Hlavní navigace

Automobilky zařízly mobilní Windows. Mapy HERE už v mobilech nebudou

16. 3. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Trojice německých automobilek Nokii za mapy zaplatila na tři miliardy dolarů. Teď je stáhne z mobilů s operačním systémem Windows.

Off-line mapy celého světa. S navigací. A zadarmo. To bylo jednou z hlavních devíz ekosystému mobilních Windows. Mapy HERE, které loni od Nokie odkoupila skupina automobilek, ale teď z telefonů s logem Microsoftu zmizí. 

Příchod Windows 10 totiž finské vývojáře postavil před dilema, jestli celou aplikaci předělávat pro nový systém, nebo ji radši zaříznout. 

„Vyvíjeli jsme mapovou aplikaci deset let. Vlastně od té doby, co přišly první mobily s GPS. Ačkoliv duch HERE přežívá v aplikaci Windows Maps, odstraníme do konce března všechny aplikace HERE z obchodů pro Windows 10 a podporu verze pro Windows 8 omezíme jen na opravy kritických bugů,“ popisují vývojáři na stránkách firmy další postup

Uživatelé, kteří už aplikaci v mobilu mají, o ni přijdou na konci června, kdy by měla přestat fungovat. Verze pro Android a iOS by měly jet dál.

Pro budoucnost mobilních Windows není konec ikonické aplikace dobrá zpráva, byť provozuje vlastní Windows Maps a mapové podklady jim zůstanou. Záhy po oznámení Here se také objevily zprávy, že svou aplikaci plánuje v blízké budoucnosti výrazně updatovat, aby se funkcemi přiblížila mapám Here.

WT100

Windows v mobilech každopádně nedělají v Microsoftu velkou radost. Firma prodala na podzim 4,5 milionu telefonů – to je o šest milionů méně než na podzim roku 2014. 

Ve srovnání s konkurencí to je ještě tvrdší – Microsoft a Nokia prodaly dohromady 110 milionů telefonů s Windows Phone. Proti tomu stojí 4,5 miliard zařízení s iOS a Androidem

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).