Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Čeká nás rychlostní mýtné na informační dálnici? od Michal Krsek - Mozna jste si neuvedomil jeden detail. Oni bojovnici...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 6. 2006 18:37

    Michal Krsek
    Mozna jste si neuvedomil jeden detail. Oni bojovnici uz dnes plati a AFAIK platit nechteji prestat. Jen jim jaksi vadi, ze by Internet mel prestat byt Internetem.

    Nikdo nebrani ISP, aby zvedli ceny za pripojeni serveru nebo koncovych klientu. Tedy - ehm, krome trhu.

    AFAIK provozovatele webu PLATI za pripojeni svych serveru. Za provozovatele Skype plati uzivatele ...
  • 8. 6. 2006 18:31

    QT (neregistrovaný)
    No shrnul bych to asi takto - jednotlivé sítě patří jejich provozovatelům, není to žádný veřejný majetek. Tak ať si tam dělají co chtěji, nic těm bojovníkům za svobodný internet nebrání přestat platit současným ISP a založit si vlastní sítě a ty propojit. Ono totiž nic není zadarmo, ani internet, to si laskavě uvědomte. Někdo to platit musí a ISP chtějí, ať to platí ti, kdo to používají. Nějak se jim totiž přestává líbit, že oni investují do infrastruktury a služby, které ji pak využívají, tím na ně přenášejí svoje náklady (Skype, provozovatelé IM, freemaily apod.)
  • 8. 6. 2006 20:31

    Karel (neregistrovaný)
    Shrnul bych to asi takto - jednotlivé sítě patří jejich provozovatelům, není to žádný veřejný majetek. Tak ať si tam dělají co chtějí, pokud to bude proti pravidlům chování, pak je odstřihneme od kořenových serverů a nic jim nebrání si koupit vlastní a navzájem se propojit.

    Teď se jedná o změnu pravidel chování. Kdyby někdo v parlamentu navrhnul legalizovat kartelové dohody, asi by ho tam odsud rychle vyprovodili, stejně tak jako by špatně pochodil hospodský, který by vyvěsil ceduli "Cikánům nenalejváme". Argumenty "to jsou naše investice, budeme si dělat co chceme, založte si vlastní benzinky" nebo "tohle je moje hospoda a budu si tu dělat co já chci, cikán ať si postaví vlastní" nezaberou. Jenže v případě internetu tomu málokdo z politiků rozumí a o to je to těžší.

    Když o tom tak přemýšlím, proč Meinl po objevení plesnivých salámů prostě neprohlásil "to je náš modrý salám, když se ti to nelíbí, postav si vlastní obchoďák"? Asi by ho měli taky za hlupáka...
  • 8. 6. 2006 11:13

    Karel (neregistrovaný)
    Jedna skupina se bojí, že by uvolněním pravidel mohlo dojít k situaci, kdy provideři rozbijí internet na několik sítí.

    Odpúrci toto nezpochybňují a naopak se hájí, že jen pokud bude sítí více, bude opravdu fungovat konkurence.

    Když to řeknu takhle naplno, asi se někdo ohradí, že takhle ta prohlášení o konkurenceschpnosti myšlena rozhodně nejsou. To na tom však nic nezmění. Jde jen o peníze - jedna skupina se bojí, že bude muset platit za něco, za co dnes nemusí (dostupnost přes CIZÍHO providera), druhá skupina se naopak těší, že bude moci vybírat ještě více peněz. No a pak je tu ještě ta největší skupina, uživatelé internetu, kterým je to vlastně jedno a bude jim to jedno až do okamžiku, kdy jim prohlížeč oznámí "www.root.cz vyčerpal limit přenosu dat a proto bude do konce týdne nedostupný".

    A nebo přijde "internet zdarma", kdy provider bude dostávat zaplaceno místo od uživatelů od poskytovatelů obsahu. Množství a kvalita informací dostupných přes takový "internet" je každému asi předem jasné.
  • 8. 6. 2006 15:52

    VM (neregistrovaný)

    Titulek "Zachrante Internet" je opravdu nejak na miste - navrhovana opatreni dost brutalne zasahuji do konceptu IP protokolu.

    • Proc to muze vadit ISP: diky penalizacim ostatnich ISP se zhorsi i jejich vlastni konektivita do prislusnych oblasti.
    • Proc to muze vadit poskytovatelum sluzeb: pokud bude konkurencni sluzby provozovat nekdo spojeny s ISP, sve uzivatele odrizne/penalizuje. Pro zachovani vysoke propustnosti budou muset platit providerum.
    • Proc to muze vadit uzivatelum: nektere sluzby/mista budou odriznuty/penalizovany
    A samozrejme na tom nekteri budou vydelavat.

    Domnivam se, ze by Internet mel zustat maximalne jednoduchy, co se principu fungovani tyce, a zachovavat rovne prilezitosti. Navrhovane zmeny sice naplni kapsu par lidem, ale cele prostredi se hodne zkomplikuje, zneprehledni, a castecne ztrati funkcnost, coz nikomu nepomuze (samozrejme, skrz castecne nefunkci sit je tezsi delat pocitacovou kriminalitu, ale pokud bychom to brali takhle, tak to cele muzeme rovnou zabalit). Nadto mi neni jasne, nakolik jsou proveditelne - kdyz treba ma mit VoIP vyssi prioritu, bude ji mit i tunelovany pres VPN? Apod.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).