Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku GOOGLE versus ÚOOÚ od Martin V - Ani nevím, jestli se dá paranoa léčit, pro...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 1. 2010 6:50

    Martin V (neregistrovaný)
    Ani nevím, jestli se dá paranoa léčit, pro vaše dobro, doufám, že ano. Pro vojenské plánovače, mají fotky staré 10 a více let prakticky nulovou hodnotu.
    Pokud si fakt myslíte, že se dá Váš snímek, prodat za těžké peníze (nebo za jakékoliv) prodat čínské vládě, tak je to s vámi fakt vážný.
    A ty povídky o právním řádu, vyznívají dost divně pod článkem, jak se snaží ČR, ale i jiné státy s googlem bojovat a poměrně úspěšně.
    Víte, že google není první firma, která snímkování ulic provádí?
  • 6. 1. 2010 12:10

    anonymní
    Ono vzato do dusledku, takove zpravodajstvi, specialne v komercnich mediich, se nedela za ucelem zisku?
  • 5. 1. 2010 11:35

    Martin V (neregistrovaný)
    A nebo plošné letecké snímkování, které si můžete objednat nebo leteckou fotografii zakoupit.
    Nojo, google je velký, do toho se dobře kope a hezky se zviditelňuje kopající bojovník za práva.
  • 6. 1. 2010 3:34

    Budulínek (neregistrovaný)
    Už to tady někdo řekl přede mnou, takže jenom opakuji:

    Fotografie kohokoliv bez jeho svolení lze pořizovat pro zpravodajské účely. Pro jakýkoliv jiný účel (umělecký, komerční), je třeba mít souhlas.

    Google jednoznačně využívá Street View pro komerční účel. Běžný uživatel sice za Street View neplatí, ale to vůbec neznamená, že Street View nemá pro Google žádný komerční účel a smysl. Komerční přínos spočívá třeba už v tom, že Street View zvyšuje atraktivitu služby Google Maps, přičemž tato služba bezpochyby je podepřena nějakým byznys plánem, jak kapitalizovat investice na ni vynaložené (skrze reklamu atp.)

    To máte stejné jako s Youtube. Na první pohled se laikovi může zdát, že se jedná o "nekomerční" službu (za prohlížení Youtube přece běžný uživatel neplatí...). Ale pokud to začnete zkoumat, tak zjistíte, že Google má cesty, jak Youtube kapitalizovat: reklama, pokud chce nějaká třetí firma přistupovat k obsahu Youtube (který tam zadarmo vložili běžní uživatelé) skrz API, tak musí platit atp atd.

    Satelitní snímky bych sem netahal. Špionážní satelity má na starosti armáda a tajné služby a ty operují v tak trochu jiném právním režimu, než ve kterém se pohybuje civilní sektor (tj. my a Google)...Mimořádné pravomoce v zájmu "národní bezpečnosti" a tak dále...
  • 6. 1. 2010 4:07

    Budulínek (neregistrovaný)
    Mimochodem, víte v čem je největší problém Googlu?

    Mě ani tak nevadí, že se jedná o "velkou a škaredou korporaci". Problém je v tom, že se jedná o korporaci, která je do značné míry mimo dosah českého právního řádu, jehož podobu ovlivňuji (aspoň teoreticky) jakožto volič a občan ČR.

    Jsem docela tolerantní, pokud mě fotí na ulici Franta Novák (občan ČR) nebo firma "Letecké snímky, s.r.o." (registrovaná v ČR). Tyto osoby jsou totiž v dosahu českého právního řádu ČR a mohu je teoreticky kontrolovat skrze demokratický proces (skrze mnou volené zákonodárce, české soudce atd.).

    Naopak Google je prakticky mimo kontrolu českého právního řádu a soudního systému. Domáhat se svých práv (pokud bych se cítil poškozen) je mnohem těžší, než kdyby se jednalo o firmu nebo jednotlivce z ČR. Navíc Google jako americká firma s globální působností poslouchá jiné pány (např. americké zákonodárce, které jsem já nevolil) a já potom ztrácím absolutně kontrolu nad tím, co se s mými fotkami (nebo fotkami mého města) děje a jak jsou využívány. Jak mohu vědět, jestli není Google povinen ty fotky předávat americké vládě (viz Patriotic Act)? Jak mohu vědět, že je Google tajně neprodává čínské vládě? Přece jenom: fotky ulic cizích měst mají poměrně vysokou hodnotu pro vojenské plánovače. Teď samozřejmě vypadám jako naprostý paranoik, ale uvědomte si, že digitální záznam (třeba street view celé Prahy) se dá neomezeně kopírovat, velmi snadno se dá šířit a má neomezenou životnost. a kdo ví, co bude za 10, 50 nebo 100 let? Kde bude za 50 let Google? Kdo ho bude vlastnit a kdo všechno bude mít přístup ke Street View Prahy?
  • 5. 1. 2010 11:16

    :-) (neregistrovaný)
    Fotografovat nebo filmovat je dovoleno cokoli a KOHOKOLI na veřejném prostranství - ulice, náměstí, lesy, louky, pole...

    Dělají to novináři, dělají to lidi a vše je OK. Google dělá to samé, akorát těch fotek má hodně. Ale v zákoně se nehovoří o množství - je stejný ať udělám fotek 5 nebo 5 miliard.

    Takže Google tím žádný zákon neporušil a je úplně jedno jestli se to ÚOOÚ líbí nebo ne :-)

    --

    Jinak, když už jsme o toho, tak daleko více ohrožující soukromí jsou satelitní snímky, které vidí daleko více za ploty a na soukromé pozemky :-)) Ale proti těm nikdo nic nemá :-D
  • 8. 1. 2010 1:03

    anonymní
    "která je do značné míry mimo dosah českého právního řádu, jehož podobu ovlivňuji (aspoň teoreticky) jakožto volič a občan ČR"

    Český právní řád ovlivňujete teoreticky asi z 1/6500000 (možná ještě míň), což se limitně blíží nule, takže bych to neřešil. A pokud volíte nějakou menšinovou stranu, tak je to nula už tuplem. A to pomíjím fakt, že 90% zákonů pochází z EU, což to ještě skoro o dva řády snižuje. Americké zákonodárce sice ovlivnit nemůžete, ale číslo limitně se blížící nule a nula je v reálném životě to samé.

    Osobně jsem rád, že české úřady nemohou ovlivňovat cizí firmy. A ještě radši jsem, pokud je nemůže ovlivňovat ani EU nebo USA. A není mi jasné, co se asi tak domníváte, že čínská nebo americká armáda bude dělat s fotkami vaší maličkosti či vaší vesnice. Můžu vás ujistit, že CIA či NSA má v tomhle daleko lepší technologie a na ně máte vliv též nulový. Pokud budou stát o fotky vaší maličkosti, tak na vás namíří satelit a vyfotí vás ve vysokém rozlišení z pohodlí jejich kanceláře.

    Prostě pokud jsem na veřejném prostranství, tak musím počítat s tím, že mě někdo uvidí, že si mě třeba i zapamatuje, že si mě vyfotí, či že o tom bude vykládat někde veřejně či to dá na internet.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).