Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku IOL vám dá doménu, nebude však vaše! od František Dobrota - Budu-li se držet informace, která je obsažena v...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 7. 2001 12:16

    František Dobrota (neregistrovaný)

    Budu-li se držet informace, která je obsažena v nadpisu článku, dojdu k jednoznačnému závěru, o kterém se dále mohu ujistit v podmínkách, za nichž mi IOL doménu "dá".

    Něco jiného se mi ale stane, budu-li si prostřednictvím společnosti CZECHIA registrovat doménu v GTLD .COM, .NET nebo .ORG. Zde za doménu zaplatím příslušný registrační poplatek, nicméně aniž bych předem byl na něco takového upozorněn, administrativním kontaktem mnou registrované domény a tím pádem defacto jejím vlastníkem (byť v databázi jako jméno vlastníka bude uvedeno moje jméno) se stane jakýsi pan Horinek Petr. V případě, že se rozhodnu s doménou cokoli udělat (např. doménu převést k jinému technickému správci), bez svolení tohoto pana Horinka si ani neškrtnu. O této skutečnosti se můžete přesvědčit např. u domény, kterou CZECHIA uvádí ve svých referencích, vězte však, že tytéž údaje najdete téměř u všech domén registrovaných prostřednictvím této společnosti.

    V pravidlech pro registraci domén touto společností opravdu nikde nenajdete (ani tím nejmenším písmem) napsáno, že vlastníkem domény se po její registraci nestanete vy, ale pracovník této společnosti.

    V porovnání s tímto příkladem, mi jednání ČT (resp. IOL) připadá velice slušné a korektní.

  • 23. 7. 2001 14:30

    Artur Linhart (neregistrovaný)
    Vazeny pane,

    pravdepodobne nevite, ze jedinym kdo ma pravo menit kolonku "vlastnik" v zaznamu o domene je prave tento vlastnik a ne administrativni nebo technicky kontakt. Naopak, vlastnik muze kdykoliv zmenit administrativni ci technicky kontakt, dokonce pokud vim i bez souhlasu subjektu pro administrativni kontakt, ktery dostava pouze na vedomi, ze byl zmenen.

  • 23. 7. 2001 15:16

    František Dobrota (neregistrovaný)
    Vážený pane,

    než příště napíšete podobně "nevyvratitelné" tvrzení, přečtěte si, prosím, pravidla v příslušných registry. Vaše tvrzení vychází z domněnky, která je sice logická, nicméně není pravdivá.
  • 23. 7. 2001 18:23

    Artur Linhart (neregistrovaný)
    Vazeny pane,

    nevim, co je na tomto tvrzeni nevyvratitelneho - vam se ho vyvratit podarilo 8^)). Mate pravdu a moje chyba byla, ze jsem pochopil Vami zminovany pojem administrativniho kontaktu jako kontakt ucetni - napr. u vami zminovane "prikladove" domeny je zcela jiste pan Horinek opravnen menit kde co, potazmo vsechno - urcite to neni obvykla praktika u poskytovani domen a urcite bych ocekaval, ze pokud je nutno z duvodu rychleho rozjeti domeny nahlasit nejprve jako admin-c nekoho, kdo neni "vlastnikem", pak by se pravy "vlastnik" o teto veci mel co nejrychleji dozvedet a mel by byt vyzvan k dodani osoby, ktera se do admin-c napise pri nejblizsi mozne prilezitosti...

    K tomuto omylu mne patrne privedla moje vlastni zkusenost, kdy jsem jako vlastnik - 8^)) opravdu administrativni kontakt - byl schopen menit vsechny ostatni udaje 8^)), proto jsem mel za to, ze vlastnikem rozumite admin-c a administrativnim kontaktem acc-c.

    Nicmene mam za to, ze pri neopravnene zmene ze strany de facto spravovatele a nikoliv vlastnika je mozno se s urcitymi sancemi soudit - asi ne u domen .COM apod., nicmene u domeny CZ by se dalo odkazovat napr. na ICO a zkusit, zdali je mozne prece jen u nasich soudu neco vysoudit 8^)
  • 23. 7. 2001 19:23

    František Dobrota (neregistrovaný)
    Z vašeho "tvrzení" mi bylo jasné, že máte na mysli "poměry" v doméně .CZ :-) Zde se ale praxe ustálila celekm slušně ve prospěch skutečných vlastníků domén (až na některé, v diskusi již také příkladmo zmíněné, výjimky) a myslím, že pokud by pan Horinek (Hořínek?) něco podobného praktikoval v doméně .CZ, Lupa, Namodro a podobné občasníky by ho "roznesly" už dost dávno.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).