Hlavní navigace

Česká spořitelna podá trestní oznámení kvůli phishingu

4. 3. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Různé verze phishingových útoků na klienty České spořitelny se množí jak houby po dešti. Naposledy jsme vás o jednom takovém informovali koncem února, ale od té doby se objevilo několik dalších exemplářů. České spořitelna dnes večer oznámila, že podá trestní oznámení na neznámého pachatele. Pohár trpělivosti přetekl poté, co se dnes na internetu objevil seznam 107 klientů České spořitelny a obsahoval údaje o jejich účtech v internetovém bankovnictví z roku 2004. Podle banky seznam nemohl…

Různé verze phishingových útoků na klienty České spořitelny se množí jak houby po dešti. Naposledy jsme vás o jednom takovém informovali koncem února, ale od té doby se objevilo několik dalších exemplářů. České spořitelna dnes večer oznámila, že podá trestní oznámení na neznámého pachatele.

BRAND24

Pohár trpělivosti přetekl poté, co se dnes na internetu objevil seznam 107 klientů České spořitelny a obsahoval údaje o jejich účtech v internetovém bankovnictví z roku 2004. Podle banky seznam nemohl uniknout přímo od ní, ČS totiž v podobném formátu data klientů neshromažďuje, navíc je nemá ani k dispozici. Podle hypotézy České spořitelny je seznam klientů nejspíš výsledkem trestného činu kopírování klientských údajů softwarem z veřejně přístupného počítače, píše náš sesterský server Podnikatel.cz.

Otázkou je, jestli není trestní oznámení jen zoufalým gestem a zda-li je policie vůbec schopna autory série pokusů o podvod vypátrat. Útoky jsou vedené pravděpodobně ze zahraničí a to podle dostupných indicií směrem na východ od našich hranic.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).