Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku eIDAS: Elektronické občanky schváleny, na elektronickou identifikaci si ale ještě počkáme od Trident - Nebylo to spolehlive a fungovalo to nanic. Podpis...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 7. 2017 13:38

    Trident (neregistrovaný)

    Nebylo to spolehlive a fungovalo to nanic. Podpis se dal jednoduse falsovat/nacvicit a nasledne soudy se tahnou. Ke kvalifikovanejsim aktum potrebujete overeni na poste nebo notare pripadne pravnika.
    Jeste ted mam blahe pameti x pokusu v bance o podpis kdy mne z komerkcky jako teenagera vyrazili. Bohuzel ne vsichni jsme nadani mit stejne a konzistentni pismo.

  • 11. 7. 2017 14:20

    Petr M (neregistrovaný)

    Všechno fungovalo (a funguje) do doby, než
    - si úředník vzpomněl, že potřebuje ověřený popis a vrátil dokumenty poštou. Následovalo kolečko ověřování podpisů a měsíc zpoždění
    - někdo prostě cinknul podpis na plné moci, takže se to obešlo bez OP někoho, kdo o jednání jeho jménem nevěděl
    - jedna strana zpochybnila pravost podpisu a dva soudem určení znalci se neshodli na pravosti podpisu

    No a ty problémy ze strany autority, tam se to dá brát jako věc, kterou občan nemohl ovlivnit (podobě, jak když ho před poštou srazí auto) a pokuta by za to padnout neměla. Navíc je tam to pojištění zodpovědnosti, vydavatele certifikátu a nějaká kauce jako další pojistka, aby to nenastalo.

  • 11. 7. 2017 10:49

    P2010 (neregistrovaný)

    Je komické vidět, že ty různé bláboly vesmírných lidí (či jak se to kdysi jmenovalo) o "čipové totalitě" nabývají konkrétních rozměrů :-)

    Dříve stačil k běžným úkonům podpis propiskou za 10 Kč, případně prokázání se papírovým/plastovým Občanským průkazem. Bylo to spolehlivé, fungovalo bez operačního systému, nezávislé na specifickém hardware a jeho podpoře.

    Dnes se zde buduje závislost na řešení čistě komerčních subjektů, které mohou kdykoli ukončit svoji činnost nebo za ni požadovat obrovské finanční částky (hardware čteček, přístup z internetu na vybrané servery atd.). Neexistuje nic, žádný zákon, který by jim v tom bránil. Narozdíl od doručování písemností Českou poštou, která má tuto povinnost v zákoně, pokud máte jasně označenou schránku (zde fixní náklad v řádech stokorun, případně si ji můžete vyrobit ze staré okapové roury).

    Představuji si to jako takový Facebook vynucený státem. Jde o soukromý podnik, kde vám účet kdykoli bez udání důvodu zablokují a požadují dalši úkony (spojené s poskytováním osobních údajů nebo s placením) k obnovení přístupu. Den předtím, než například budete chtít odeslat daňové přiznáni a podepsat, vám soukromý poskytovatel identity oznámí, že vám identitu zablokoval. Můžete buď zaplatit 100 000 Kč (bylo to uvedeno v podmínkách na straně 358) nebo nemusíte. Úřad vám pak dá pokutu, protože požaduje podat přiznání elektronickou cestou a jak si to vyřešíte je pouze váš problém. Přesně takto to nakonec dopadne.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).