příjmy a výdaje (kromě plateb v hotovosti) ale zná pouze obchodníka a placenou částku. Nezná obsah nákupu. Platba kartou v obchodě typu "Tesco" nebo "Albert" může být za cokoliv.
    Telefonní operátor ví seznam hovorů a přibližnou historii polohy na základě BTS stanic ale nezná moje přijny ani výdaje (kromě platby za telefon).

    Google může znát všechno ze všech oblastí a ještě to mít propojené s další uživaleli přes telefonní čísla, e-mail adresy apod. A tohle všechno prodává tomu kdo nasype dostatečný balík dolarů.

  • 20. 11. 2017 19:45

    fd (neregistrovaný)

    Nedelal bych si az takove iluze, to co si kupujete se da velice dobre s vysokou uspesnosti vyhodnotit statisticky. Potazmo muze dojit na vymenny obchod - banka poskytne prodejci "anonymizovana" data o jeho klientech (rekneme na tema ze jich 50% vydelava do 15k, 30% do 20k atd) a prodejce prozmenu bance "anonymizovana" data o tom, kdo co koupil.

    Pak mohou jeste do holportu pribrat operatory a zjistit, kde jinde jeste kdo nakupuje, prihodit celkove mesicni vydaje a celkem bez problemu priradite ke konkretnim cislum konkretni osoby.

  • 14. 11. 2017 19:49

    Meh (neregistrovaný)

    Ber to jako varovani. Odemykat si muzes co chces, ale Android bude mit vzdy jen jedineho pana.

  • 14. 11. 2017 11:45

    P2010 (neregistrovaný)

    Jako že to bude Google dělat zadarmo? :-) On ten prodej osobních dat asi tolik nevynáší a nic jiného Google prodat neumí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).