Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Bude ADSL s lepšími podmínkami? od cc - Jak znám Telecom, tak vypracuje srovnání, ze kterého...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 2. 2003 7:54

    cc (neregistrovaný)
    Jak znám Telecom, tak vypracuje srovnání, ze kterého bude jasně vyplývat, že i když platíme 6x víc, tak je to vlastně podstatně levnější než v zahraničí. :-)))
  • 28. 2. 2003 9:30

    Tom (neregistrovaný)
    Naštěstí to srovnání nemá vypracovat Telecom, ale Český telekomunikační úřad. Doufám, že přitom vyjde ze stejné metodiky, jakou používá EU a kterou použil i pan Sova ze ZUI. Pak by se ČTu měl dostat k podobným výsledkům jako pan Sova a jeho závěry už publikovány byly - u nás je to 4-6x dražší něž v EU.
    Jsem pouze zvědav, jak dlouho to bude ČTu trvat a co s podobným výsledkem provede ministr Mlynář.
  • 28. 2. 2003 10:25

    noname (neregistrovaný)
    uvědomte si ovšem, že u internetprovsechny.cz jedná o srovnání s minimálními cenami.
    Na druhou stranu je to největší průser celé současné nabídky - když jsou poplatky rozděleny v poměru 80x20 kde naprostou většinu má ČTc, tak nikdy k žádnému zlevnění dojít nemůže, jestliže neslevní on (i kdyby nějaký ISP mohl mít poloviční náklady oproti ostatním a slevnil o 50%, tak by se ve výsledku jednalo jen o 10% rozdíl).
    A protože ČTc na tiskové konferenci jasně řekl, že letos nechce nabídku upravovat a že nejdříve q1 2004, tak by opět došlo k ročnímu zpoždění, v té době už budeme v EU a ostatní státy by v té době měli průměrně určitě mezi 1/5 a 1/10 ceny.
    Mimochodem Český Telecom nebyl debil a netradiční rychlost 192/64 zvolil schválně - žádný jiný stát takovou rychlost nepoužívá a tak se není s kým měřit. Ale u ostatních je to jednoduché a jsou to násobky ceny.
    Hlavně by se neměla srovnávat koncová cena, ale cena čistě za přístup. Tím by odpadlo to, že v Anglii mají ISP 50% marži a u nás mohou mít max. 20%, takže v Anglii mohou nabídnout lepší služby, respektive nemusí si kupovat služby (např IP) od majoritního operátora.
    Mimochodem IMHO by se měl stát postarat, aby tu byla nějaká nabídka full-time přístupu (ISDN FRIACO, nebo třeba NAT 128/64 DSL s 10 Gb limitem) za fakt nízkou cenu (max. 500-600 včetně paušálu). To by konečně rozhýbalo s naším Internetem a konečně by se tu začala tvořit informační společnost a pomalinku bychom se přibližovali světu. To že tu nemáme rychlý full-time internet je sice smutné, ale ne tak kritické jako to, že tu nemáme žádný full-time internet. Ten rychlý by pak přišel automaticky a získával by si klienty sám (jako je tomu třeba u kabelovky, kde si velká část připlatí za lepší rychlost). Samozřejmě za předpokladu, že tomu bude jak ve světě a 10x rychlejší internet bude stát max. 4x tolik, takže jsou tam malé meziskoky a ne násobky.
  • 28. 2. 2003 13:17

    Tom (neregistrovaný)
    Máte pravdu, že koeficinet 6x vyšel p. Sovovi při srovnání s nejnižšími cenami. Na druhé straně mu při srovnání s průměrem (má tam i pěkně popsanou metodiku z čeho a jak se průměr počítal) mu vyšla i VO nabídka Telecomu cca 2x vyšší než průměr v EU.
    S tím dělením 80+20 jste trefil hřebíček na hlavičku. Sranda na tom je, že 20% je hodně malá marže i za obyčejný přeprodej služby. A ISP do těch 20% musí nacpat i konektivitu - bída, na druhé straně pro ISP zřejmě není jiná možnost než do toho jít, je to věc image a investice do budoucna i když pochybuji, že to je pro kohokoliv z nich výhodné.
    Stejně tak máte 100% pravdu s tím full-time přístupem bez počítaného času, at už přes ISDN, modem nebo třeba koužové signály. Jenže full-time přístup je zřejmě noční můra Telecomu, vždyť to je právě to, co Telecom účinně blokuje poslední nejméně rok, zuby nehty a kroutí se přitom jako had. Neváhá si přitom dokonce sám odporovat (technický problém je/ekonomický problém/technický problém).
    Nakonec by mě fakt zajímalo jak je to s těmi stejnými podmínkami Imaginetu jako mají ostatní ISP. Myslím, že Telecom si dělá prdel. To jako když Imaginet bude vykazovat ztrátu z prodeje ADSL tak Telecom jako jeho vlastník svolá valnou hromadu a pohrozí vedení, že jestli nepřestanou nabízet tyhle ztrátové služby, odvolá je? Cha cha chá, to chci vidět, hned bych si šel koupit nějaké vložky na pomočování!
  • 2. 3. 2003 15:57

    Michal Krsek (neregistrovaný)
    Myslim, ze Vase predstava o komunikaci mezi Mlynarem a Felixem je opravdu usmevna ...
  • 2. 3. 2003 23:13

    ignor (neregistrovaný)
    ...no, možná úsměvná ano, ale zřejmě i fatálně účinná - přičemž v možnostech Mlynáře ovlivnit dosavadní šaškárnu s ADSL ala Telekom to je !!! Jen chtít - divím se ministrovi informatiky, že už dávno nezasáhl, mohl se skvěle zviditelnit a nahnat body sobě i svý straně a ještě obhájit existenci svého ministerstva !!!
  • 3. 3. 2003 13:29

    nobody (neregistrovaný)
    Pane Krsku, Vy sam neverite, ze to myslel vazne..:-)..? Zkusim analogii: zkuste vzpomenout na chovani statu (zastupuje FNM) u energetik. Konkretne SME, kde se management (g.r.) verejne vyjadrili jako odpurci tzv. SUPER CEZu. Dopadlo to tak, ze stat, prostrednitvim FNM g.r. odvolal. Osobne kazde srovnavani nemam prilis rad, ale primer by mohl byt podobny. Pokud by se stat obcas zachoval ve "svych" firmach timto zpusobem, mam dojem, ze i ve vedeni CT by si davali vetsi pozor na sva rozhodnuti a tim i jestli si nepodriznou (nenariznou) vetev.
  • 3. 3. 2003 13:33

    Michal Krsek (neregistrovaný)
    Mozna Vam uniklo, ze predstavenstvo Telecomu momentalne hleda noveho generalniho reditele. P. Felix sice momentalne vykonava funkci GR, nicmene nemyslim, ze v ni hodla setrvat.
  • 3. 3. 2003 14:45

    nobody (neregistrovaný)
    Ne neuniklo. Jenom jsem tim chtel naznacit, ze IMHO kdyz stat chce zatlacit, tak to umi. Konkretne mne ted nejde jen o p.Felixe, ale o priklad pro ostatni, kteri mohou prijit i po nem .-). S konkretni situaci budete asi lepe obeznamen Vy...
  • 28. 2. 2003 22:53

    Noname (neregistrovaný)
    Imaginet/IOL samozřejmě stejné podmínky nemá. Copak byly nějaké jiné ceny které prezentoval zástupce Českého Telecomu, nebo je nějaký jiný ISP propagován na stránkách Českého Telecomu? Chodí snad propagační materiály jiného providera spolu s účty českého telecomu a copak existuje jiný poskytovatel, který je nabízen a instalován spolu s linkou od českého telecomu?
    Já nechápu, proč ISP nedají podnět k antimonopolnímu úřadu. I když vynechám to, že IOL/Imaginet nemusí generovat zisk, protože jsou vlastněny Telecomem, tak i ty více uvedené jasné věci by každého jiného stály desítky milionů ročně.
    Já se hlavně obávám (respektive jsem o tom přesvědčen a u některých to 100% vím), že současným AO / velkým ISP současná situace vyhovuje. Při současných cenách mají ohromný prostor na to překlopit de-facto kohokoliv na své služby a navíc v padesáti tisících se desítka ztratí raz dva, při ceně 1 tisíc by se ta desítka prostě nesehnala.
    Tady jsou opravdu jen dvě místa, kterým to vadí - uživatelé a pak jedna malá část Ministerstva Schizofrenie (pardon Informatiky), které zároveň vlastní Telecom a je v jejím zájmu generovat zisk na druhou stranu ministerstvo samotné si vytyčilo cíl zvýšení internetové gramotnosti (resp. dosažitelnosti Internetu) a za druhé zajištění rovných podmínek na trhu.
    Prostě já si stále myslím, že přesvědčí-li se MI (neplést s MI-5) tak se věci hnou, protože jedině oni mají okamžité právo cokoliv udělat. Přesvědčovat nějakou monopolní firmu aby snížila ceny když jí k tomu nic netáhne je naprostá kravina. Přesvědčovat uživatele je kravina, ti to dávno vědí a nic nezmůžou. Přesvědčovat alternativní operátory je kravina (viz. výše). Nikdo z nich nic nenadělá. Přesvědčte ale Mlynáře a ten zavolá Felixovi a řekne "Hele Ondro, jestli pozítří neoznámíš, že bude 128/64 linka za 5 stovek, tak tě odvolám a ještě rozhlásím v obchodních kruzích, že to bylo proto, že jsi sexuálně obtěžoval sekretářku a žádná firma se zahraniční majetkovou účastí (což jsou všechny slušně platící) tě nezaměstná na vysoké pozici". Garantuji vám, že se ten kretén Felix okamžitě postará aby jeho aférka nevyšla na povrch. Má ženu a tři děti a uveřejnění jeho úchylek by mu dost profesionálně i osobně ublížilo.
  • 3. 3. 2003 16:25

    Dahlik (neregistrovaný)
    Co ty ses za blba ty ses nejaka pekna socka. CO byste porad vsichni chteli??!! Neomezenej net za petikilo mesicne?? Ale to vam nikdo neda drahousci to ze to maj v nemecku rakousku francii noo jooo ale to je neco jinyho podivejte se na situaci v cechach a ve francii. Dyt ty ceny sou uplne lidovy oproti tomu jaky castky se vyhazujou za Dial-Up nebo Bezdrat je to dokonce + - jako UPC a dys na to nekdo nema nemuze si to poridit BOHUZEL!! I tak si to muze poridit kazda socka a dys je nekdo socialni pripad tak ma smulu! Tak co se porad vsichni divite ceny sou SUPER!!
  • 4. 3. 2003 8:29

    Arnie (neregistrovaný)
    Chudáku
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).