Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku ČTÚ zahájí veřejnou diskusí týkající se zavádění digitálního rozhlasu v Česku od -=RYS=- - Mam digi radio zlute barvy. Zrejme vyrobci nevyrabi digi...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 8. 2013 23:49

    -=RYS=-

    Mam digi radio zlute barvy.
    Zrejme vyrobci nevyrabi digi radijka jine barvy a proto se tento system nerozjede.
    Nebudme idealisty, ono to digitalno zas tolik neprinasi.
    Ano, umi to TPEG dopravni hlaseni pres text obrazovky + TPEG doplnkova data pro GPS/Galileo/Glonass ktere v digitalnich formatech DAB/DVB/DRM nahrazuje analogovy system RDS-TMC ( http://cs.wikipedia.org/wiki/Traffic_Message_Channel , http://www.ok1mjo.com/all/photo/qrl2006/DIC_Praha.pdf , http://www.dopravniinfo.cz/rds-tmc , http://www.rozhlas.cz/zelenavlna/rds-tmc ) ktery minimalne v Praze funguje z HADRu Na bojisti 5 Praha (byl jsem zamestnancem TSK-Praha, ktery s kolegama toto vystavel a resil), ale bohuzel ti z Vas co si o tom nic neprecetli nevi nic o dopravnim hlaseni v digitalnich jednosmernych systemech DRM/DAB/DVB.

    A ano, prijimace jsou drahe, proto se to nerozjede.
    I kdyz chytrej clovek pochopi, ze ani DVB-T set-top-boxy na zacatku v roce 2005 u nas nic nevyresili...byli drahe, nabidka jen par typu.
    A stejna situace je i ted.
    Za 8 let budou ceny prijimacu na urovni analogovych, bude vetsi vyber. Pro TESCO/KAUFLAND atd. neni probelm u Cinana objednat ty spravne prijimace, ale objedna je, az bude pokryti a vyber MUXu.

  • 5. 8. 2013 13:46

    dědek

    Asi budu jako poťouchlík, ale mám takový pocit, že řízení pražských křižovatek vůbec nevyužívá informace z uvedeného systému. Třeba jde jen o cílené otrávení řidičů, aby cestovali MHD. Je pravda, že systém je výborný s tím, že nejslabším článkem je člověk.
    Neumím za jízdy sledovat obrazovku, a sledovat mobil je porušením předpisů a kdo si v Praze dovolí zastavit, aby přečtl SMS? A doma mi textovky, byť aktuální, jsou jedno. Také mě v Orlických horách nezajímá situace v pražských tunelech.

  • 3. 8. 2013 22:04

    dědek

    Asi se s digitalizací nebude opakovat „systém“ rozvoje rozhlasového vysílání. Tam byli hnací silou radioamatéři. Výrobci je doháněli, ale tentokrát mají posluchači již vše, co k poslechu potřebují. Nebuďme idealisty, ono to „digitálno“ zas tolik zlepšení nepřináší. Kdo stojí o kvalitu, svou cestu našel a současný DAB je jakýmsi nedokonalým vykrývačem VKV. Ani RDS pro dopravní informace tu nefunguje. Tak třeba mám na DAB naladěn Radiožurnál a autorádio mi dopravní informaci přepne na Radiožurnál FM. Takže ani doplňkové informace DAB nepřenáší. A přijímače na DAB jsou (podle mého) zvlášť ošklivé. Rozšíření tohoto způsobu vysílání se musí ujmout někdo bohatý s tím, že se mu investice vrátí, až obchod nasytí posluchače přijímači a ti začnou DAB poslouchat. Jen to nesmí být převzaté vysílání programů z VKV vysílačů

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).