Hlavní navigace

Byznys tu byznys, bártr tu bártr

29. 6. 2001
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Kde se vzal, tu se vzal, jako B2B z čistého nebe se na českém e-komerčním kolbišti objevil nový web, navazující na tradice starého dobrého výměnného obchodu. Možná by ale byl na místě spíše anagram rozšířený, tedy konkrétně B2BTB -. Český virtuální prostor je zkrátka bohatší o internetový server www.barter.cz.
Kde se vzal, tu se vzal, jako B2B z čistého nebe se na českém e-komerčním kolbišti objevil nový web, navazující na tradice starého dobrého výměnného obchodu, ovšem lokalizovaného do virtuálního prostředí se všemi jeho výhodami i zápory. Možná by ale byl na místě spíše anagram rozšířený, tedy konkrétně B2BTB – aneb Business-To-Business-Through-Barter. Český www prostor je zkrátka bohatší o serverwww.bar­ter.cz.

Na visačce kvality nového tržiště najdeme jména společností East Biz.com (ve spolupráci s níž je server provozován) a zejména samotného provozovatele  – Computer Pressu, který by sám o sobě měl být všem potenciálním „měničům“ zárukou solidnosti projektu. East Biz je dodavatelem softwarového řešení, zatímco za konkrétním řešením barterového systému lze podle mého vytušit cpressový mozkový trust.

Barter.cz totiž není jen shromaždištěm informací o tom, kdo co do barterové výměny nabízí, či co od ní očekává; není jen adresářem kontaktů na ty, kteří by rádi obchodovali bez nezbytných finančních přesunů. Tržiště se snaží v maximální možné míře využít prostředí, které mu nabízí právě internet. Vzpomínáte na pohádku o slepičce a kohoutkovi? Kdyby všechna zúčastněná zviřátka byla zapojena do systému Barter.cz, kohoutek by se nestačil ani pořádně zakuckat a už by měl galony vody u zobáku. A co víc – slepička by v podstatě ani nemusela vědět, od koho vlastně nakonec ony galony dostala a kdo všechno se ještě na spásném řetězovém obchodu podílel.

Jak je tedy už asi jasné, v rámci barteru.cz není třeba obchodovat prostou a nejobvyklejší metodou kus za kus: já dám dvacet housek, ty dáš dvacet koleček salámu a jsme si kvit. (I když samozřejmě i takové obchody zde bude možné provádět.) Každá nabídka je oceněna v tzv. BarterKorunách (BKč); aby nebyly převody příliš komplikované, všichni si snadno zapamatují, že jedna BKč je rovna jedné prosté Kč. Nabídnete tedy do placu například bibliofilské vydání sebraných komentářů Marka Antoše, kolibří vydání vázané v koži, bratru za 7 000 Kč. Na barterovém tržišti tedy bude mít hodnotu 7 000 BKč. V okamžiku, kdy o něj někdo z účastníků projeví zájem, přicházíte vy o kolibříka, ale zároveň získáváte oněch virtuálních 7 000 BKč – a můžete vyrazit na nákupy. U koho z účastníků své peníze utratíte a za co, to už je jen a jen na vás.

Tento princip se mi osobně natolik zalíbil, že jsem musel jen zalitovat, že je určený pouze pro firemní klientelu. K obchodování, i třeba jen k prohlížení detailních informací o jednotlivých nabídkách je třeba se do systému zaregistrovat. Během registrace sdělíte online formulářem údaje o firmě a kontaktní osobě, a teprve po jejich zpracování vám budou zaslány k podpisu smlouva a obchodní podmínky. Podle předsedy představenstva Computer Pressu se již během prvních čtyř dnů zaregistrovalo přes šedesát společností. A je třeba ještě zodpovědět otázku, co z toho všeho vlastně provozovatel má: z každé uskutečněné výměny 6% provize, kterou hradí prodávající. Nezajímavý určitě není ani průběh jednotlivých transakcí, pro přesnost raději budu citovat z FAQ: „Prodávající vystaví kupujícímu daňový doklad, na kterém uvede, jaká část výsledné částky je hrazena prostřednictvím systému barter.cz. V účetnictví znamená tento daňový doklad pro prodávajícího pohledávku, pro kupujícího závazek. Na serveru barter.cz provedou prodávající a kupující autorizaci, čímž dojde k převodu peněz z účtu kupujícího na účet prodávajícího. Na konci měsíce obdrží obě strany výpis ze svých barterových účtů, který je dokladem o zaplacení.“ Platby DPH pak již probíhají běžným způsobem.

WT100

Princip barteru.cz je dle mého nepochybně mimořádně atraktivní a odhaduji, že k online obchodování přitáhne i mnohé z těch, kteří vůči němu byli dosud zdrženliví. Systém je samozřejmě propracován daleko detailněji, než je výše načrtnuto (lze například specifikovat, jak velká část nabídky bude hrazena barterem, tedy prostřednictvím BKč, a zbytek prodávat za běžné kačky; lze také aktivně poptávat zboží, které byste barterem chtěli pořídit…), měl by tedy vyjít vstříc skutečně širokému spektru potenciálních uživatelů. Navíc se nejedná pouze o sortiment typu housek a salámu či tun železa a hektolitrů brzdné kapaliny. Pokud se vám podaří něco „udat“, můžete si už nyní pořídit například dovolenou v některém z řady nabízených rekreačních objektů.

Na základě obchodování via Barter.cz určitě nevybudujete vlastní online živnost, pro mnohé ale může jít o zajímavé rozšíření možností odbytu jimi produkovaného zboží či služeb. Dokonce si tipnu, že se jedná o natolik lákavý systém, že se brzy objeví jeho „klon“ pro fyzické osoby, ať už z dílny Computer Pressu či jiné. A pak si i my bez IČO budeme moci užívat C2CTB obchodování…

Máte zájem o výměnný obchod?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem časopisu Internet. Tento časopis se specializuje zejména na začátečníky a středně pokročilé uživatele Internetu, osobním autorovým cílem je neztratit ze zřetele schopnosti, m...
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).