Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Jak EET vidí ajťák aneb Draze zaplacená vražda uživatelské přívětivosti od P2010 - O offline rezim musite skemrat a muze byt...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 5. 2016 16:20

    P2010 (neregistrovaný)

    O offline rezim musite skemrat a muze byt uradem bezduvodne zamitnut. Opetovne muzete zadat az po 60 dnech od zamitnuti nebo tak nejak.

    Ostatne satelitni propojeni je prece vsude, ze.

  • 3. 6. 2016 5:54

    Mdy (neregistrovaný)

    Myslím, ze se pletete. Jedná li se o chorvatský model, bude se hezky sčítat, kolik kdo utržil a následně porovnávat se zaplacenými daněmi a také s evidovanými fakturami. Různé disproporce ve srovnáních pak budou zdrojem dat pro revize. Relační uložení dat je celkem asi na místě. Je na čase začít vymýšlet alternativní měnu... A to zejména až pan ministr prosadí další díl skládačky matrixu a to centrální evidenci účtů a aktuálních zůstatků. Další krok už bude zrušení hotovosti...

  • 30. 5. 2016 6:59

    Pho (neregistrovaný)

    No nevim, ty argumenty jsou dost na vode. Spis mi to prijde jako psani ve stylu byt dulezity za kazdou cenu. Nevim, kolik modernich architektur autor videl a kolik opravdu velkych aplikaci navrhoval. Implementace podepisovani a overovsni podpisu je bez spravneho navodu jak a s kterou knihovnou opravdu trochu onanie (jak v .netu tak v jave), ale pochybuju, ze k tomu navod pro vyrobce aplikaci nedaji. To by si fakt dost nasrali do vlastniho hnizda. Autor naznacuje automatizaci obnoveni certifikatu a odkazuje se na ssl anywhere. vzhledem k tomu, ze sluzba je zatim spis v plenkacha nikde neni napsano, ze bude fungovat i za 5 let a zaroven neni v tuto chvili jeste dostatecne duveryhodna, povazuju to za spravne rozhodnuti. A automatizace vydavani a nastaveni certifikatu - no proc ne, ale nejsem si jist, kolik ca neco podobneho umoznuji. autorovi spis uniklo, jestli budou vedeny nejake seznamy trusted ca. Zaverem vyjmenuje naklady na hw a z placu vysype par cloudovych technologii bez naznaku smysluplnosti jejich vyuziti. Pouziti microservices? podle ceho soudi, ze tam aplikacni architektura neni microservices orientovana, pokud ma jasnou indicii, sem s ni. Cassandra znamena multinode databazi pro lepsi skalovatelnost a distribuovatelnost formou kvora. Vzhledem k uvazovane geolokacne centralizovane architekture (rozumej v jednom dc, a tedy jeden s nejvetsi pravdep. v 1 node)v tom absolutne neni problem a vzhledem k predpokladatelnemu mnozstvi dat je i zbytecne uvazovat jinak. Dse? stejne jako cassandra (nehlede na to, ze datastax a jejich stack je defakto cassandra a par dalsich produktu, pospojovanych do stacku, ale prijde mi, ze to autorovi unika). Elatic to same. Elastic je dokumentova db, jejiz hlavni vyhoda, ktera se pouziva prevazne rychle vyhledavani v nerelacnich datech. Jinymi slovy - strkam tomu nejak strukturovany dokument, elastic to indexuje a je schopen v tom uzasene rychle vyhledavat, ale relace z toho uplne poskladat neumi, coz bych rekl, ze je hlavni podstatou eet (davat dohromady ma dati a dal). Kafka? to same. Kde a proc message bus? Jak muze vedet, ze vnitrni architektura neco takoveho neobsahuje (i kdyz osobne si uplne nedovedu predstavit, proc by vzhledem k velikosti mela, pokud opravdu nejedou na microservicach). Pokud by tim chtel resit multinode architekturu, samotna kafka bez neceho jako zookeeper nesmysl. Spis mi prijde, ze autor chtel napsat sokantni clanek.
    autoruv navrh na automaticke vyzadani certifikatu je imho potencialne celkem nebezpecna vec. Spis me napada daleko dulezitejsi vec: jak bude probihat autentizace? Jestli pouze pomoci certifikatu, neni to malo? Jak se bude system branit proti pripadnym zcizenim privatnich klicu? Pokud budou vyzadovany njake dalsi udaje, bude se drzet sessiona nebo bude probihat autentizace per request? Pokud per request, prijde mi to jako performance killer. Pokud bude drzena sessiona, bude nejaky session management?
    Jinak ten clanek imho neni odborny, jen ma pusobit odborne na laickou verejnost, coz se podle nekritickeho primuti ocividne povedlo

  • 30. 5. 2016 9:41

    Honza (neregistrovaný)

    Mně se ty navrhované technologie také úplně nezdají. Podle mne je ale podstatné:

    Jak to, že tato veřejná diskuse probíhá až po zadání výběrového řízení? Pár měsíců před dodávkou řešení? Pak je celkem logické, že zadání je špatné a nahrávající jednomu dodavateli.

    A konkrétně mě napadají tyto problémy:

    Bude moct živnostník prodávat i při výpadku internetu? Někde jsem slyšel že ne, jestli to je pravda, tak to fakt zrušte!

    Obsahuje systém řešení pro případ, že data v nějakém období jsou chybná? (Například kvůli úniku a zneužití přihlašovacích údajů). Je možnost odeslat z pokladen opravné podání?

  • 30. 5. 2016 10:10

    pho (neregistrovaný)

    Ja nehodnotim EET, ale obsah toho clanku, ktery se snazi kritizovat technicky obsah, pricemz vypichuje naproste marginalie, podstatne veci miji a legitimitu se snazi dodat vyjmenovanim technologii, kde autor krom nazvu a faktu, ze v cloudu ted frci, nevi vubec nic. Jako maly hint taky staci, mrknout se na linkedin - autorova zkusenost s velkymi systemy je spis nulova.

  • 1. 6. 2016 19:56

    martas (neregistrovaný)

    Ja tem security vecem moc nerozumim, ani technologickym, ale co vim urcite je to ze EET zadne ma dati dal/relace delat nemusi. To si asi pletete s kontrolnim hlasenim.

  • 30. 5. 2016 16:34

    Pho (neregistrovaný)

    To jsou vsechno validni otazky, ale nevidim duvod, proc by verejnost mela diskutovat technicke parametry. Ty businessove pozadavky jsou samozrejme neco jineho a neverim, ze by to byl takovy paskvil, ze by system neresil vypadky podobneho typu.

  • 30. 5. 2016 9:55

    ludva

    Asi takto ... chyba na straně státu se nepředpokládá. Doslova.
    Bez internetu prodávat bude moci, ovšem má nějakých (myslím) 48 hodin to tam doposlat.
    Stejně tak by mělo jít dohodnout offline režim - jenže s podobným omezením a především předem. Takže kamkoliv ten stánkař jede, tak musí o týden dřív otestovat konektivitu. Jenom to neřeší lokální přetížení, až se tam dostane těch stánkařů dvě stě.

    Storna fungovat budou. Využitelnost pro řešení vyloženě chybných dat netuším. Jelikož chyba na straně státu se nepředpokládá, všechno padne na hlavu uživatele. Nechal sis ukrást klíč? Tvůj boj ...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).