Hlavní navigace

Časové znamení ohlásí... aneb seřiďte si svůj počítač

13. 9. 2001
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Že ve svých útrobách mají počítače obyčejné digitálky, o tom ví jen málokdo. Stejně jako u digitálních hodinek, i chonograf v počítači se buď předchází nebo opožďuje. V případě, že jste připojeni k Internetu, může pro vás špatně nastavený lokální čas znamenat problém. Přitom existuje způsob, jak si přesný čas udržet i bez osobního nasazení.

To, že každý osobní počítač má své vlastní hodiny zalohované nezávislým zdrojem, bereme jako samozřejmost. Pamětníci si možná ještě vzpomenou na počítače třídy XT, které tuto vymoženost neměly a čas a datum se musely nastavovat ručně po každém zapnutí. Od dob AT počítačů se o toto už starat nemusíme — téměř.

U samostatných počítačů byl správně nastavený datum a čas spíš záležitostí pohodlí uživatele. S nástupem Internetu však význam značně narostl. Časové údaje se vkládají do emailů, serverových logů, databází, webových stránek a spousty dalších věcí. A zde se ukazuje, že samotné hodiny reálného času v počítačích nejsou tak přesné, jak by bylo potřeba. Kromě toho, že se v některých případech zpožďují či předcházejí (jako koneckonců téměř každé hodiny), mohou nastat problémy s přechody na letní čas a zpět, anebo může dojít prostě k pouhému nesprávnému nastavení. Takový email s datem odeslání o pár minut či hodin dříve nebo později, než odpovídá skutečnosti, ještě zpravidla není takový problém, ovšem pro fungování serverů už může být nepřesnost horší.

Pokud vám na přesném čase na vašem počítači skutečně záleží, existuje několik možností. Buď si k němu pripojit zdroj přesného času — třeba atomové hodiny na bázi césia (velmi praktické do obýváku) — nebo jiné, levnější řešení, nebo použít služeb protokolu NTP. Network Time Protocol (NTP) slouží k synchronizaci času podle tzv. časových serverů. Časové servery jsou stroje, které mají k sobě připojen některý z těchto zdrojů přesného času a jsou ochotny podělit se o informace o přesném čase s ostatními. Služba je postavena na UDP (User Datagram Protocol); momentálně existuje už čtvrtá verze tohoto protokolu (NTP v4) a umí synchronizovat čas s přesností na nanosekundy.

Jaké zdroje přesného času (referenční zdroje) se v praxi používají? Kromě atomových hodin to mohou být přijímače GPS (Global Positioning System) — družice tohoto systému mají na své palubě přesné atomové hodiny a kromě základní funkce (určování polohy) mohou poskytovat i informace o čase. Další možností jsou vysílače časových signálů, které vysílají speciální signál na dlouhých vlnách, které je možné příjímat až tisíc kilometrů daleko. Narozdíl od GPS (a atomových hodin :-) jsou levnější a nevyžadují anténu namířenou na oblohu. V Evropě je tato služba známá jako DCF77.

Servery, které jsou připojeny k referenčnímu zdroji, se označují jako Stratum 1. Obvykle nejsou určeny ke zcela libovolnému použití, a už vůbec ne k synchronizaci jednotlivých počítačů — obvykle slouží k synchronizaci sekundárních NTP serverů (Stratum 2) — tato hierachie může pokračovat až do úrovně Stratum 15.

WT100

Co je tedy potřeba k synchronizaci času na vašem počítači? Za prvé NTP klient, pro UNIX například populární balík xntp, pro Windows například freewarový Automachron nebo sharewarový @NetClock.Pak ještě nejaký NTP server, ideálně co nejblíže k vám, či – lépe řečeno – s co nejmenší odezvou. Některé programy už obsahují seznamy použitelných NTP serverů, NTP servery obvykle provozují i provideři, takže se můžete zeptat toho svého na nějaký vhodný. Popřípadě si můžete vybrat ze seznamu veřejných NTP serverů, je však nutné respektovat podmínky jejich používání, pokud je nějak omezeno.

A to je vše — od této chvíle si můžete přestat řídit hodinky podle pípání v rádiu a začít je seřizovat podle svého počítače.

Čas na svém počítači

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).