Hlavní navigace

Ceny roamingu v EU jsou lepší a ještě klesnou

21. 7. 2009
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Autor: 29
Chystáte se na zahraniční dovolenou? Pak máme dobré zprávy. Od prvního července se dovoláte z EU pomocí mobilního telefonu zase o něco levněji. Operátoři totiž na základě nařízení EP a Rady EU upravili ceníky roamingu. Nově se regulace vztahuje také na SMS zprávy a velkoobchodní cenu mobilních dat. Jak ceny vypadají?

Na začátku letošních prázdnin zlevnili čeští mobilní operátoři roamingové volání ze zemí Evropské unie. Stalo se tak na základě direktivního stanovení velkoobchodních i maloobchodních cen za hlasové služby v rámci roamingu, které před dvěma lety prosadila eurokomisařka Viviane Redingová. V minulém roce Evropská komise navrhla prodloužit regulační pravidla o další tři roky. Návrh byl následně schválen Evropským parlamentem a Radou EU. Nařízením se také snížila maximální cena za odeslanou SMS zprávu z 28 na 11 eurocentů (bez DPH). Současně došlo k zavedení regulace v oblasti datových služeb. Od 1.července poklesla velkoobchodní cena (tedy cena, kterou účtují roamingoví partneři tuzemským a opačně) za 1 MB přenesených dat z průměrné ceny 1,68 na maximálně jedno euro.

Zasílání zprávy ze zahraničí v rámci EU tak nově přijde maximálně na 11 centů (asi 3 koruny). Ve skutečnosti je výsledná maloobchodní cena o trochu vyšší, protože je k ní nutné připočítat DPH. Ceny se u českých mobilních operátorů pohybují okolo 3,40 Kč za jednu odeslanou SMS zprávu. Příchozí SMS zprávy zůstávají i nadále zdarma. V současné době je maximální maloobchodní cena za minutu odchozího hovoru stanovena na 43 eurocentů, minuta příchozího volání by neměla být dražší než 19 eurocentů. Tyto limity se budou postupně snižovat vždy k 1. červenci následujícího roku s tím, že v polovině roku 2011 bude hranice pro odchozí volání 35 eurocentů za minutu a pro příchozí hovory 11 eurocentů.

Maximální cena za minutu roamingového hovoru z EU
cena za 1 minutu hovoru maloobchodní cena, odchozí hovor maloobchodní cena, příchozí hovor
2007 0,49 eurocentů 0,24 eurocentů
2008 0,46 eurocentů 0,22 eurocentů
2009 0,43 eurocentů 0,19 eurocentů
2010 0,39 eurocentů 0,15 eurocentů
2011 0,35 eurocentů 0,11 eurocentů

V této souvislosti je dobré připomenout, že Evropská komise prosazovala, aby byl regulační systém co možná nejvlídnější ke konečným zákazníkům. Proto také navrhovala, aby byly jak odchozí, tak příchozí hovory účtovány tarifikací 1+1, tedy po sekundách hned od první sekundy. Konečná podoba směrnice, kterou schválil Evropský parlament, však obsahuje pro zákazníky méně výhodnou tarifikaci 30+1 pro příchozí hovory. A žádný z českých mobilních operátorů v tomto smyslu neučinil vůči svým zákazníkům gesto vstřícnější, než požadovala Evropská unie. Odchozí hovory tak účtují po sekundách až po první půl minutě, zatímco u příchozích hovorů je účtováno po sekundách už od první sekundy.

Tip: Vše o aktivitách EU v oblasti roamingu naleznete na webu Evropské komise.

U způsobu tarifikace bych se chtěl ještě na chvíli pozastavit. Tarifikací 1+1 u odchozích hovorů totiž EU způsobila v některých unijních státech včetně České republiky zvláštní asymetrii mezi způsobem účtování místních (vnitrostátních) hovorů z mobilních telefonů a voláním ze zemí EU směrem do tuzemských mobilních sítí. Někteří tarifní zákazníci totiž za odchozí volání po České republice stále platí první minutu celou a teprve poté je jim hovor účtován po sekundách.

Porovnání cen u jednotlivých operátorů
O2 T-Mobile Vodafone
O2 Eurotarif Roamingové zvýhodnění EU Vodafone World
Příchozí hovory 6,00 Kč 6,06 Kč 6,00 Kč
Odchozí hovory 13,10 Kč 12,98 Kč 12,90 Kč
SMS 3,40 Kč 3,46 Kč 3,45 Kč

Ceny jsou včetně DPH.

EU reguluje nově i data

V některých českých médiích se v souvislosti s úpravou ceníků roamingového volání a SMS zpráv objevily informace o tom, že ceny za využívání MMS či datových přenosů zatím regulovány nejsou. Tyto informace ale nejsou zcela přesné. Současně s regulací roamingu SMS zpráv přistoupila Evropská unie i k regulaci mobilních dat. Jestliže v případě SMS zpráv se jedná o určení částky, kterou mobilní operátor ve vztahu k zákazníkovi nesmí překročit, co se týče datových přenosů, upravuje nařízení pouze vztah mezi jednotlivými operátory.

Jinými slovy určuje maximální cenu, kterou může mobilní operátor v jedné členské zemi účtovat svému roamingovému partnerovi za přenos 1 MB dat. Tento limit je od 1. července stanoven na jedno euro a do roku 2011 by měl postupně poklesnout až na 50 eurocentů. Proto limit pro SMS zprávy a hovory daleko více odpovídá výsledné ceně pro koncové uživatele než je tomu u regulačního opatření v případě datových přenosů.

Datový roaming – poplatek za 1kB přenesených dat
EU Evropa mimo EU Ostatní
O2 0,24 Kč 0,42 Kč 0,65 Kč
T-Mobile 0,06 Kč 0,29 Kč 0,40 Kč
Vodafone 0,06 Kč 0,25 Kč 0,30 Kč

Ceny jsou včetně DPH.

Někteří čeští mobilní operátoři upravili své ceníky v oblasti datového roamingu již minulý rok. Tehdy eurokomisařka Viviane Redingová vyzvala evropské mobilní operátory, aby datové služby a SMS zlevnili sami, a tím se vyhnuli regulaci. Termín jim dala do 1. července 2008. V případě, že by tak neučinili, pohrozila jim Redingová podobnou regulací jako v případě hlasových služeb. Tuzemský Vodafone a T-Mobile tehdy cenu za datové služby opravdu snížili. T-Mobile zlevnil přístup na Internet přes APN Internet, podniková APN nebo Blackberry v eurozóně (rozšířené o Norsko, Lichtenštejnsko a Island) z původních 0,29 Kč/kB na 0,06 Kč/kB (včetně DPH). Vodafone zlevnil z původních 26 haléřů na 17 haléřů za 1 kB (opět včetně DPH). Letos se Vodafone s cenou za 1 kB dostal na úroveň T-Mobilu. Naopak Telefónica O2 datový roaming nezlevnila a zákazníkům, kteří chtějí výhodnější sazbu než 0,238 Kč za 1 kB, nabízí datové balíčky. Ten nejlevnější stojí 107,10 Kč a obsahuje 2 MB kredit využitelný po celém světě. Problémem je fakt, že pokud si takový balíček aktivujete, musíte si ohlídat, abyste jej po svém návratu opět zrušili. Také Vodafone nabízí podobné balíčky pro datový roaming.

Ochrana před vysokými účty

Novinkou, kterou podle nařízení Komise musejí mobilní operátoři do svých nabídek implementovat, je ochrana zákazníka před extrémně vysokými účty. Komise v této souvislosti uvádí případ Němce, který si v rámci roamingu stáhl ve Francii televizní program a následně mu přišel účet na 46 tisíc eur. Do března 2010 by tak mobilní operátoři měli omezit „útratu“ z roamingu na 50 eur, přibližně 1300 korun na jedno zúčtovací období. Zákazník by si ale měl mít možnost tento limit na vlastní žádost zvýšit. Zatím jsem nic podobného u českých mobilních operátorů nezaznamenal. Vodafone sice upozorňuje na možnost omezení poskytování roamingových služeb v případě, že finanční hodnota roamingových služeb poskytnutých zákazníkovi přesáhne v jednom kalendářním dni částku 2000,– Kč (bez DPH), ale to zjevně s nařízením EK nemá nic společného.

Ve skutečnosti bude nový systém pravděpodobně fungovat tak, že zákazník dostane formou SMS zprávy nebo vyskakovacího okna upozornění, že již prosurfoval částku 50 euro a dát mu na výběr, zda chce v odebírání služby i nadále pokračovat nebo jej přerušit. Mluvčí všech třech mobilních operátorů potvrdili, že se toto nařízení chystají nějakým způsobem zavést. Dříve než to požaduje EU to ale s největší pravděpodobností nebude.

„Prvním krokem v této oblasti bude implementace tzv. cut-off limitů v různých peněžních úrovních k 1.3.2010. Jedním z těchto limitů bude limit ve výši 50€. Dále připravujeme novou tarifní strukturu pro data roaming na rok 2010," říká Martina Kemrová, tisková mluvčí T-Mobilu.

Její slova potvrzuje i Miroslav Čepický z Vodafonu. „Toto opatření zavedeme od 1.3.2010."

Evropská komise si regulaci pochvaluje, operátoři s ní nesouhlasí

Eurokomisařka Viviane Redingová si ve svém projevu u příležitosti zavedení nových cenových stropů pro hlasový a SMS roaming neodpustila poznámku, že mobilní operátoři co se týče roamingu dosud své zákazníky odírali a že díky Evropské komisi se to pomalu, ale jistě mění. Mobilní operátoři s takovou interpretací samozřejmě nesouhlasí a považují regulaci za nepotřebou a dokonce i za škodlivou.

„Samozřejmě plníme požadavky EU a účtujeme sazby, které jsou v souladu s EU cenami za roaming, zastáváme ovšem i nadále názor, že cestou, která zajistí pro zákazníky další výhody, není regulace, ale soutěž," říká Martin Žabka, tiskový mluvčí Telefónica O2.

WT100

Miroslav Čepický z Vodafonu si dokonce myslí, že podobná regulace může například zpomalit zavádění nových služeb. „Regulace podle nás není třeba, trh je dostatečně konkurenční a příliš razantní regulace je z dlouhodobého hlediska na škodu. Může mít za následek například zpomalení vývoje trhu a zpomalení uvádění nových služeb."

Podle Martiny Kemrové navíc zkušenosti s regulací hlasového roamingu ukazují, že snížení cen nevyvolalo u zákazníků zvýšený zájem o volání ze zahraničí. „Trváme na tom, že jakákoli regulace v konkurenčním prostředí je zbytečná. Regulace na úrovni maloobchodních cen je navíc i škodlivá – brání dalšímu rozvoji služeb a konkurence. Jak zkušenosti z minulých let ukazují, regulace cen hlasových služeb v roamingu zdaleka nevyvolala zvýšený zájem o tyto služby, cena tedy není velkou bariérou."

Jsou podle vás sazby za mobilní datový roaming po EU v současné době příliš vysoké?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).