Hlavní navigace

Počítačů se prodává nejméně za několik let, hlásí Gartner

11. 4. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Nejvíce se prodej propadl v oblasti EMEA. Více se užívá tabletů a smartphonů a růst prodeje počítačů už si nelze slibovat ani od trhů rozvojových.

Prodejcům PC se obecně daří nejhůře od roku 2009. Své si drží Lenovo, které v Evropě dokonce posílilo, zatímco rekordně se za uplynulé čtvrtletí propadlo dosud stále vedoucí HP. To svou první příčku už asi brzy předá právě Lenovu.

Apple drží výrazný tržní podíl a posiluje mezi PC především v USA. V Evropě nebo světově není v první pětce.

Čísla zahrnují zařízení, která tradičně chápeme jako PC, včetně malých, vysoce přenosných notebooků, třeba i s obrazovkou dotykovou; zahrnuty nejsou tablety s operačním systémem „mobilním“. Právě ty, a také telefony, stačí lidem stále více. PC proto slouží déle, nebo už nejsou obměňována vůbec.

Obměna počítačů v podnicích sice nezpomaluje, ale na celkových prodejích se podílí jen polovinou.

Prodej PC se nejvíce propadl v oblasti EMEA, tedy především v Evropě, a ani trhy rozvojové, kde je počítačů dosud málo, už neskýtají pro PC novou naději. I tam noví kupující stále častěji sahají raději po něčem mobilním.

Gartner upozorňuje na pokračující velice slabý prodej přenosných počítačů s Windows 8 a s dotykovou obrazovkou. Oproti tabletům připadají lidem stále příliš drahé.

MMF24

Jako zákazníci se však prý můžeme v druhé polovině roku těšit na další zlevnění ultrapřenosných počítačů, a to díky nástupu procesorů Intel „Haswell“.

Zdroj: Gartner

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).