Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Elektronická fakturace - a proč ne? od Dan Lukes - Ehm, a jak ty baby z FU -...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 11. 2003 14:35

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Ehm, a jak ty baby z FU - a ostatne, i ta vase ucetni - pozna, jestli doklad cestoval pres ocean v elektronicke podobe, byl vytisten na tiskarne u vas v kancelari a v papirove podobe jste ho prinesl tech par metru ucetni, nebo jestli byl vytisten uz v americe a pres ocean cestoval v papirove podobe, vcetne tech nekolika metru nakonec, kdyz jste ho nesl ucetni ? Pokud jim sam nereknete "jo, to mi prislo elektronicky, a tisknul jsme to az ja" tak neexistuje zadny rozumny zpusob jak z vysledneho dokladu poznat, na ktere strane oceanu stala tiskarna, ktera ho tiskla. Ledaze jsou baby u vas na financaku spolecne s vasi ucetni jasnovidne carodejnice.

    Jo - a jeste tak me napada - kdyz si vase ucetni mysli, ze faktury tistene pocitacem nejde prijmout do ucetnictvi, protoze jsou padelatelne - tak ty faktury, co vystavujete vy vasim odberatelum vam kresli zrucny pismomalir ?

    Mate sice pravdu, ze FU si dela spoustu veci podle sveho - ale zrovna v tomto pripade mam dojem, ze problem neni ve FU, protoze ten by naznacovane problemy nikdy nemohl zjistit a tedy na ne poukazat - tedy, pokud mu to ucetni sama aktivne nerekne. Problem je spis ve vasi ucetni - a v tom, ze ucetni postupy ve vasi firme evidentne misto vas urcuje ona - a ona (nikoli FU) proste ma sve navykle postupy a dela si to podle sveho ...

    Nepatrim k vasim obvyklym kritikum, ale tentokrat jste ponekud prestrelil. Ze v tomto pripade nemuze byt vina na FU jak tvrdite, byste poznal, kdybyste se nad nazorem (patrne cizim, nemylim-li se), ktery jste zde prezentoval, jen minimalne zamyslel.

  • 14. 11. 2003 15:01

    Robert Němec (neregistrovaný)
    Asi jste přehlédl ten největší rozdíl a tím je PODPIS (ideálně pak razítko). Kde je papír vytištěn je opravdu jedno (i když, čiště úředně, faktura má být VYDÁNA a pokud bych si ji tiskl já, pak by to mohlo být pro FÚ sporné, protože by mohli namítat, že jsem si jí vydal sám). Důležité ale je, že ji někdo podepsal (případně na ni dal razítko).

    A protože nechci falšovat podpisy, tak si je musím nechat podepisovat v USA.

    Prostě, v účetnictví je daňové břemeno na vás. Musíte jasně (= á la Rakousko-Uhersko) dokázat, že ten výdaj je skutečně oprávněný. Jinak vám ho FÚ vyřadí a doměří daň.

  • 14. 11. 2003 15:26

    PetrC (neregistrovaný)
    A jak to děláte s fakturou od Telecomu nebo T-mobile. Ty podepsané nejsou.

    Pokud zkusíte namítnout, že jsou barevné, tak od CZ.NIC nebo Tech Data barevné nejsou. Navíc barevně můžete faktury přijaté od dodavatelů vytisknout na inkoustovce nebo laseru.

  • 14. 11. 2003 16:14

    Robert Němec (neregistrovaný)
    Ani jednu z těchto faktur nedostávám.

    Tady jde prostě o to, aby vám FÚ uvěřil. Faktury od českých firem si může FÚ křížově ověřit, což u amerických není tak snadné.

    No, dělejte si to jak chcete. Já s FÚ rozhodně problémy mít nechci, a tak se snažím každý metodický pokyn plnit do puntíčku.
  • 14. 11. 2003 16:57

    PetrC (neregistrovaný)
    >> Ani jednu z těchto faktur nedostávám.

    Ale desitky tisic firem v CR ano. Myslim, ze kdyby s tim mel nekdo problemy asi by to telecom a jini resili. Navic jako podpurny doklad je bankovni vypis.

    >> Já s FÚ rozhodně problémy mít nechci, a tak se
    >> snažím každý metodický pokyn plnit do puntíčku.

    Který metodický pokyn máte na mysli ? Snad nějaký D pokyn MF ČR ? Pokud ja vim o podpisu faktury od odberatele neni nikde ani slovo.
  • 14. 11. 2003 20:26

    cc (neregistrovaný)
    Zdá se, že skutečně u p. Němce má hlavní slovo ve firmě jeho účetní. FÚ skutečně naprosto stačí prokazatelný výdaj, což údaj na bankovním výpisu je.
  • 14. 11. 2003 20:31

    Robert Němec (neregistrovaný)
    Ne, jenom ve věcech, kde jsou odborníci jiní, dám na ně. Jak říkám, FÚ jsou dnes velice přísní a buďto jste neměl v poslední době kontrolu nebo jsou na vás milí (buďte rád :-)). Rozhodně důkazy navíc nikdy nejsou na škodu.
  • 15. 11. 2003 12:08

    Petr S. (neregistrovaný)
    Mohl byste napsat, který FÚ to je? Nebo lépe, která konkrétní paní při kontrole zrovna pospíchala do města na nákup, proto jí pro tentokrát stačilo kouknout jen do bankovního výpisu? Rád se tam přehlásím, budou Vánoce a potěšily by mě náklady způsobené nákupem dárků na firemní kartu. (Všechny na výpise určitě do halíře budou...)
  • 17. 11. 2003 1:46

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Neprehledl. Vsechny faktury - i ty, co dorazily elektronicky a byly vytisteny az tady v kancelari pochopitelne pozadovanym podpisem opatreny jsou. Podpisem ucetni. Nasi ucetni - protoze to je ten podpis, ktery zakon vyzaduje a jehoz pritomnost FU kontroluje.

    Nicmene, nebudu vas presvedcovat - kdyz vidim, ze na pomerne rozumne znejici argument "a co doklady Telecomu, ktere podepsane nejsou" odpovite "takove nedostavam" - je zrejme, ze jste se proste uz definitivne rozhodl, nebo byl ucetni rozhodnut. Nasvedcuje tomu i zbytek diskuse, kde, jste, nemaje patrne jinych argumentu, sahnul az k pomerne ubohemu "zrejme nemate s FU zadne zkusenosti". Co se me tyce, klidne to nechejme v pozici, ze vy zkusenosti mate a mate svoji ucetni, kterou povazujete za duveryhodneho odbornika, a delate veci tak, jak ona rekne, ze je delat mate, zatrimco ostatni tomu nerozumi, jejich ucetni jsou pitomci a jejich FU pri kontrolach nedelaji svoji praci spravne. Jestli to znamena, ze na zaklade doporuceni svych odborniku faktury, ktere podpisem opatreny nejsou (a nepodari se vam ho ani dodatecne opatrit) jako naklad nezapocitavate a platite dane z vyssiho zakladu, je to vase rozhodnuti a mate na nej plne pravo. V konecnem dusledky - ja mohu byt za nizsi schodek statniho rozpoctu jen rad ...

  • 14. 11. 2003 13:12

    Robert Němec (neregistrovaný)
    FÚ vám běžně nevezme ani jenom platbu kartou přes internet, i když je na výpisu z účtu krásně vidět, komu a za co bylo placeno. Ani jim nestačí vytištěný doklad z počítače. (Jak říká moje účetní: "Tohle vám udělá můj syn do hodinky.")

    Prostě musíte zamailovat do USA, aby vám poslali u nich vytištěný doklad s razítkem nebo aspoň podpisem.

    FÚ je spouště věcí jedno, oni si prostě dělají věci podle svého. Můžete se s nimi soudit, ale bude se vám do toho chtít?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).