Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Jak jsme utratili 28 milionů za SitIT.cz? Nepovíme, je to naše know how, tvrdí tvůrci od Franta - Univerzitní profesor je to nejdokonalejší, co po světě...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 9. 2012 10:07

    Franta (neregistrovaný)

    Univerzitní profesor je to nejdokonalejší, co po světě kdy chodilo :-) (tedy tak nějak to napsal Doyle ve Ztraceném světě), takze bych prosil odlišovat je od zbytku populace.
    Obecně asi není dobré generalizovat. Máte školy tradiční a pak ty nové. Lidé nejsou stejní. No a že se mezi studenty najde někdo lepší než učitel, to je snad normální. Na druhou stranu pokud se někdo věnuje velmi specifické oblasti, dosáhne v ní určitě vynikajících znalostí; o kousek vedle už to může být horší - platí to pro studenty i učitele. Poslední polyhistor byl myslím Leonardo da Vinci.

  • 12. 9. 2012 11:26

    Huck (neregistrovaný)

    Ehm, problémů je několik.

    Jeden ze zásadních byl ten, že po revoluci v r. 89 vlády neměly školství za prioritu (ano, byl to i V. Klaus) a za mzdy vyplácené v případě volby akademické kariery se nedalo skoro ani přežít, založit rodina pak již vůbec ne.
    Přežít ze mzdy se dalo, pokud jste byl docent nebo profesor. Takže na školách (speciálně na FELu a speciálně na katedře počítačů) zbyli pánové, kteří to dělali již dlouho.

    Čímž nechci o nich říkat nic dehonestujícího, protože osobní zkušenost s nimi potom již nemám. Že umí nějaký studentík lépe relativně nové HTML ještě neznamená, že je skutečně celkově "lepší". Nemyslím, že staré věci "už nejsou pravda", ale třeba se už dnes nepoužívají. A nepoužívají se ne proto, že by tak strašně zastaraly, ale proto, že komerční sektor používá inovace za každou cenu, protože potřebuje prodávat stále nové verze řešení starých problémů (např. účetnictví šlo dělat možná lépe v DOSu než v tenkém klientu).

    Jiný problém je, že udělat nový kurs (v rámci VŠ) dá strašně moc práce, do které se nikomu moc nechce. Takže dokud jen trochu jde, učí se ten starý vyzkoušený.

    VŠ je málokdy na úplných "frontiers" vývoje. A opět - s tuzemskými prostředky se tam obtížně dostane, i kdyby pedagogové ty ambice a schopnosti měli.

    Americké VŠ jsou jinde - ovšem student klidně platí 400 tis. Kč školného za semestr ...

    Nicméně: "Times are changing".

  • 10. 9. 2012 18:22

    x (neregistrovaný)

    Za mych dob platilo (FEL CVUT) ze 50% "profesoru" (uvozovky, jelikoz zahrnuji obecne vyucujici bez ohledu na tituly) byli lidi, kteri ucili 30 let stare veci, ktere uz davno nebyly pravda, a jeste navrch se rozcilovali, kdyz jim to nekdo predhodil. V pripade IT technologii obecne pak bylo na srovnatelne urovni s podprumernym studentem mozna 10% z nich ...

    30% si pak jeste navrch snazilo chladit zahu na studentech ... (to vite, ze kdyz na papir napisete algoritmus spravne, ale chybej vam tam stredniky, to je strasna katastrofa ...)

    Nemyslim si, ze by se neco zasadniho zmenilo.

  • 7. 9. 2012 8:13

    Necris (neregistrovaný)

    Problém českých vysokých škol je akademický elitismus. Zde je to jasně vidět. Profesoři, absolutně oddělení od zbytku světa, žijí v přesvědčení, že mají patent na pravdu.

    Jak je to ve skutečnosti, kdy komunismem vychovaní učitelé, většinou HROZNÉ kvality (týká se hlavně IT oborů, tam se nadanější studenti pohybují daleko nad svými profesory), začnou něco podnikat, vidíme v článku. Nejsou to zdaleka všichni, ale na každé škole se jich pár najde.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).