Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku eIDAS: Elektronické značky a pečetě a rekviem za datovou zprávu od pedro - Omlouvám se, že to sem úplně nepatří, ale...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 7. 2016 8:58

    pedro (neregistrovaný)

    Omlouvám se, že to sem úplně nepatří, ale netušíte, prosím, někdo, jak je to s vysokými školami, tedy právnickými osobami, zřízenými zákonem? Zda má vysoká škola povinnost komunikovat datovou schránkou a zda mohu posílat zprávy do datové schránky vysoké školy, i když nemá povolené přijímání poštovních datových zpráv (což např. orgány veřejné moci nemají). Nebo je to prostě právnická osoba jako jakákoli jiná?
    Díky.

  • 10. 7. 2016 9:34

    Filip Jirsák

    V seznamu datových schránek jsou uváděny jako „právnická osoba zřízená ze zákona“, takže předpokládám, že se chápou jako běžné PO a nevztahuje se na ně tudíž ani povinnost zasílat zprávy datovou schránkou.

    Ono je to rozdělení na schránky OVM a schránky PO totiž udělané špatně – to, zda komunikujete s OVM nebo PO je povahou dokumentu, ne organizace. Třeba když nějakému úřadu pošlete fakturu nebo nabídku do výběrového řízení, měla by to správně být placená poštovní datová zpráva a neměla by být považována za doručenou hned okamžikem dodání. Jenže takhle to v ISDS nefunguje. Asi se rozhodlo, že úřady spíš vystupují jako OVM, proto mají schránku typu OVM, a školy asi častěji vystupují jako PO, tak mají schránku typu PO.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).