Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Autorizovaná konverze dokumentů: padělek už vám nezkonvertují od petr_p - To je ale podpis zprávy. Pan Peterka rozebírá...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 2. 2010 14:37

    MB (neregistrovaný)
    Samotná datová zpráva se v ISDS nepodepisuje, naopak dostává časové razítko. Podle mne , když mi expiruje podpis na dokumetu a je obsažen v datové zprávě opatřené časovým razítkem, tak by podle selského rozumu mohl být podpis vyhodnocen alespoň k tomuto času... Ale sw to neumí.

    Zatím jsem se nesetkal s PDFkem opatřeným časovým razítkem a Acrobat reader sice píše o neověření času, ale nedává mi možnost ho tam s podpisem vlepit. Samozřejmě by se mělo časové razítko vztahovat na podpis resp, již podepsaný dokument. Tak jako se vztahuje na datovou zprávu s již vloženým podepsaným PDF. Pokud budu podepisovat dokument opatřený časovým razítkem, tak pouze potvrzuji datum uveřejnění rozhodnutí (tak to ale chce zřejmě správní řád). To je ale za úplně jiným účelem, než abych prokazoval na Czechpointu dobu podepsání dokumentu! V tom případě musí mít dokument časová razítka DVĚ :-) - tedy pokud chci datovat vydání rozhodnutí v jiný okamžik než podpis.
  • 10. 2. 2010 18:46

    petr_p (neregistrovaný)

    Datovou zprávu (a doručenku) jako celek podepisuje na vyžádání vnitro (najděte si ve specifikaci službu SignedMessageDownload). Co je smyslem, nevím, protože celá zpráva je tvořena obálku a seznamem dokumentů a informacemi o doručení (které se v čase mění). Jinak řečeno tímto ministerstvo stvrzuje, že dotyčná zpráva v konkrétním stavu prošla systémem. Papírová pošta v podstatě nic takového nenabízí. V podstatě se jedná o jinou formu dodejky/doručenky.

    Časové razítko podepisuje pouze obálku a seznam dokumentů a to těsně po přijetí zprávy systémem. Zaručuje tedy, že daná zpráva byla v určitém čase podána. V podstatě nahrazuje podací razítko pošty otiskované na papírovou obálku.

    Samozřejmě že podle selského rozumu by razítko zprávy mělo stačit na stanovení času pro kontrolu platnosti certifikátu přenášeného dokumentu, protože z ně jednoznačně vyplývá, kdy podpis dokumentu existoval.

    Otázka ale je, jestli takový postup má oporu v zákoně o elektronickém podpisu, protože razítko podepisuje otisk zvláštním způsobem vybraného binárního podřetězce.

    Pokud budu podepisovat dokument opatřený časovým razítkem, tak pouze potvrzuji datum uveřejnění rozhodnutí.

    Nikoliv. Když podepisujete dokument, tak vyjadřujete svůj souhlas s podepisovanými údaji. Takže když podepisujete {dokument, razítko(dokumentu)}, tak vyjadřujete souhlas se všemi prvky množiny, tedy i s obsahem dokumentu. Kdybyste chtěl stvrdit platnost času existence dokumentu, tak podepíšete jen {razítko(dokumentu)}.

  • 11. 2. 2010 9:46

    Jason (neregistrovaný)
    ... "Zatím jsem se nesetkal s PDFkem opatřeným časovým razítkem a Acrobat reader sice píše o neověření času, ale nedává mi možnost ho tam s podpisem vlepit." ...

    a právě proto i 602 nyní říká, že vlastně "Vytváření elektronických dokumentů s právním účinkem není možné bez elektronického časového razítka. " a pohotově rozšířila nabídku a funkcionalitu Print2PDF o časová razítka :-))

    http://www.602.cz/tsa
  • 10. 2. 2010 8:30

    jh (neregistrovaný)
    Podle člověka, který vyvíjí knihovnou pro přístup k datovým schránkám, je zpráva nejprve "orazítkovaná" časovým razítkem a teprve potom podepsána. Viz. http://www.abclinuxu.cz/blog/pb/2010/2/zprava-zvyvoje-libisds
    Takže si nejsem jistý jestli tam to razítko k něčemu je.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).