Hlavní navigace

Google Chrome získá hlasové vyhledávání

5. 3. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Prohlížeč Google Chrome brzy umožní hlasově zadávat vyhledávací dotaz. Pracuje se také na integraci asistenta Google Now a kompresní služby pro snížení datového provozu.

Aktuální betaverze prohlížeče Google Chrome podporuje přímé hlasové vyhledávání. Po otevření nové karty (panelu) či přechodu na hlavní stránku vyhledávače Google stačí vyslovit klíčovou frázi „Ok, Google“ a doplnit vyhledávací dotaz (zatím je podporována jen angličtina). Postup je tedy podobný jako při hlasovém ovládání chytrých brýlí Google Glass.

Je velmi pravděpodobné, že v budoucnu bude Google Chrome uživatelům naslouchat nonstop a přijímat prostřednictvím hlasového vstupu i další povely. Souvisí to se začleňováním asistenta Google Now, který zatím v betaverzi funguje pouze pasivně – přináší notifikace, ale centrem dění zůstává mobilní zařízení.

ebf 24 - tip duben

Google se také zřejmě chystá uživatelům svého prohlížeče nabídnout kompresní službu ve stylu browseru Opera a jejího Off-Road módu (dříve funkce Opera Turbo). Její skrytá podpora se již v prohlížeči nachází. Není divu, protože mobilní Google Chrome pro Android a iOS kompresní službu v ostré verzi podporuje od letošního ledna.

Princip je jednoduchý. Při aktivování kompresní služby veškerý webový obsah načítaný skrze tradiční protokol (HTTP) prochází přes servery Googlu, kde je komprimován. Do koncového zařízení tak při načítání webového obsahu proudí méně dat, což znamená datovou úsporu i rychlejší načítání. Google tvrdí, že momentálně dovede traffic snížit o cca 50 %.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).