Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku DPH: změny na poslední chvíli? od Radim L. - Když už jsme v tom Kocourkově, tak proč...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 12. 2003 12:50

    Radim L. (neregistrovaný)
    Když už jsme v tom Kocourkově, tak proč neudělat vyjímku v tom, že pro domácnosti bude internet ve snížené sazbě a ostatní komerční subjekty v základní ? Co by na to Mlynář ?

    Nebo což takhle všechno komplet do 15 % a je klid, žádné problémy s kontrolováním vyjímek, úspora času, nákladů s administrativou ... jednoduchost.

    Je mi jasné, že není především vůle (politická, lobisti)cokoliv zprůhledňovat, zjednodušovat, zefektivňovat ... poduktivitu pak nikdy nedosáhneme, vzdělanostní společnost taktéž ne.

    Je to jen soukromý názor, nicméně pokud k tomu nebudeme naše zastupitele a jiné tlačit, tak nehnou ani prstem (vše "teče" cestou menšího odporu).

  • 14. 12. 2003 22:04

    Stepan Cirkl (neregistrovaný)
    1. Jak to pak budete rozlisovat? Vzpominate si na obdobnou hovadinu s LTO (Lehke Topne Oleje)? Taky vec nerozlisitelna od nafty a jak se na tom vydelavalo.

    2. Asi nechapete, ze ten, kdo neplati DPH je platce DPH a ten kdo ji plati je neplatce. A ze vsechny domacnosti jsou neplatci, tj. plati DPH a vetsina komercni svery je platce, tj. DPH neplati? Kde by pak stat sebral ty penize co potrebuje?


  • 16. 12. 2003 13:16

    PaJaSoft (neregistrovaný)
    Boze muj, to jste teda napsal peknou kravinu v bode 2... to asi ty desitky tisic kazde ctvrtleti nosime charite ci co...

    PS: Jako OSVC jsem neplatce, jako spolumajitel firmy je firma platce a nevsiml jsem si, ze by jsme zadne DPH neplatili, naopak, ackoli vykazujeme obvyklym zpusobem i naklady (a tedy snizujeme u odvod DPH) tak se nejak na tu nulu dostat nemuzeme, poradite jak na to? Pokud bude hodnota odpovedi kvalitni a vysoka, jsme pripraveni Vam vyrazne zvysit Vas kredit...:-)

  • 16. 12. 2003 23:24

    Michal Kubeček (neregistrovaný)
    Tady jde o to, že koupí-li neplátce DPH zboží za 1000 Kč (bez daně), bude ho stát 1220 Kč; koupí-li totéž plátce DPH, bude ho to (nakonec) stát 1000 Kč. Samozřejmě se to komplikuje tím, že se odvádí DPH z příjmů, ale ve výsledku ji nakonec stejně zaplatí ten chudák (neplátce) na konci řetězce.
  • 17. 12. 2003 9:02

    PaJaSoft (neregistrovaný)
    Ja jsem rozumnel, ale myslim si, ze neni vhodne zjednodusovat to, co proste nelze...

    V tomto konkretnim pripade v jednom financne/produktovem toku mate pravdu. Na druhou stranu je treba rici i B a sice, ze neplatce zadne DPH neodvadi za sve vyrobky a sluzby, ale odvede pouze dan ze zisku na konci zdanovaciho obdobi, zatimco platce DPH odvadi tu dan z pridane hodnoty za sve zbozi a JESTE odvede dan ze zisku... Navic, povinnost byt platce DPH je jiz pomerne presne zakonem vymezena, naopak jsou taci, kteri sice dle zakona byt platci nemusi, presto se jimi dobrovolne stavaji...

    Mel jsem ne docela nedavno docela dlouhou debatu s zenou, ktera mi porad tvrdila, ze kdyby jejich lekarna byla platce DPH (jako ze s novou "reformou" se zrejme bude muset stat tak jako tak), ze by leky (doplatky apod.) byly pro pacienty v konecnem dusledku drazsi - ono je obecne docela zakorenen mytus, ze pokud prodava zbozi neplatce DPH neplatci (zpravidla koncovemu zakaznikovi - obcanovi), zbozi je levnejsi, nez kdyby to prodaval platce DPH - ano ve specialnich pripadech to muze byt pravda. Ale pokud jsme neudelali zcela zasadni chybu pri myslenkove uvaze, tak jsme dospeli k zaveru, ze uz nyni by jejich lekarna, jak s regulovanymi cenami hrazenych leciv, tak vsech doplnku, byla pro pacienta levnejsi - tu v radu haliru, tu v radu korun, presto jsme nenalezli pripad, kdy platce DPH (lekarna) by pri prodeji obcanovi byla drazsi nez kdyby nebyla platce DPH (tedy soucasny stav)...

    Takze nesouhlasim s Vami, ze tu DPH zaplati AZ ten chudak na konci retezce, pripadne ani ten chudak neplatce DPH uprostred retezce, ale na te dani ze zbozi/vyrobku se podili VSICHNI v tom retezci. Platcum DPH je pres FU vracena vstupni DPH, protoze zaplatili neco, co nevyrobili/nedodali - tedy nemaji z ceho odvest dan (desatek).

    Pokud by to platilo, jak rikate, tak platcum DPH FU porad neco vraci - nekomu obcas ano, ale vesmes i platci DPH plati jak DPH, tak dan ze zisku, neplatce pouze to druhe a to prvni neprimo pres platbu za zbozi, ktere platce DPH odvede...

    V danovych zakonech se orientuji povrchne, ale nektere zakladni vazby jsou mi jasne, naopak chapu a stretavam se kolem sebe s nimi porad, ze bezny obcan, ktery nebyl timto zasazen a nikdy treba jen nepodnikal, do dnes treba nevi o 31% desatku za svoji vylatu apod., takze treba ani netusi, ze naklad na jeho pracovni misto je za beznych okolnosti zhruba +- autobus DVOJNASOBEK jeho cisteho prijmu apod... - az to lidi uvidi na vyplatnich paskach, mozna zacnou vyvijet tlak na hospodarne utraceni penez nebo snizeni dani (je super, oni nam to behem peti let snizi na 25 ci 27%...:-> - samozrejme dan ze zisku)... v sousednich statech to jde, jak rovna dan (Slovensko), tak dan ze zisku na urovni 15% (Madarsko)...

  • 17. 12. 2003 14:16

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Ono to skutecne neni tak jednoduche. Pokud s epodivate na cenu konkretniho jendoho leku, pak je vyhodne byt neplatcem - protoze pokud jste platcem, tak zaplatite veskerou DPH, ktera se "nastradala" po ceste k lekarne - a jeste zaplatite (respektive zakaznik zaplati, vy odvedete) DPH i z prirazky lekarny. Kdezto kdyz platcem nejste, tak z te posledni (vlastni) prirazky uz DPH neplati nikdo. Pokud se ale podivate na provoz lekarny jako celku, jeji naklady zdaleka nespocivaji jen v nakupu toho, co se primo dal prodava - spousta veci jsou jine naklady - telefony, elektrina, najem a ja nevim co jeste. A pokud jste platce, muzete si ze vsech techto nakladu nechat DPH vratit - takze v celkovem saldu na tom patrne budete lepe. Na druhou stranu, budete mit trochu vic administrativy, budete odvadet dalsi dan na coz budou chodit kontroly - to vsechno jsou vice nebo mene skryte naklady. Presto asi vyjde lepe platcem byt. Nicmene, spocitat se to musi opravdu pro zcela konkretni pripad ...
  • 17. 12. 2003 14:39

    PaJaSoft (neregistrovaný)
    S Vasim prispevkem souhlasim, nicmene musim zopakovat to, ze jsme pocitali cenu konkretnich leku (celkem 3 v ruzne cenove hladine - od kolem 10 Kc, pak nekolik stovek a asi 30.000,- Kc (onkologicka leciva)) a to sjem to delali 2x a trikrat kontrolovali a stravili nad tim vice jak hodinu casu... Vzdy se jednalo o registrovana leciva s regulovanou cenou, takze jsme meli danu i marzi lekarny, neb byla znama marze distributora (nevim, zda-li je to znamo, ale MZ stanovi v procentech maximalni prirazku z VYROBNI ceny (tedy z ceny vyrobce) - stejnou pro vsechna regulovana (registrovana) leciva a o tu se musi podelit vsichni ucastnici retezce vcetne lekarny. - v praxi to tedy vypada tak, ze X je cena vyrobni, prirazka je tusim 32% (? - mozna uz zase min... zenu po ruce nemam) a tedy vysledna cena leku je 1.32*X. Jenze to neni prirazka lekarny, protoze distributor si zpravidla vezme kolem 5% (jak kdy jak u ceho apod.), pokud je v retezci i nekdo jiny, na lekarnu zustane jeste mene). V vsech pripadech jsme pocitali s tim, ze lekarna proda pripravek za cenu 1.32*X - tedy ze nesnizi svoji marzi (v soucasne dobe v podstate jediny efektivnejsi zpusob konkurencniho boje). Pocitali jsme rovnez s tim, ze vyrobce i distributor JE platce DPH, jiny subjekt v tom retezci nefiguroval, presto jste dospeli k tomu, ze ac je VYSLEDNA cena jasne dana - 1.32*X, pak kdyz byla lekarna platce DPH a pokud jsme pri vypoctu neudelali chybu pri stanoveni maximalnich prirazek (marze jsou jasne), pak nam vzdy vyslo, ze pokud by byla lekarna platce DPH, tak by a) mela vyssi realnou marzi (tusim, ze vice jak o 1%), b) lek diky stanovene maximalni cene by byl pro pacienta o nekolik korun levnejsi.

    Je to uz nekolik mesicu - nekdy v lete jsme to resili a pri zbeznem pohledu to neshodila jako nesmysl ani ucetni sefa lekarny, takze to zrejme skutecne ani nebyla nahoda (u jednoho konkertniho leku), ale prost fakt - je pravda, ze pruvodni jevy platcovstvi/neplatcovstvi DPH jsme nezahrnovali a jak rikam, s novymi pravidly se hodne lekaren, zejmena diky obratu (coz je docela neco jineho nez zisk), stane povinnymi platci DPH nejpozdeji od 1.1.2005...

  • 19. 12. 2003 19:19

    Petr S. (neregistrovaný)
    DPH není daň prodávajícího - on je jenom výběrčí té daně pro stát. Všechnu "přiraženou" DPH mu zaplatí jeho zákazníci (to jsou ti "skuteční plátci", z jejichž kapes daň plyne) a on jí odevzdá berňáku. Na oplátku mu berňák vrátí všechnu DPH, kterou ten prodávající zaplatil ve službách a zboží. Ani halíř z DPH od předchozího článku řetězce státu nezůstane - vše dostanete zpět. (To "zaplatil" berte pro zjednodušení.)

    Když máte danou maximální marži řetězce i maximální prodejní cenu na pultě (což u většiny zboží rozhodně není běžné a třeba i v těch lékárnách se prodávají vitamíny a kartáčky na zuby), můžete vyjít od tohoto bodu.

    Cena na pultě se skládá z příjmu pro lékárnu a DPH pro stát. Celé to platí chudák zákazník, zde většinou ještě ke všemu nemocný.
    Marže řetězce je až k lékárně počítaná bez DPH - všichni jsou plátci.
    Víte kolik z marže ještě může zbýt pro lékárnu.
    Nákupní cena s daní je pro lékárnu stejná, ať je plátce nebo ne.

    A) Pokud vyjdeme z marže:
    1) Lékárna-plátce vezme nákupku bez DPH, přičte svou marži, přičte DPH a za to prodává. (nákup za 90 + marže 10 + DPH ze 100)
    2) Neplátce vezme nákupku s DPH, přičte stejnou marži a za to prodává. (nákup za 90 + DPH z 90 + marže 10)
    Závěr A:
    Oba pro sebe vydělali 10, ale cena na pultě je v případě neplátce (2) vždy nižší. (O DPH z marže.)

    B) Pokud vyjdeme z koncové ceny:
    1) Plátce z prodejní ceny oddělí DPH pro stát, ale dostane zpět DPH zaplacenou distributorovi. (prodej za 105 - DPH z jeho marže - DPH z 90 - nákup 90)
    2) Neplátce inkasuje pro sebe celou cenu, ale DPH zaplacenou distributorovi mu nikdo nevrátí. (prodej za 105 - DPH z 90 - nákup 90)
    Závěr B:
    Oba mají pultovou cenu 105, ale neplátci (2) vždy zbyde víc výdělku. (Opět o tu DPH, kterou plátce odvádí vlastně jen z marže - viz název daně.)

    Otázkou pak je, jak psal Dan, jestli to DPH z marže pokryje nebo nepokryje zvýšenou cenu režijních vstupů, kde si neplátci nemohou nechat vrátit zaplacené DPH. Většinou nepokryje, takže se nakonec vyplatí být plátcem, i když z propočtu provedeného jen pro zboží to vidět není.

    Rozhodně mi ale navychází to, co tvrdíte. Leda byste za X bral jednou cenu bez DPH a podruhé (pro lékárnu-neplátce) cenu vstupu s daní. Tak to ale podle mě není. V řetězci se myslím dělí marže vyjádřená v korunách, i když na vás třeba vychází "jen" 27%, je to pořád 27% z výrobní ceny, ne z ceny toho posledního distributora. Navíc někdy s daní a někdy bez. Procenta se sčítat nedají.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).