Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Apple a Adobe: desetiletá válka je ve fázi bitvy o mobilní platformu od pas - Samozřejmě, audio a video se dá zatím naštěstí...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 4. 2010 8:50

    pas
    Samozřejmě, audio a video se dá zatím naštěstí svobodně šířit přes web. Výše uvedené se týká spíš těch her. A přidal bych jednu zajímavou oblast - e-časopisy, viz:

    http://tv.adobe.com/watch/xd-inspire/transforming-the-magazine-experience-with-wired/

    Kdyby byl na iPadu AIR, kdokoliv by si takovouto aplikaci stáhnul z webu a nainstaloval, app store by zel prázdnotou.

    Ale co je horší: Bez článku 3.3.1 by se tahle aplikace dala okamžitě portovat a dát do app storu, ani to však nejde. Jobsovi je proti mysli, že by jeho zařízení bylo poníženo na jedno z mnoha železa, kde to může běžet. Ale neškodí tím sám sobě? Adobe je přirozeným partnerem e-časopisů, má vyvinutý framework pro dokonalou on-line typografii, workflow mezi SW pro sazbu a tímto frameworkem... Podle Applu se e-časopis musí pustit do psaní konkurenčního řešení v holém Céčku... divné.
  • 21. 4. 2010 9:10

    Michal Krsek
    Asi tak polovina aplikací pro iPhone, např. většina her, se dá zcela bez problémů napsat ve Flashi. A používat, aniž by z toho Apple viděl jediný dolar. Platí to i pro streaming hudby, videa atd.

    Uplne jsem nepochopil Vase sdeleni. Uz tyden jsem spokojenym uzivatelem hudby a videa na svem iPadu a Apple ode mne nevidel ani dolar za hudbu a video ...

    Ostatne nevidim jediny rozumny duvod, proc prehravat audio a video ve flashi.

  • 20. 4. 2010 17:29

    Oslík (neregistrovaný)
    Pozor, neříkám, že na to Jobs nemá právo. Má na to právo.

    Ale opravdu to, co dělá, je čistokrevná a průzračná ochrana budoucích výnosů. Žárlivě si střeží vlastnictví platformy e všech komerčních aspektech a nechce dovolit, aby na ní vznikla jakákoliv subplatforma.

    Je to čistě a ryze komerční krok, komerční kalkul. To o "uživatelské zkušenosti", "bezpečnosti" apod. je stejně tak ryzí a čisté PR, nic víc. To platí teď, ale za pět let by klidně nějaká subplatforma mohla vyrůst v něco ergonomičtějšího a bezpečnějšího, než co bude schopen dodat Apple.

    TOHOTO se Steve bojí - nebojí se, že bude Flash na iPhone špatný, ani sekundu ne, bojí se toho, že by mohl být dobrý.
  • 20. 4. 2010 17:20

    Oslík (neregistrovaný)
    ...je v tom, že vůbec neříká, co je pro Steva Jobse podstatným motivem pro zákaz flashe a dalšího "middleware".

    Není to jeho pomalost, neoptimalizovanost, nebezpečnost, nic z toho. Jobs pochopitelně musí tyto argumenty uvádět, ale jsem přesvědčen, že i všechny dohromady hrály v jeho rozhodování téměř zanedbatelnou roli.

    Podstatným je toto: Flash by Apple vzal z rukou kontrolu nad tím, co na iPhone a iPadu běží a komu za to klienti platí.

    Asi tak polovina aplikací pro iPhone, např. většina her, se dá zcela bez problémů napsat ve Flashi. A používat, aniž by z toho Apple viděl jediný dolar. Platí to i pro streaming hudby, videa atd.

    A to je celé. Takto prosté to je a všechno ostatní jsou - sorry - kecy.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).