Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Jak eRouška 2.0 chrání soukromí uživatelů? od anonym - Když pročítám diskuzi, nechápu ty paranoidní komentáře lidí,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 9. 2020 19:54

    bez přezdívky

    Když pročítám diskuzi, nechápu ty paranoidní komentáře lidí, co mají nainstalovaný facebook, instagram a sledování na každém kroku, totální ztráta soukromí jim vůbec nevadí. Jen těch schválených oprávnění, neexistuje snad jediné, které by tyto aplikace nevyžadovaly. A co teprve živá pozadí plochy nebo sety ikon ;)
    Zběžně jsem se mrkl na kód eRoušky, nevidím žádný problém a oprávnění nevyžaduje žádná. Kdyby takové byly všechny aplikace...
    Jen bych upozornil na jednu věc. Jako vývojář dobře vím, že MIUI nadstavba u telefonů Xiaomi velmi ráda zabíjí aplikace. Možná by bylo dobré upozornit uživatele, co mají u takových telefonů udělat. Je to pár ťuknutí prstem. I když v changelogu vidím, že v takových případech se služba na pozadí znovu nastartuje, otázka je, jak dlouho to bude trvat. No, asi to víc jak 15 minut nebude.
    Za mě dobrý, paranoidní nejsem a nainstalovat si takovou aplikaci je to poslední, co můžu udělat.
    Škoda, že se zase lidé chovají zodpovědněji, než vláda, která si nakonec i tu naši lidskou zodpovědnost přivlastní a použije před dalšími volbami, jakože díky nim se to zvládlo a nebýt nich, všichni bysme určitě pozdechali.

  • 30. 9. 2020 21:57

    PavelM

    Myslím, že MIUI byl problém u původní verze eRoušky 1.0 a tam to informování co je třeba zapnout bylo.

    Současná verze je vlastně jen GUI nadstavba nad API Google (Google Exposure Notification API), které je v rámci služeb Google nainstalováno do (skoro všech) zařízení s dostačující verzí Androidu (tam kde není vyhlásí aplikace ala eRouška, Corona Warn, apod. chybu, je to třeba případ některých zařízení Huawei dle bug reportů).

    V jedné zemi může být právě 1 aplikace, která je schválena pro státní orgány a to API využívá, musí být na bílé listině (to byl problém prvních několika dní eRoušky 2.0, kdy jí Google odmítal periodicky předávat data o kontaktech s nakaženým, protože publikovaná verze na bílé listině podle použitého klíče nebyla, i přesto ale zbytek věcí fungoval). Dokonce když vypnete BT a máte v rámci API "Oznámení o možném kontaktu COVID-19" zapnuto, zobrazí červená ikona "COVIDu" s upozorněním že tato oznámení nejsou aktivní.

    Tj. aplikace jako taková může být zabita, ale služba Google běží dál a co necelých 5 minut hledá sousední zařízení. Ze správy Google účtu v Nastavení to sdílení dat o kontaktech můžete v nastavení služeb zapnout/vypnout přímo bez aplikace, dokonce si myslím, že i když žádnou aplikaci typu eRouška nemáte - jen Vám nebude jak předat informaci o tom, že jste byl v kontaktu s někým pozitivním - ale při odinstalované aplikaci jsem to nezkoušel.

    To by právě měla být výhoda Exposure Notification API (plus bezpečnější implementace, ne 50 natvrdo vygenerovaných TUID). Nevýhodou je, že hygienici informaci o tom, že se Vám zobrazilo varování na rozdíl od staré verze nevidí (nebo se to alespoň takto proklamuje).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).