Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Čeká nás v EU roamingová almužna a pozitivní cenová diskriminace? od HaryFotr - ale mezinárodní volání v rámci EU je síla 10...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 2. 2015 15:53

    fxc (neregistrovaný)

    Ty ceny jsou opravdu mega šílené. Propojovací poplatky (náklady) mobilnćh operátorů na volání do zahraniči jsou stejné (díky objemu spíše nižší) jaké mají různí VOIP operátoři. Rozdíl v cenách pro koncové zákazníky jsou desítky korun za minutu proti cenám kolem koruny za minutu (jak kam).

    Viz např zde.

    http://www.odorik.cz/ceny.html

    Propojováky např. na pevnou linku po EU jsou řádově desítky haléřů za minutu, zeptejte svého mobilního operátora, kolik si za to účtuje.

    Na mobily je to horší, ale více jak jednotky korun to není. Nemluvě o tom, že hovory v rámci "koncernu" (např. zdejší Vodafone versus zahraniční VF) obvykle nejdou tranzitem (přes prostředníka), ale přímo.

    Je zajímavé, že EU řeší roaming (někdo je venku a chce si zavolat svým telefonem domů), ale neřeši ceny za volání v rámci EU mezi lidmi / firmami z různých států. Čekal bych že marketingové heslo "propojený kontinent" bude zohledňovat mimo jiné ceny za mezinárodní volání v EU.

    Ne všude je to taková katastrofa. Např. známí v Anglii mají pevnou liku (a na ní Internet) a na pevné lince tarif, který jim umožňuje o víkendu neomezeně volat na pevné linky v EU. (nejedná se o VOIP)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).