Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Jak stát dodržuje zákony? Měsíc po konci výjimek jsou kvalifikované elektronické pečeti stále vzácné od Pupik - No zkušenost z naší nemocnice a jinde to...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 10. 2018 17:02

    Pupik (neregistrovaný)

    No zkušenost z naší nemocnice a jinde to bude asi podobné:
    HW se objevil až na jaře a protože investice se odsouhlasují vždy na další rok někdy na podzim, tak budeme nakupovat až počátkem příštího roku nejdřív. Možná ale později, protože samotný hw je bez patřičného SW k ničemu, takže budeme muset soutěžit dodavatele celého řešení nejspíš i s elektronickým archivem, napojení na nemocniční systém, laboratoře atd... Samozřejmě že v mezidobí už zajišťujeme podklady pro zadávací dokumentaci, jenže programátoři stávajících systémů neudělají nic dokud nevysoutěžíme dodavatele a konkrétní řešení pro pečetění. Takže v půlce příštího roku už možná něco budeme mít.

  • 22. 10. 2018 19:04

    Uncaught ReferenceError:

    tohle moc nechápu. Tenhle HW má standardní protokoly, HSM se běžně v systémech používá již dobrou dekádu (aspoň tak dlouho s ním pracuji), vše šlo SW připravit, vysoutěžit dopředu, o tom, že to bude potřeba se ví spousty let. Věřím tomu, že ve smlouvě šlo prozatím vše připravit na běžně dostupných HSM a opci, že po zveřejnění či objevení HW se přejde na ty oficiálně podporované, stejně tak šlo ponechat otevřené názvosloví, protože se čekalo na adaptační zákon.

    Již několik let se postupně v jednotlivých EU zemích objevují CA, které se dají použít, viz jejich seznam https://webgate.ec.europa.eu/tl-browser, co brání tomu použít něco mimo ČR, pokud to v ČR nebylo dostupné? Technická stránka věci je tady několik let a v řadě zemích již používaná, u nás se jen čekal co a jak bude povinné, to ale stejně nebrání si největší část integrace připravit dopředu.

  • 22. 10. 2018 21:56

    Pupik (neregistrovaný)

    To je sice hezké, ale dokud to není povinné, tak si může ajťák prst...... ale vedení to zkrátka nepovažuje za prioritu.
    A vedení chápu. Pokud to není povinné, tak by je mohl někdo popotahovat za neúčelně vynaložené peníze.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).