Hlavní navigace

Budoucí verze Firefoxu využijí projektů Mozilla Labs

3. 9. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Jak známo, Mozilla Corporation se ještě letos chystá nabídnout nový Mozilla Firefox 3.6, který by vedle integrace experimentálního projektu Personas měl nabídnout i významné posílení výkonu, drobné úpravy uživatelského rozhraní, vylepšeného Správce stahování a podporu některých nových funkcí z Windows 7. Zatím je k dispozici alfaverze, ale už teď v září by měla vyjít také betaverze. Podle dostupných informací je nakonec plánována pouze jedna. Finální verze by pak měla v případně hladkého…

Jak známo, Mozilla Corporation se ještě letos chystá nabídnout nový Mozilla Firefox 3.6, který by vedle integrace experimentálního projektu Personas měl nabídnout i významné posílení výkonu, drobné úpravy uživatelského rozhraní, vylepšeného Správce stahování a podporu některých nových funkcí z Windows 7. Zatím je k dispozici alfaverze, ale už teď v září by měla vyjít také betaverze. Podle dostupných informací je nakonec plánována pouze jedna. Finální verze by pak měla v případně hladkého průběhu vývoje a testování vyjít už začátkem listopadu. Mozilla Corporation už ale plánuje i další vývoj současné tržní dvojky mezi webovými prohlížeči.

BRAND24

Aktuální plán vývoje hovoří také o verzi 3.7 a verzi 4.0. Verze 3.7, se kterou se předběžně počítá v první polovině příštího roku, má nabídnout třeba běh plug-inů v samostatných procesech (tedy posílení stability), další vylepšení enginu TraceMonkey pro zpracování JavaScriptu, optimalizované načítání stránek, online synchronizaci záložek, podporu pro pohodlnější spouštění webových aplikací z desktopového prostředí (Prism?) a také něco, co je zatím nazýváno task oriented browsing. V tuto chvíli můžeme jmen spekulovat, jestli jde o dříve přislíbenou integraci funkcionality projektu Ubiquity.

Verze 4.0, která je hodně předběžně plánována na druhou polovinu příštího roku, má pak nabídnout synchronizaci uživatelských dat v plné parádě (Weave), nikoliv jen záložky. Dalším tahákem je JetPack, tedy nové API pro rozšiřování funkcí Firefoxu za použití doplňků psaných v běžných webových jazycích. V plánu je také oddělení procesu renderování prostředí prohlížeče od prohlížení webových stránek nebo nové uživatelské rozhraní pro všechny podporované platformy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).