Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku ČSOB podcenila zabezpečení svého webu od Nemo kapitan - No jo, jako obvykle. Všichni jsou chytří jako...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 4. 2008 21:01

    Nemo kapitan (neregistrovaný)
    No jo, jako obvykle. Všichni jsou chytří jako rádio, ale ve skutečnosti nikdo nepřemýšlí nad tím, co píše.
    Ten článek je sám o sobě dobrý. To, že obsahuje chyby nic nemění na tom, že autor webu ČSOB je packal, který nevěnuje bezpečnosti žádnou pozornost. A také to nemění nic na tom, že bezpečnost tu je pro všechny pouze prázdný pojem.
    Ale teď k meritu věci (bohužel mírně nudnému meritu):
    Jsou jisté bezpečnostní zásady, které je vhodné ctít.
    (1) Všechny funkčnosti, které má stránka provádět, definujte jako povolené a zakažte vše ostatní (tedy postupujte dle zásady Deny all, allow only functions to be provided). Je lepší obsloužit pětset povolených věcí (vyjímek), než vymýšlet kontroly na celý vesmír možných hackerských kousků.
    (2) Vstupní data kontrolujte kolikrát to půjde (ve formuláři, na vstupu do aplikace, před zápisem do databáze... Čím víc kontrol uděláte, tím větší množství útoků můžete zastínit.
    (3) Databázi obsluhujte co nejvíc parametricky (pokud to jazyk a databáze umí). Nemusíte si potom lámat hlavu s kontrolou vstupních řetězců a používat různá udělátka od tvůrců enginu.
    (4) Kontrolujte nejen vstup, ale i výstup. Věci, které evidentně do HTML stremu nepatří odfiltrujte. Aplikaci navrhněte tak, aby nebezpečné věci (skripty, CSS) šly ze snadno kontrolovatelných zdrojů.
    (5) Zakažte HTML v uživatelsky definovaných datových polích.

    To je tak asi všechno, co mne napadá.
    Tak, a teď mi můžete začít nadávat :o)), jaký jsem břídil :o)))).
  • 25. 4. 2008 6:58

    anonymní
    Zcela.
    Tetelím se po celém svém rachitickém těle, a je mi dobře.
    :o)))))))
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).