Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Data uložená v cloudu jsou před policií chráněna méně než ta uložená fyzicky od Petr Holý - Uložit data klientů v cloudu, neboli dát je...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 8. 2014 23:06

    Petr Holý

    Uložit data klientů v cloudu, neboli dát je k dispozici třetí straně může být podle mého názoru i porušení povinnosti mlčenlivosti advokáta. Jediný způsob, jak může zaručit bezpečnost údajů svého klienta je podle mne tehdy, pokud data jsou uložena fyzicky v jeho provozovně.

    Přišlo by Vám stejně normální, kdyby advokát svoje papírové spisy na noc ukládal sousedovi automechanikovi do garáže?

  • 6. 8. 2014 7:00

    _pepak (neregistrovaný)

    Úplně normální to není, na druhou stranu nemůžeme ignorovat realitu: O bezpečnosti dat má i značná část "počítačových expertů" jen velmi chabé vědomosti a i ti, kdo by dokázali data zabezpečit, to vesměs neudělají kvůli přílišnému nárůstu nepohodlí. Nepřekvapuje mě, že advokát ty znalosti (a vůli strpět nepohodlí) nemá také, spíš by mě šokoval opak. Uvědomme si, že pro advokáta je počítač něco jako pro nás krumpáč - je to nástroj, se kterým občas musíme mít něco do čínění, když se tomu nedá vyhnout, ale rozhodně ne něco, co bychom do detailu ovládali. A podotýkám, že pro dosažení bezpečnosti je nutné znát ty detaily, rozhodně nestačí, že mi někdo nainstaluje TrueCrypt a řekne, "dopisy vždycky ukládej na disk D:, tam jsou v bezpečí".

  • 6. 8. 2014 9:19

    Petr Holý

    No nevím, já jsem také advokát a bezpečnost dat v naší firmě bereme velmi vážně a to nejsme žádný nadnárodní megakoncern, ale celkem menší ryze česká kancelář.

    Počítač pro mne rozhodně není krumpáč, ale spíš celá kancelář a to co je v mém počítači má daleko větší hodnotu než to co je papírově na polici :)

    Advokátovi, co spisy skladuje v sousedovo garáži bych svůj případ nesvěřil, stejně jako bych svoje auto nesvěřil mechanikovi, co kupuje díly na vrakovišti nebo rodinné příslušníky lékaři, který pacienty operuje stále v jedněch rukavicích.

  • 6. 8. 2014 10:01

    _pepak (neregistrovaný)

    Nepochybně existují i advokáti, kteří počítač ovládají - stejně jako jistě existují i programátoři, pro které není cizí krumpáč. Troufnul bych si ale tvrdit, že 1) takové případy jsou výjimky, ne pravidlo, a 2) že nejméně polovina z těchto výjimek nedokáže potřebné zabezpečení zrealizovat, i když si myslí, že dokáže. Pokud vy patříte mezi ty bílé vrány, které umí udržet data v bezpečí, je to skvělé a jistě bych to zohlednil při výberu advokáta, ale žádné dalekosáhlé závěry bych z toho nevyvozoval.

  • 6. 8. 2014 12:13

    Petr Holý

    Nepochybně existují i advokáti, co počítače neovládají, ale bude jich mizivé procento, a pokud to výjimečně neovládá osobně, tak na to má například asistentku. Každá jen trochu větší firma má interního nebo alespoň externího IT pracovníka/firmu.

    Každý advokát má už celkem dlouho a povinně datovou schránku :) A téměř každý advokát, stejně jako soudci či státní zástupci mají elektronický systém právních informací. Většina korespondence s úřady probíhá elektronicky. V dnešní době není teoreticky problém podat žalobu či odvolání večer z restaurace či o víkendu z pláže z chytrého telefonu :)

  • 5. 8. 2014 23:32

    AAA (neregistrovaný)

    Pokud je uzamykatelná a má jí pronajatou jako sklad, proč ne? Ostatně jeho provozovna může být taky jenom pronajatá.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).