Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku HTPC: vybrat skříň je umění, ale námaha stojí za to od Nodar - zajímavé, čekal jsem něco úplně jiného, než jsem...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 5. 2013 10:12

    Nodar

    zajímavé, čekal jsem něco úplně jiného, než jsem dostal :-)
    Býval jsem majitelem HTPC v designové alu skříni s multifunkčním grafickým displejem a rozměry hi-fi komponent, ale už když jsem HTPC před léty prodával, považoval jsem to za koncepčně zastaralé a věděl jsem, že pokud to něj opět půjdu, bude vypadat úplně jinak. Třeba nějak cca takhle:
    http://www.alza.cz/lenovo-ideacentre-q180-d350552.htm
    http://www.alza.cz/intel-nuc-boxdc3217iye-d387873.htm
    Už bych nechtěl dominantu obýváku, u které bych musel řešit potlačení hluku, ale ideálně něco s pasivním chlazením. Tunery bych použil USB a možná bych využil dlouhý USB kabel, abych max. zkrátil anténní přívod pro zvýšení citlivosti a potlačení elmagnet. rušení z PC. A hlavně bych už neřešil displej na skříni, ale koupil si za ušetřené peníze tablet. Pomocí tabletu je přehrávání hudby a programování nahrávání řádově pohodlnější, než ohýbání hřbetu před pidi displejem HTPC.
    Prostě velký údiv, tenhle článek bych hltal před léty, teď váhám jestli jsem já divnej nebo se autor zasekl někde v roce 2003 ...

  • 10. 5. 2013 20:09

    Jiří Macich ml.

    Záleží na preferencích :-) Já bych zase nerad v obýváku nějakou chobotnici s různými externími zařízeními na prodlužovacích kabelech, takže raději vše uzavřu do jedné krabice.

    Ohýbat hřbet není nutné. Kvalitní displeje mají dnes dobrou čitelnost i z různých obskurních úhlů, takže informace vidět jsou a k ovládání postačí dálkový ovladač. Případně je možné HTPC instalovat výše nad televizi nebo vedle televize.

    Hlučnost navrhovaného konceptu nevidím dnes jako problém. Kombinace pasivního chlazení a tichých ventilátorů (např. zmiňované značky Noctua) uchladí i výkonné herní HTPC, aniž by provozní hluk obtěžoval.

    Za ticha v místnosti lze dosáhnout jemného šumění, které neobtěžuje o moc více než nějaké běžící PVRko s pevným diskem a malými ventilátory, které malé lopatky vynahrazují vysokým počtem otáček.

    Během přehrávání hudby a videa nebo hraní her pak už hlučnost není třeba řešit vůbec, protože to nepatrné šumění zkrátka hudba/video/hra bez problémů překryje. Ne jako třeba u konzole Xbox 360, kde bohužel pořád ten randál je slyšet. Zvlášť při filmech a hrách, kde není tolik hudby v pozadí.

    Externím tunerem předcházet rušení? Zajímavá myšlenka. Nejsem tedy zrovna odborník na tuto problematiku, ale interní tunery používám roky a nikdy jsem se nesetkal s problémy (analogové i digitální pozemní a satelitní vysílání).

    Naopak mě občas pozlobily externí tunery, zvláště při zapojení přes kabel. Někdy si systém postavil hlavu a při probuzení z hibernace je prostě nenašel. Stávalo se mi to tak jednou nebo dvakrát do měsíce, ale naplánované nahrávání bylo v háji.

    Tím nechci říci, že jiné koncepty HTPC jsou špatné. Na HTPC je právě krásné to, že si každý může vybrat to, co mu vyhovuje. Díky za výměnu názorů a přeji pěkný víkend.

  • 10. 5. 2013 23:30

    Nodar

    jasně, je to o preferencích, třeba pro toho kdo chce na TV hrát hry je velký case nutnost :-) Já spíše preferuji nerušený poslech hudby a proto ty mé kecy. Vlastně kdyby v tom článku byly alespoň zmíněné mini PC tak bych se asi ani neozval. Navíc jsem si mohl vyzkoušet obě řešení a proto si tak trochu sebestředně myslím, že teď používám to lepší :-)
    - já bohužel na naprostou většinu displejů na ty 3m prostě nevidím, navíc na tabletu vidím najednou mnohem větší počet hudebních složek
    - na tabletu můžu paralelně se sledováním TV surfovat (běžně u zpráv, reklam), u HTPC jsem musel TV shodit ...
    - když chce někdo další z rodiny sledovat jiný film/hudbu je 60W počítač neefektivní, lepší volba je NAS
    - totéž pro nahrávání TV pořadů (NAS + USB tuner = cca 10W)
    - totéž pro nonstop hlídání baráku přes kamery
    - takže u mne zbývá pro HTPC pomalu jen jediný úkol na který jsem nenašel náhradu - perfektní rychlý player filmů a hudby s krásným rozhraním XBMC / MediaPortal. A na to je lepší malá tichá krabička s malým SSD diskem :-)

  • 11. 5. 2013 0:13

    Jiří Macich ml.

    .... anebo třeba Minix Neo X5 s Androidem? Celé zařízení stojí méně než pořádný SSD disk a podle mých zkušeností jako přehrávač filmů a hudby odněkud ze sítě nebo z flash disku plně dostačuje.

    Kdybych si měl vybrat mezi klasickým multimediálním centrem ze spotřební elektroniky nebo zmíněným zařízením Minix Neo X5, tak mám celkem jasno. Jak cenově, tak z hlediska funkcionality díky otevřenému systému namísto primitivního uzavřeného firmwaru.

  • 11. 5. 2013 18:18

    Nodar

    ano něco na Androidu s nainstalovaným XBMC (ideálně napájené a tedy i zapínané z USB a ovládané DO od TV) by mně bohatě stačilo, pokud by to fungovalo stejně spolehlivě a s výkonovou rezervou jak HTPC ... ale takové zařízení jsem zatím bohužel neviděl. Všechny vč. tohoto mají problémy s náročnějšími Full HD filmy. Chce to ještě tak rok vydržet, než se něco vykrystalizuje nebo si hned připlatit za HTPC s Win :-(

  • 11. 5. 2013 22:22

    Jiří Macich ml.

    Jak říkáte, tato kategorie zařízení je mladá. Dal bych jim ještě čas. Nicméně aktuálně považuji Minix Neo X5 za nejzdařilejší zařízení svého druhu.

    Má vlastní rozumně koncipovaný dálkový ovladač a jemu na míru ušité GUI. Vedle Wi-Fi jej lze k síti připojit i kabelem. Má optický digitální výstup pro audio. Adaptér pro napájení přímo ze sítě je součástí balení.

    Zařízení Rikomagic a jim podobná jsou zatím jen experimenty na lidech, ale Minix Neo X5 už má hodně blízko šikovnému přehrávači.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).