Hlavní navigace

Český rozhlas zahájí 26. října experiment T-DAB

6. 10. 2005
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Digitální rozhlasový přijímač Autor: 115393
Digitální rozhlasový přijímač
Po České televizi se do digitálního vysílání pouští i Český rozhlas. Některé okruhy ČRo lze sice už nyní naladit v pražských experimentech DVB-T (které slouží primárně pro televizní vysílání), rozhlas ale připravuje zkušební vysílání v systému T-DAB, který je určen výhradně pro rozhlasové programy. Krátkodobá licence od Českého telekomunikačního úřadu jej opravňuje vysílat po dobu třiceti dnů v Praze a středních Čechách.

Ukázka pro pražské World DAB Forum

Požádali jsme Český telekomunikační úřad (ČTÚ) o krátkodobou experimentální licenci, která se týká zkušebního vysílání T-DAB pro Prahu a střední Čechy. Vysílání pro nás bude zajišťovat společnost Teleko, ale o licenci žádal rozhlas, protože kdyby ji získalo Teleko, muselo by žádat Radu pro rozhlasové a televizní vysílání o souhlas s programovou náplní multiplexu, řekl serveru DigiZone.cz vedoucí digitálního týmu Českého rozhlasu Pavel Balíček. Teleko je rovněž pořadatelem 11. valné hromady světového fora pro rozhlasové digitální vysílání Wolrd DAB Forum, které proběhne od 3. do 4. listopadu v Praze na Žofíně. Právě kvůli němu rozhlas usiluje o krátkodobé digitální vysílání.

Digitální svět

Digitální rozhlas

Na rozdíl od televizí nemusí rozhlas při přechodu na pozemní digitální vysílání vypínat analogové vysílače. Oba způsoby šíření signálu mohou fungovat paralelně vedle sebe. Rádia lze pozemně přijímat ve třech základních digitálních formátech: televizním DVB-T a rozhlasových T-DAB a DRM. Pro Českou republiku se počítá s prvními dvěma způsoby, ale zavádění digitálního rozhlasového vysílání bude mnohem pomalejší než u televize. Více v článku Rozhlas – popelka digitálního vysílání?

Experiment má začít 26. října a potrvá do 25. listopadu. Obsah multiplexu mají tvořit tři nové okruhy ČRo a tři stávající celostátní programy. Přednostně do vysílání zařadíme okruhy, které dnes vysílají na Internetu a vznikly především pro potřebu digitálního vysílání: zpravodajské Rádio Česko, hudební D-dur a vědecko-populární Leonardo, říká Balíček. Zbylé tři pozice zřejmě zaplní ČRo 1 – Radiožurnál, ČRo 2 – Praha a ČRo 3 – Vltava. Ty už dnes naladí diváci digitálních experimentů DVB-T v Praze (všechny tři u Českých radiokomunikací, ČRo 1 a ČRo 2 u CDG). Po spuštění komerčního vysílání Českých radiokomunikací ale z jejich multiplexu s největší pravděpodobností zmizíme, dodává Balíček.

Dosah do padesáti kilometrů od Prahy

Signál pražského experimentu T-DAB má být dostupný v Praze a v okruhu do padesáti kilometrů od metropole. Signál půjde ze strahovského vysílače buď na kanále 10 nebo 12. Žádali jsme o dvanáctku, ale od ČTÚ máme informaci o tom, že by se mohla vzájemně rušit s analogovým vysíláním TV Nova v severních Čechách, takže to vypadá na kanál 10. Přesně to ale uvede ČTÚ ve svém rozhodnutí, které jsme ještě nedostali. Dosah záleží na maximálním povoleném výkonu, který předpokládáme na 1 kW, přiblížil Pavel Balíček. Totéž potvrzuje i ředitel firmy Teleko Tomáš Řapek: Ohledně experimentu ČRo nemohu sdělit podrobnosti, neboť jak je mi známo, ČTÚ doposud nevydal nikomu povolení k vysílání v systému T-DAB. Tudíž nejsou ani známy vysílací parametry, takže nelze ani stanovit území pokryté digitálním signálem.

Kromě rozhlasových programů chce ČRo v experimentu T-DAB vyzkoušet základní podobu rozhlasového EPG (elektronického programového průvodce) a další doplňkové služby. Kvůli průtahům se schvalováním licence pro experimentální vysílání rozhlas změnil původní termín zahájení vysílání z 20. na 26. října. Podle Pavla Balíčka lze už nyní předpokládat, že v Praze bude digitální vysílání zachytitelné i na prutovou anténu v jedoucím automobilu. V některých lokalitách ale může nastat problém i s příjmem na klasický přístroj uvnitř budov, upozorňuje. Vzhledem k malé dostupnosti přijímačů T-DAB na českém trhu a krátkému trvání experimentu nebude rozhlas digitální vysílání příliš medializovat. Nechceme posluchače navnadit na něco, co po měsíci vypneme, vysvětluje mluvčí ČRo Ladislav Pavlík.

A co digitální multiplexy DVB-T?

Digitální tým ČRo původně počítal s tím, že nové programy nejprve zařadí do televizních multiplexů DVB-T, konkrétně do sítě A provozované Českými radiokomunikacemi. Rozhlas dokonce už požádal ČTÚ a Radu pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) o přidělení kmitočtů a programových pozic v „áčku“; s žádostí však neuspěl. Podle Pavla Balíčka proto, že zákon o elektronických komunikacích veřejnoprávnímu rozhlasu jasně ukládá vysílat v televizním multiplexu veřejné služby. Za ten se považuje multiplex, jehož obsah tvoří pouze Česká televize a Český rozhlas, takže pokud v síti A bude vysílat i televize Nova, není legislativně schůdné zařadit tam také programy Českého rozhlasu, vysvětluje Pavel Balíček.

Nemohly by se nové okruhy ČRo dočasně objevit v nabídce pražských experimentů DVB-T společností Czech Digital Group (CDG) a Omnicom Praha/Český Telecom? Uvažovali jsme o tom, ale o jakoukoli změnu obsahu by museli provozovatelé těchto experimentů požádat RRTV. Vzhledem k tomu, že experimenty jsou časově omezeny do konce letošního roku (v případě Omnicomu jde o krátkodobou licenci na třicet dní, pozn. red.), se taková změna ani nevyplatí, míní Pavel Balíček. Jistější by bylo spuštění řádného vysílání v systému T-DAB na celém území České republiky. Tomu ale brání mezinárodní dohody s okolními zeměmi a především analogový vysílač TV Nova na Bukové hoře v severních Čechách.

Křisťálová Lupa 24 hlasovani

Rozhlas žádá o celostátní síť T-DAB

Rozhlas si už požádal o přidělení digitální kmitočtové sítě v systému T-DAB pro celou Českou republiku. ČTÚ mu ale nevyhověl, protože Evropská unie vyčlenila pro digitální rozhlas 12. kanál v třetím televizním pásmu, který se kryje s analogovým vysíláním TV Nova v severních Čechách. Teoreticky by bylo možné vysílat na Moravě nebo celostátně na kanálu 10, s tím ale ČTÚ nepočítá, říká Balíček. Český rozhlas si tedy bude muset počkat buď na spuštění televizního multiplexu veřejné služby, nebo vypnutí analogového vysílání Novy z Bukové hory. O vysílání v rozhlasovém systému DRM se v ČR neuvažuje, to se na tak malém území, jakým ČR je, nevyplatí. Na satelit se nechystáme, platformu Czech link využíváme primárně pro šíření našich nynějších programů na analogové vysílače po celé republice, vysvětluje Pavel Balíček.

Jestliže pro digitální vysílání v systému T-DAB chce rozhlas využít služeb společnosti Teleko, v případě DVB-T jedná s Českými radiokomunikacemi. Ty by měly zájem o zařazení nových okruhů ČRo do digitální sítě A, a předběžně se s rozhlasem už dohodly. Konečné slovo však bude mít ČTÚ. Komerční rádia mají kromě experimentů DVB-T smůlu. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání se podle svého předsedy Petra Pospíchala nechystá vypsat v nejbližších týdnech licenční řízení na rozhlasové pozice v multiplexech DVB-T, ani v prvním celostátním rozhlasovém multiplexu T-DAB.

Pořídíte si kvůli experimentu T-DAB digitální rádio?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).