Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Hrozí nám Google totalita? od Alcator - Nevěřím, že to myslíš vážně, ale pro případ,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 12. 2007 12:14

    Alcator (neregistrovaný)
    Nevěřím, že to myslíš vážně, ale pro případ, že ano, tak nabízím argumenty:
    1) Případ Microsoft: Microsoft velmi agresivním způsobem (totiž tak, že toleroval pirátění jeho MS-DOS a starších Windows) ovládl trh koncových PC. Ve chvíli, kdy se mu to podařilo, výrazně utáhl kohoutky a začal tvrdě vyžadovat platby a brzdit rozvoj (vezměme třeba jen skutečnost, že Internet Explorer, který prostě e-commerce nemůže ignorovat, nejslaběji implementuje CSS a dokonce některé věci v nich úmyslně vykládá jinak, aby design dělaný pro IE nefungoval v jiných prohlížečích).

    2) Jestliže Google dosáhne podobného postavení, bude e-commerce nucena "optimalizovat pro google", což znamená, že i kdyby někdo jiný přišel s mnohem lepším řešením, které by ale nebylo plně kompatibilní s Google*, měl by smůlu, protože na rozdíl od CSS (kde lze dělat různé CSS pro ten či onen prohlížeč), obsah webů dost dobře nejde dělat odlišný pro ten či onen vyhledávač, že...
    (ad hvězdička: pokud by plně kompatibilní byl, nic by Google nebránilo onen nový postup okamžitě obšlehnout a konkurenta zruinovat).

    3) Jakmile má někdo dominantní postavení, není v jeho zájmu podporovat v odvětví rozvoj, protože jsou to z jeho pohledu vyhozené peníze, a navíc je pravděpodobné, že by náklady na ten rozvoj z větší části nesl on sám (příklad: Jsem-li dodavatelem většiny osobních aut na silnicích, není v mém zájmu podporovat zpětné vybavení všech aut autopilotem, protože bych toho autopilota asi do všech těch aut musel namontovat, což by mě stálo víc než konkurenty právě kvůli podílu na trhu).

    4) Má-li někdo dominantní postavení, může ho zneužívat (ať už legálními či nelegálními cestami) k likvidaci konkurentů. Přitom může využívat i reálného stavu soudnictví, kdy případná žaloba od onoho utlačovaného konkurenta se bude projednávat za dlouho, potáhne se to roky, konkurent mezitím finančně vykrvácí, nebo jeho myšlenku mezitím stihneme okopírovat a implementovat v našem produktu...

    5) A co se tvého naprosto uhozeného argumentu o ČEZu týče: Jo, ano, ČEZ má dominantní postavení, ale jen na Českém energetickém trhu. Když se ti to nebude líbit, tak ti celkem vzato nic nebrání se sebrat a odjet do Rakous a tam se připojit na jejich rozvodnou síť. Ale ovládne-li Google internet, na co se budeš připojovat, když se ti nebude líbit? FTP? Gopher? Nebo oživíme Arpanet a budeme si pískat z jedné laboratoře do druhé po telefonních linkách (které tou dobou už budou dávno stržené)?
  • 25. 12. 2007 19:48

    Obyvatel (neregistrovaný)
    To je zaklinadlo dnesni doby ! Jakkoli blbe, jakkoli polofunkcni, jakkoli temer nepouzitelne - ale hlavne "svobodne", "nedrave", "nemonopolni" apod. Tenhle mor totalni (mozna i totalitni :-) hlouposti zaplavuje predevsim oblast IT. Az tu bude nekdo opravdu schopnejsi nez Google, tak ho treba predezene. Lide si sami vyberou to, co jim prijde nejlepsi. Zatim nikdo takovy neni.

    Zajimave je, ze vsichni priznivci alternativ a vymitaci totalit si zapnou pocitac do zasuvky, kde jim elektrinu poskytuje opravdu typicky monopolni dodavatel. Ale to asi nevadi, je snadnejsi bojovat tam, kde to zpravidla vubec neni potreba :-)

    Hezke svatky.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).