Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Internet do škol - neschopnost nebo spiknutí? od Veřejné soutěže - Vážení, vůbec nepochybuji, že tato soutěž je spojena se...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 6. 2001 11:05

    Veřejné soutěže (neregistrovaný)
    Vážení,

    vůbec nepochybuji, že tato soutěž je spojena se značnou korupcí. Co se týká technických parametrů, je určitě možné dopředu vhodně nasmlouvat v podstatě cokoliv.

    Ale...
    Kolika veřejných výběrových řízení jste se zúčastnili? Zřejmě žádného. Nemáte tedy tušení, jak to funguje.
    Věděli byste, že každý účastník musí projít sítem komise, která hodnotí zcela byrokraticky a dost přesně podle zákona (a to opravdu funguje, děje se to veřejně, bývá u toho notář a hlavně konkurence), zda předložené nabídky splňují podmínky soutěže. Zalepené obálky, úplnost dokumentů, zda jsou svázány atd. A přítomná přísedící konkurence se škodolibou radostí nepromine svým soupeřům nic, na to vemte jed.

    Tahle procedura je v našich podmínkách (bohudík!) v podstatě prakticky nezkorumplovatelná. To je taky pravda. Až byste byli vyloučeni z pár soutěží za legislativní chyby, pochopili byste, že tato pravidla se MUSÍ respektovat.

    Jsem pevně přesvědčen, že zúčastněné firmy si díky své zpupnosti a nadutosti byly jisty, že uplatí všechno.

    Vloudila se ale malá chybička, podcenili byrokracii.

    Neúspěšní budou muset vynaložit velkou snahu, aby přiměli zadavatele soutěž zrušit a byla vyhlášena nová. To už určitě nějak půjde zvládnout. Však už na tom určitě pilně pracují. Ovšem pokud příště nesplní zákonné podmínky, vyletí znova. Alespoň něco funguje. Myslím si, že tohle pochopí.

    Vítěz soutěže bude ovšem (a to zcela správně a legálně) chtít své vítězství potvrdit. Neúspěšní se pak mohou odvolat
    k Úřadu pro hospodářskou soutěž, Vrchnímu soudu atd. atd.
    A čas poplyne, soutěž bude přerušena. Tady už se dá lobovat úspěšně.

    Nechejme se překvapit, co bude následovat.

    Milan
  • 4. 6. 2001 12:39

    tervicz (neregistrovaný)
    Výběrového řízení pro státní instituci (byla to zakázka pro UVIS:) jsem se účastnil a z dobré vůle jednou týdně chodím učit informatiku a spravovat školní síť, takže by se dalo říci že o celé věci mám nějaký přehled a bohužel musím souhlasit, že jak byrokracie (přijdete 2minuty po uzavření, obálka má špatný formát apod. - prostě smůla, i kdyby byl projekt sebelepší...) tak korupce nabývají v téhle oblasti obludných rozměrů. A to všechno platíme:o(
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).