Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Euromedia spouští Ebux a má velké ambice s elektronickými knihami od x - Laskave si zjisti, za kolik se co dela,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 4. 2011 21:57

    x (neregistrovaný)

    Laskave si zjisti, za kolik se co dela, a pak plkej, mam info primo od zdroje, a Euromedia je jednim z tech zdroju. Autor kterej z papirovy knizky dostane 10% si muze gratulovat.

  • 6. 4. 2011 13:25

    Ondra (neregistrovaný)

    Mám informace od jednoho nakladatele, který rozhodně do ebooků nepůjde, protože si spočítal, že by to byla ztráta času i peněz.
    Ale i kdybych to info neměl, tak mi ten tvůj výpočet pořád nesedí: Pokud autor dostane 10% (nebo třeba i jen 5%), kolik z toho má potom vydavatel? To snad považuješ vydávání knih za něco jako charitativní činnost?
    A pokud máš ty informace přímo z Euromedie, tak mi vysvětli, proč tedy její ceny nejsou na té třetině ceny papírových knih, ale skutečně spíše odpovídají tomu odhadu, který uvedl Vigo (a v některých případech jsou dokonce na úrovni tištěných)? Nebo snad lidi z Euromedie takhle vesele vykládají kdejakému keckovi, že prodávají těžce předražené zboží?
    A ještě jedna věc mě zajímá: Když je to tak senzační byznys, proč je u nás v tom stavu, v jakém je? Pokud by to sypalo tak, jak tvrdíš, měla by už dávno existovat nepřeberná nabídka el. knih za třetinové ceny oproti tištěným, a vydělávalo by se na nich úplně stejně jako na těch tištěných.
    Je velmi jednoduché označit prakticky všechny vydavatele jedním šmahem za idioty, kteří nevidí skvělou tržní příležitost, ale mnohem pravděpodobnější mi přijde, že to mají velmi dobře spočítané, zatimco ty jsi laik, který o tom ví velký prd, jen kecá a kecá...

  • 8. 4. 2011 3:04

    jezevec (neregistrovaný)

    kalkulace odvíjející se od ceny nákladů je v principu chybná.
    ve skutečnosti je namístě následující kalkulace:
    1) máme zde trh, který pojme N knih e-způsobem XYZ
    2) pokud nabídneme knihy drm-způsobem ABC, trh se zderukuje na 0,001%N, a přestane být lukrativní.
    3) reset
    4) máme zde trh, který pojme N knih způsobem XYZ
    5) nabídneme tedy tyto knihy za 5 korun/kus v podobě XYZ, protože jedinou alternativou tohoto rozhodnutí je PŘÍJEM NULA
    6) metoda XYZ je samozřejmě nepoužitelná pro nové edice. vezměme tedy řádově n.tisíc knih, které už jsme vydali, máme je tisknutelné/pu­blikovatelné v PDF, jejich reálné náklady na nabídku do e-knihy je nula, jejich reálný přínos pro autory bez dotisku (který nebude) je nula, a žádejme 5 korun za kus, s tím že autor dostane 1 a ostatní složky (redakce, edice, atd) á - 0,2.

    hluboké ticho

    následují tři možnosti:
    7.a) trh ověří průchodnost tohoto modelu pro vydané knihy
    7.b) trh ověří obrat e-knih i pro nové edice
    7.c) trh zůstane u warezu, protože ani za 5 korun už e-knihu nikdo nekoupí.
    8) vše.
    ŽÁDNÁ JINÁ VARIANTA UŽ NENÍ!!!
    že by někdo dal za stažení pár bajtů trojcifernou částku, je legrační představa.
    mooožná, jednou, až budou vycházet supernovinky rovnou jako e-knihy.
    v principu jsou e-knihy prodejné za zlomek ceny maivaldových výprodejů - a tam taky nikdo nediskutuje o nákladech a honoráři pro autora, přestože vstupní ceny jsou nesporné.
    taxe vzpamatujte.
    alternativou nedostupnosti e-knihy za 5 korun není e-kniha za 499 s drm, ale kniha z warezu bez ochrany a zadáčo.

  • 2. 4. 2011 13:10

    jezevec (neregistrovaný)

    nakladatelé ještě nezjistili, že zákazníky absolutně nezajímá nějaká ochrana, drm, nebo dokonce provázanost s hardware. myšlenka obnovovat licenci každých 14 dní přes internet je tak pitomá, že bych přál autorovi takové auto. nakladatelé si ještě neuvědomili, že nestojí proti davu klientů toužících jim zaplatit za jejich výmysly jakoukoliv částku. nakladatelé stojí proti vzrůstajícímu davu majitelů čteček, kteří chtějí e-knihu levnou, dostupnou na jeden klik, kompatibilní na jakémkoliv zařízení, a provozuschopnou navždy. pokud jim takový produkt nakladatelé nenabídnou, vzdělaný klient půjde na warez, a nevzdělaný je nespasí.

  • 4. 4. 2011 14:20

    pepé (neregistrovaný)

    Budiž. I bych takovému modelu prodeje fandil, ale ...

    ... proč tedy stojí ebook např. Larsona 159Kč ("ušetříte 59.13%" tj. prodejní cena by musela být 269Kč), když jde sehnat paperback v obchodech 175-180Kč??
    Cena za ebook by tak měla být do 120Kč a ne o 40 víc!
    To samé platí, pokud si vezmu ceny knih od Viewegha - vychází to cca na prodejní cenu ebooku 80-120Kč podle titulu (Ebux 105-180).
    Nehrajme si na nějaké doporučené ceny - to je klasická fligna jako u "akčních slev" v superhypermar­ketech.
    Je to prodej po internetu, vycházejme z internetových cen!

    K ceně :
    S ohledem na omezení daná současným stylem prodeje ebooků (knihu si kupující v podstatě pronajímá, jediná čtečka ...), jsou takto nastavené prodejní ceny opravdu mimo.
    Pokud budu mluvit za sebe, akceptoval bych novinky do 120Kč, starší tituly (tj. 1-2 roky po vydání) do 70kč a staré 3+ za cenu časopisu - tj. do 40Kč.
    To je koukám u nás utopie, jenže pak se prostě takový model prodeje neprosadí.

    K platbám :
    Řekl bych, že platební model premium sms vše zbytečně prodražuje (asi i karta).
    Já bych si klidně na přiřazení knihy do svého účtu počkal, kdybych mohl provést platbu převodem. Hádám by to i koupi knihy zlevnilo - nevím kolik služba premium sms ukousne z cenu ebooku ... 30, 40%?
    Takže konkrétně výše zmíněný Larson za cenu 99Kč - a pak není co řešit a kupuju :) (a ještě všem v řetězci zůstane víc peněz).

  • 4. 4. 2011 19:00

    Ondra (neregistrovaný)

    Ten tvůj výpočet je kravina. Už jen ty předpoklady, že autor a vydavatel se rozdělí o pouhých 10% z celkové ceny (papírové) knihy a budou s tím spokojení, že daně se z knih zřejmě neplatí nebo že snad prodej přes web vyjde vydavatele nějak výrazně levněji než normální distribuce, svědčí o tvém omezeném přehledu.
    Ale oni s tím vydavatelé většinou smíření zjevně jsou. Proto taky na vydávání ebooků vesměs kašlou a zůstávají u papírových knih, které jsou stále ještě slušně prodejné a ziskové. Leda cvok by se přece snažil vyrábět něco, co je buď neprodejné, nebo prodělečné. Mrkni někdy v TV na Den D, Tomio ti to vysvětlí.

  • 4. 4. 2011 2:21

    vigo (neregistrovaný)

    E-knihy tu nebudou nikdy příliš levné. Je nás málo a trh je malý. Aby se zaplatily náklady na vydání knihy a nějaký zisk, který člověka uživí, tak budou e-knihy tak max o 30 % lacinější než tištěné...

  • 4. 4. 2011 9:08

    x (neregistrovaný)

    Jinak receno, chcete na nich vydelat 2x vic nez na papirovych.

    Protoze 30% je marze knihkupectvi (u e-booku neexistuje), 30% je cena distribuce a skladovani + marze distributora (taky neexistuje) a zbyla tretina je to, co stoji !vytisknout! papirovou knihu, vcetne sazby ... kde cast tech nakladu u e-booku zase neni. Takze 1/3 ceny je odpovidajici vcetne marze pripadneho weboveho prodejce.

    Smirte se s tim, ze vic vam nikdo neda, vzdyt si to muze o klik vedle stahnout zadarmo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).