Hlavní navigace

Jak jsem chtěl sledovat Premier League aneb Exkluzivita ničí trh

1. 6. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Být fanouškem anglického fotbalu nebo některého z tamních klubů je pro českého fanouška utrpením. A může za to jediná věc – exkluzivita na televizní práva.
  • 2.6. 11:30 – doplnili jsme upřesnění nejasně formulovaných informací z tiskové zprávy O2

Jsem fanouškem Manchesteru United, a tak jsem chtěl mít možnost sledovat zápasy tohoto týmu. Dříve Premier League vysílala Galaxie Sport, později koupená a přejmenovaná na dnešní Novu Sport. Doma jsme přešli na satelit ve chvíli, kdy o práva Nova Sport přišla a Premier League se přesunula na nově vznikající satelitní platformu DIGI TV. Jakmile jsem tedy získal přístup k možnosti sledovat anglický fotbal, tak se práva přesunula jinam.

Text původně vyšel na blogu kapl.cz, publikujeme jej se svolením autora.

Přecházet z jedné satelitní služby na jinou nemělo cenu, protože ostatní nabídka byla výrazně horší. Chtěl jsem si tedy zajistit možnost sledovat alespoň zápasy mého oblíbeného klubu, a využít tak jejich online klubové televize ManUtd TV. Ale bohužel, uživatel v České republice má smůlu, službu si objednat nemůže. Malou útěchou mi tedy byla pozdější akvizice práv k tomuto vysílání Českou televizí, která nabízela zápasy ze záznamu v pondělí večer. Lepší něco než nic.

Ocenil jsem tedy, když došlo v roce 2013 k prodeji televizních práv a doufal jsem, že nějaká zaběhnutá televize je získá. Bohužel, vítěznou nabídku podala stanice Slovak Sport, která do té doby neexistovala. Opět se jednalo o práva exkluzivní, opět pro více zemí zároveň. V průběhu sezony jsem se nakonec rozhodl, že opravdu chci Premier League sledovat a využil možnosti videotéky TopFun, která stanici vysílala přes internet na našem území. Sledovat jsem sice mohl jen v mizerné kvalitě a přes mobilní zařízení, ale alespoň něco a legálně, žádný pirátský stream přes internet.

Těsně před koncem sezony jsem si v novém bytě objednal kabelovou televizi UPC s nabídkou sportovních kanálů, kde byl Slovak Sport k dispozici i v HD rozlišení. Ale to jsem netušil, co mě čeká. Slovak Sport během léta prodal práva na Premier League televizi Digi Sport, a tak jsem o možnost sledování přišel. Měl jsem předplacený TopFun a nejrozšířenější kabelovou televizi u nás, ale neměl jsem možnost sledovat anglickou ligu.

Digi Sport se nakonec dostalo ze satelitní distribuce i na internet, kde exkluzivní práva získal operátor O2. Jelikož jsem měl nově kabelovou televizi, nechtěl jsem platit za O2TV a k tomu připojení k internetu od O2, které bylo výrazně dražší a pomalejší než připojení od UPC. A samostatně služba nebyla k dispozici.

O2 ale představilo službu O2TV Go, která umožnila sledovat televizní vysílání přes mobilní zařízení a jehož součástí byly i kanály Digi Sport. Službu jsem si tedy předplatit a opět jsem se tak přesunul od HD rozlišení a televizní obrazovky k pidi obrazovce telefonu a rozlišení, na kterém není možné přečíst ani odehraný čas utkání.

A tím se dostáváme do současnosti. Práva pro anglický fotbal (a fotbalovou Ligu mistrů) si koupil přímo operátor O2 a ohlásil přípravy nového kanálu O2 Sport. Protože opravdu chci sledovat Premier League a snad ještě více chci vidět Ligu Mistrů, dlouho jsem váhal, jak situaci řešit. Zkoumal jsem ceníky O2 a UPC, kde jsem měl aktivní televizi i internet. O2 již umožňuje využívat službu O2TV s internetem jiného poskytovatele, a tak jsem se nakonec rozhodl, že televizi u UPC zruším a pořídím si službu O2TV. Ta podle ceníku stojí samostatně 299 Kč měsíčně, což jsem považoval za maximální částku, kterou jsem ochotný za televizi platit. Už jen z toho důvodu, že televizi téměř nesleduji a když už, tak pouze sportovní přenosy.


Autor: Tomáš Kápl

Zrušil jsem tedy televizi od UPC a chtěl objednat televizi u O2. Ale zjistil jsem, že na další den si operátor připravil tiskovou konferenci věnovanou právě této službě. S objednáním televize jsem tedy počkal po tiskové konferenci a nyní váhám, zda vůbec k O2 přejdu.

Cena 299 Kč totiž už nebude, televize se změní na tři různé tarify a jejich cena začíná na 399 Kč. S tím, že kdybych chtěl i nadále sledovat závody Formule 1 (Sport 1) a k tomu zimní sporty nebo německou Bundesligu (Eurosport 2), tak bych musel platit měsíčně 499 Kč. 

MMF24

A aby toho nebylo málo, tak cena je platná jen do konce roku, poté se navýší o dalších 100 Kč (DODATEK: Netýká se to zákazníků, kteří si O2TV předplatí do konce roku. „Vyšší cena se bude týkat pouze nových zákazníků, kteří si budou chtít O2TV pořídit od ledna 2016,“ objasnila nejasně formulovanou větu v tiskové zprávě mluvčí O2 Kateřina Mikšovská). A na to mohu říci jen jediné – exkluzivita na televizní práva ničí trh a já milému O2 přeji, aby si více lidí jako já řeklo, že jim to za to nestojí.


Autor: Tomáš Kápl

Takže službu O2TV nyní objednávat rozhodně nebudu a budu přemýšlet, kde a jak budu sportovní přenosy sledovat. Pravděpodobně opět objednám televizi u UPC a Ligu mistrů společně s anglickou Premier League budu muset sledovat přes pirátské streamy. A budu doufat, že se buď zamyslí majitel práv a přestane se honit jen za penězi a rozhodne se budovat produkt pro lidi. Nebo se můžeme těšit, že při dalším prodeji televizních práv vznikne další sportovní stanice, která bude věřit, že atraktivní produkt jim získá zákazníky a zajistí velké zisky?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje pro Digital Communications, digitální agenturu patřící k AMI Communications a ve volném čase vyvíjí "online hardware" (IoT - Internet of Things).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).