Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Co dělat, když mám v počítači ransomware? Zaplatit, či bojovat? od lupa.cz jsou už jako čučkaři - Usmevnejsi je, ze v jedne konstelaci clanek doporucuje...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 7. 2017 11:46

    lupa.cz jsou už jako čučkaři

    Usmevnejsi je, ze v jedne konstelaci clanek doporucuje pocitac vypnout, a v druhe nevypnout. To by me zajimalo, jak si autor clanku predstavuje, ze se ma tedy zachovat laik, ktery vidi nanejvys blikajici kontrolku disku a zpomaleni O/S kvuli io-wait.

    Puvodni soubory vam na disku nezustanou, protoze chytre varianty sifruji jiz pridelene datove bloky ze zacatku souboru do delky maximalne X MB. Sanci tak muzete mit nanejvys s nejakym block-level snapshot (Microsofti Shadow?).

    Obecne, ty potvory bezne prichazeji dirami firmy Microsoft, nejen SMB/CIFS, ale treba i pres RDP. Laik proste nema sanci neco postrehnout, tohle je mimo jeho moznosti.

  • 27. 7. 2017 16:35

    Pája (neregistrovaný)

    já si spustil ransomware a jsem si všiml, že v pc pracuje něco co nemá. Začal hrabat disk a když se začly měnit přípony souborů, na které jsem mrknul, bylo hned jasno. Tak jsem ho hned vypnul. Zašifrovalo to za těch deset sekund jedno krátší video a asi dvě stovky fotografií (nic důležitého a měl jsem zálohu). Mohl jsem to zformátovat a nahrát celé ze zálohy, ale chtěl jsem se v tom šťourat a asi polovinu fotek jsem obnovil. Ale asi jen proto, že jsem pár týdnů předtím dělal defragmentaci, tak ty soubory zůstaly na disku asi spíš tam. Kdo má tichý disk, nenápadnou ledku, tak si toho asi všimne, až když je hotovo a zašifrováno, nebo se mu změní věci na ploše. To pak je už jedno, jestli se to vypne nebo ne, je vymalováno.

  • 27. 7. 2017 9:55

    Pája (neregistrovaný)

    Pokud si uvědomíte, že jste tu potvoru právě teď nějak spustili a začala pracovat, bývá nejrychlejší cestou k vypnutí počítače vytažení z elektřiny (je-li v dosahu) nebo natvrdo vypínačem. Než by se PC vypnul po klasickém vypnutí v operačním systému, to byste se načekali a přišli o daší spoustu dat. Pokud běžel pár vteřin, budou to jen část ztracench dat a roste šance, že původní soubory zůstaly na disku aspoň z části ještě nepřepsané a půjde obnovit nástroji na obnovu souborů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).