Hlavní navigace

DesignBorg umožní převést soubor PSD přímo na prototyp webu

13. 9. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Zbavit webové vývojáře nutnosti vlastnit drahou licenci na Photoshop — nejsou-li zároveň designéry — to je smysl online nástroje DesignBorg, který je však teprve ve zkušebním provozu. Má umožnit načíst PSD, včetně podpory funkcí z nejnovějších verzí Photoshopu, a převést na prototyp, který půjde ukázat zákazníkovi.

Jaký problém řeší DesignBorg?

DesignBorg řeší jednak komunikaci se zákazníkem, kdy díky vytvoření prototypu webu lépe odhadnete potřeby a představy klienta, jednak řeší zpracování PSD souborů od firmy Adobe: žádná jiná služba není schopná extrahovat data z PSD online. V DesignBorgu můžete PSD otevřít na libovolném zařízení a bez nainstalovaného Photoshopu.

PSD mohu například nahrát na Google Drive…

Do Docs (nebo na Google Drive) si můžete PSD nahrát a můžete si ho i zobrazit. Ale zobrazí se pouze náhled toho, jak bylo PSD naposledy uloženo. Nevím o tom, že by snad Google do budoucna plánoval větší podporu PSD souborů, jako například zobrazování po vrstvách. Ani navíc nezobrazuje správně všechny efekty.

Co vás přivedlo k rozhodnutí řešit tyto problémy?

Jsme také webovými vývojáři, tak jsme se rozhodli vytvořit to na základě našich potřeb. Později jsme začali myšlenku sdílet s ostatními a zjistili jsme, že je o takovou službu zájem. Navíc díky získání dat z PSD souborů vznikají další možnosti jejich využití…

Co tedy webovým vývojářům přináší DesignBorg?

Weboví designéři i developeři musí při své práci používat Adobe Photoshop. Designér v něm celý design vytvoří, ale proč by si měl Photoshop pořizovat vývojář? Kvůli tomu, aby mohl PSD soubor otevřít a podívat se, jak design vypadá? Aby si přeměřil velikost elementů? Podíval se, jaká písma použil grafik?

I když vývojář v podstatě potřebuje jen tohle, musí si koupit licenci, která se v Evropě pohybuje kolem €670 pro jednoho, a čas od času ji za další peníze upgradovat. Nehledě na to, že se s Photoshopem musí naučit pracovat.

Přitom to, co potřebuje z PSD vývojář, dokáže DesignBorg poskytnout taky, a navíc obsahuje nástroj na prototypování webu; to pomůže v komunikaci se zákazníkem nebo designérem.

Jsou nějaká řešení konkurenční nebo podobná?

Na vytváření prototypů webů existuje například Invision, ale nedokáže otevřít PSD a využít informace z něj — grafik musí udělat spoustu práce znovu.

Jsou dostupné aplikace, které sice umějí zobrazit PSD soubor tak, jak byl posledně uložen, ale neumějí číst informace ve vrstvách. Například GIMP a XARA dokáží asi nejvíce pracovat s PSD, protože jsou to grafické editory. Bohužel pracují jen s výstupem Photoshopu asi verze 6 (v současné době je verze 13, známá pod označením CS6) — u novějších verzí nedokáží správně zobrazovat masky, efekty a smart objekty, které grafici hojně používají.

V jakém je DesignBorg nyní stavu?

Před týdnem jsme spustili uživatelské testování. Za týden jsme zpracovali více než 150 souborů PSD, a všechny úspěšně, přitom jsme odladili spoustu chyb. V krátké době budeme spouštět ostrou verzi.

Kdo jste a jaké máte předchozí zkušenosti?

CUPtech s. r. o., tvůrci DesignBorga

CUPtech s. r. o., tvůrci DesignBorga

Před více než rokem jsme založili firmu a pokračovali ve vývoji PSDdark.com; zároveň jsme se rozhodli profilovat se jako firma vytvářející weby pro klienty.

Jádrem firmy je právě tým pracující na DesignBorgu. Srdcem firmy i projektu je Boris Šuška, který má za sebou více než sedm let vývoje webových aplikací. Na projektu pracuje dnem i nocí a obětuje mu veškerý čas. Zbyněk Nedoma je náš hlavní specialista na Photoshop, ale z programátorského hlediska. Má za sebou víc než tisíc hodin strávených na zpracování PSD souborů. Na celém světě je jen několik lidí, kteří to umějí. Posledním členem týmu jsem já, Bronislav Hamšík. Zkušenosti jsem získal předchozí účastí v jiném startupu zaměřeném na mobilní aplikace. Téměř nepřetržitě se starám o podporu a o komunikaci se zákazníky. Specializuji se na průzkum trhu a na sociální média.

Jak dlouho už na projektu pracujete a jakými jste prošli fázemi?

Před více než rokem jsme pracovali na projektu PSDdark.com, ze kterého teď vycházíme a použili jsme části z něj na DesignBorga. Přímo na tomto projektu jsme nechali posledního čtvrt roku. Teď pracujeme na dalších nástrojích, které chceme do projektu dodat, například nástroj na přípravu obrázků pro použití na webu. Na to jsme vyvinuli vlastní funkce, které například ve Photoshopu dosud nejsou. Naše nástroje najdete na slicer.designborg.com a v brzké době je budeme implementovat do DesignBorga.

Jaký zájem DesignBorg prozatím vzbudil?

S projektem jsme na začátku a zatím jsme se účastnili jen WebExpo Startup show, kde jsme se dostali do TOP 20, ale dále jsme už nepostoupili. Zájem jsme i přesto vzbudili, protože myšlenka zpracovávat PSD soubory online je unikátní. Ozvali se nám lidé z různých částí světa, že by s námi chtěli navázat spolupráci.

V čem tvoříte?

Nejdůležitější jsou algoritmy na back‑endu a ty jsou v Javě. Webová aplikace je založena na frameworku Spring. Na front‑end jsme použili knihovnu jQuery.

Co musí splňovat vstupní soubor PSD?

V současné době je vstup omezen na 150 MB, časem to však rozšíříme podle potřeby. PSD soubor nemusí splňovat žádné zvláštní požadavky jako například pojmenování vrstev nebo jejich speciální rozdělení. Podporujeme i Photoshop CS6. Stačí prostě PSD nahrát a počkat na jeho zpracování.

Jak se nový uživatel vašeho nástroje má seznámit s tím, jak jej nejlépe využít?

Spoléhám na intuitivnost ovládání, a při zpracovávání PSD souboru na serveru se uživateli zobrazí informace, jak s nástrojem dále pracovat. Navíc přímo při práci s PSD je jednoduchá nápověda, která bude časem aktualizována. Uživatelé se mohou v případě potřeby obrátit na online podporu prostřednictvím chatu.

Uvádíte, že DesignBorg je placený. Snaha koupit si kredity však vyústí jen ve vytvoření nové poštovní zprávy pro vás…

To je pouze dočasné řešení, protože ještě testujeme. V současné době implementujeme platební bránu GoPay. Navíc jsme se rozhodli na poslední chvíli změnit způsob využívání služby. Dosavadní kreditní systém byl dosti matoucí, a tak chceme dát uživatelům členství. Podle tarifu, který si zvolí, dostanou přístup k funkcím.

Lze DesignBorg zkoušet zdarma?

Registrací získáte prvních 14 dní zdarma a po tu dobu si jej budete moci bezplatně vyzkoušet.

Už vám někdo zaplatil?

Zatím ještě platící zákazníky nemáme, službu teprve spustíme. Zájem o službu ovšem je. Nejvíce projevili zájem uživatelé z Indonésie, Indie a Brazílie.

Jakého byste chtěli dosáhnout obratu a v jakém výhledu?

Již v prosinci chceme dosáhnout obratu 50 000 Kč měsíčně.

Věnujete se projektu naplno?

Celý tým se samozřejmě věnuje vývoji naplno. Například Boris se Zbyňkem během týdne před nasazením testovací verze strávili dohromady na projektu více než 200 hodin. Navíc ihned po spuštění byl chat online 24 hodin denně.

UX DAy - tip 2

Kdo hradí vývoj? Máte investora?

Investora nemáme a doposud jsme ho ani nehledali. Vývoj hradíme výhradně ze svých kapes a z toho, co naše firma vydělá po straně. Do budoucna počítáme se vstupem investora, nejdříve si však chceme ověřit, že o tuto službu skutečně bude zájem po celém světě.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).